Rusluie

Voor een eerste kennismaking met Rusland kunt u dichtbij blijven. In de Russische afdeling van het museum waant u zich tussen de Russen. In de afgelopen jaren zijn de toeristische bezoeken aan het eens zo verre Rusland sterk gestegen. Maar wie dichtbij wil kennisnemen van de rijke Russische historie kan hiervoor juist in Vriezenveen uitstekend terecht.


De inwoners uit dit Overijsselse dorp dreven een levendige handel met Sint Petersburg in de periode 1720-1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Gostinny Dwor. Hoewel men zich een vaste plek wist te verwerven in de stad aan de Newa keerde men toch altijd weer terug naar het moederdorp.

In de speciale Russische afdeling krijgt u een aardige indruk van deze rijke handelshistorie tussen Nederland en Rusland. Met beeldmateriaal en uitvoerige documentatie krijgt de bezoeker een beeld van Sint Petersburg. Ook van de reisroute van de ondernemende dorpelingen wordt gewag gemaakt door een kaart en reisverslag van een 14-jarige jongen, die de 15 dagen durende reis naar het verre Rusland meemaakte.

Aan de nauwe relatie tussen dit Twentse dorp en de kosmopolitische stad Sint Petersburg kwam een einde door de Russische revolutie.

Hieronder vindt u een overzicht met meer informatie over de geschiedenis van de Rusluie: