Museum vernieuwt heemkunde

Het is inmiddels al weer zes jaar geleden dat het Historisch Museum Vriezenveen haar Rusland afdeling geheel heeft gemoderniseerd. Dit voorjaar wordt de afdeling heemkunde aangepast aan de eisen van deze tijd.

De afgelopen maanden zijn besteed aan het ordenen van de grote hoeveelheid verhalen die beschikbaar zijn over het ontstaan en de geschiedenis van Vriezenveen. Zoals over de verplaatsingen van het dorp, over de grote brand, over de ontvening, de rol van de Schipsloot en de ruilverkaveling, over de oorlogsjaren, over de relatie met de graaf van Almelo, over de kloosters rond het veen, over het dialect en de plaatselijke gebruiken, over het ontstaan van Aadorp en over de Weitemanslanden, etc.


De ruimte op de eerste verdieping die bekend stond als de “herenkamer” wordt ingrijpend verbouwd om al deze verhalen indringend en interactief met moderne hulpmiddelen in beeld te brengen.

Het ontwerp van deze nieuwe afdeling heemkunde gaat lijken op de inrichting van de Rusland afdeling en wordt uitgevoerd onder leiding van Villa5 uit Ommen, een bureau uit de regio dat eerder tentoonstellingen heeft ingericht over bijvoorbeeld de Ijsseldelta, over Dalfsen, over het koloniehuis Frederiksoord, etc. De wanden worden voorzien van fotobehang met een tijdlijn en nieuwe banners. Er komen nieuwe vitrines en er komt een videohoek en ook ipads met verhalen. Verhalen kunnen verder opgeroepen worden via een nieuw touchscreen centraal in de ruimte. Ook de verlichting wordt aangepast.


Uiteraard hebben ook vele vrijwilligers van het museum hun steentje bijgedragen. Met hand- en spandiensten bij het ontruimen, met het aandragen en kritisch beoordelen van de verhalen, met het zoeken naar bijbehorende foto’s en video’s, en bij het verkrijgen van subsidie. De subsidie maakte het mogelijk de vernieuwing van de afdeling heemkunde echt te gaan realiseren. Het museum heeft subsidie voor deze herinrichting ontvangen van het Mondriaanfonds, van de provincie Overijssel, en van het Landschap Overijssel. Met dank aan deze fondsen en aan de vrijwilligers, daardoor krijgt het museum de kans om de afdeling heemkunde weer een moderne uitstraling te geven.