Raampartij uit 1937 in ere hersteld

Post date: Jun 11, 2011 7:32:26 PM

In het voormalige gemeentehuis van Vriezenveen, dat nu in gebruik is als Historisch Museum Vriezenveen, zat sinds 1937 een unieke glas-in-lood raampartij. Het veelkleurige raam was een geschenk van burgemeester A.P.A.F.J. Albarda. Het kreeg toentertijd een prominente plaats in de raadszaal van het huis der gemeente. Burgemeester Albarda, naar wie eerst in 1955 een straat werd vernoemd in Aadorp, diende de gemeente Vriezenveen van 1 november 1933 tot 1 juni 1939. Anne Peter Floris Arnold Jan Albarda werd geboren op 5 juli 1900 in Apeldoorn. Hij was werkzaam als gemeentesecretaris in Vorden en daarna als voluntair gemeentesecretaris in Utrecht. Hij was in die tijd ook penningmeester van de afdeling Utrecht van de Christelijk Historische Unie. In zijn Vriezenveense periode was hij ongehuwd. Hij werd op eigen verzoek eervol ontslagen bij Koninklijk Besluit van 25 april 1939. Na zijn zes jaren in Vriezenveen ging hij als ambteloos burger wonen in ’s-Gravenhage en trouwde met M. van Gelein Vitringa. In 1955 onthulde de oud-burgemeester de naam van de Kanaaldijk in Aadorp, die sindsdien Albardastraat heet. Hij overleed op 3 januari 1956 in Den Haag.

Met de nieuwbouw van het gemeentehuis van de gemeente Vriezenveen in de zeventiger jaren van de vorige eeuw kreeg het raam een plaats in het nieuwe gemeentehuis aan het Manitobaplein. In de bovenhal van de entree werd destijds het raam geplaats op één der wanden. Verlichting zorgde ervoor, dat het rijkgekleurde glas en de tekst erop goed tot hun recht kwamen. De ramen van het kunstwerk zijn van handgeblazen glas. Dat betekent, dat ieder glaasje verschilt in vorm en kleur. Aan de rechterzijde staat de Nederlandse leeuw en in het linker paneel het gekroonde wapen van de gemeente Vriezenveen. In het raam staat de tekst: “Trekt U niet aan wat ieder seght, maar doet wat billijk is en recht”. Met daaronder het jaartal 1937 en de naam van de schenker: burgemeester Albarda. Bij de verbouw en uitbreiding van het gemeentehuis aan het Manitobaplein in 1998 kreeg het raam niet weer een plek en verdween het naar de kelder.

Het raam werd herontdekt bij een bezoek aan de kelders van het huidige gemeentehuis, waar de vereniging Oud Vriezenveen nog altijd een depot heeft. De vereniging Oud Vriezenveen heeft daarna het raam weer in volle glorie hersteld op de plek, waar het zo’n veertig jaar lang heeft gezeten. Het oorspronkelijke glas-in-lood raam is geplaats in een thermopane beglazing met een folie-afscherming tegen UVstraling. Ook twee glas-in-lood ramen aan de noordzijde in de vroegere raadszaal, die nu nog als trouw- en gehoorzaal dienst doet, zijn tegelijkertijd herplaatst. Voor de plaatsing moest het raamkozijn worden aangepast, waarvoor de vrijwilligers Bertus Kobus en Herman Reekers met ondersteuning van Webbink Bouw werden ingeschakeld. Het glas werd gerestaureerd door plaatsgenoot Glasatelier Wil Wessels en in dubbelglas afgemonteerd en geplaats door H. Geerding & Zn. Glasservice uit Westerhaar-Vriezenveensewijk.

Al deze werkzaamheden konden worden uitgevoerd door een financiële bijdrage van de gemeente Twenterand, die nog altijd de eigenaresse van het gebouw is. Nu ook de afrondende schilderwerkzaamheden in eigen beheer zijn voltooid, ziet het er weer als vanouds uit. De vereniging Oud Vriezenveen, gebruiker van het Historisch Museum Vriezenveen wil deze herplaatsing niet ongemerkt voorbij laten gaan. Daarom zal de deze bijzondere, historische raampartij officieel worden onthuld door de wethouders Johan Oordt en Roel Koster. Deze onthulling zal plaatsvinden op vrijdag 10 juni 2011 ’s middags om 15.00 uur.

De vereniging zal daarvoor ook de raadsleden van de gemeente Twenterand uitnodigen, die daarbij de tekst van deze schenking uit 1937 nog eens op zich kunnen laten inwerken! Voor de vereniging Oud Vriezenveen is het in elk geval een verfraaiing van het museum en het herstel van een authentieke glaspartij in haar historische context.

De raadszaal van de gemeente Vriezenveen in 1937 in het tegenwoordige Historisch Museum Vriezenveen

Bertus Kobus en Herman Reekers vervangen de raampartij