Leer een "beeldig" familieboek schrijven

Post date: Feb 18, 2015 6:24:29 PM

Het Historisch Museum Vriezenveen gaat vanaf 7 maart op de eerste zaterdag van de maand een interessante publieksactiviteit houden. Maandelijks zal er op Westeinde 54 een bijzondere activiteit plaatsvinden. De start is op zaterdag 7 maart 2015 met een lezing van de oudVriezenvener Daan Vossebeld uit Nuenen.

Daan en Arda Vossebeld-Dijkhuizen houden zich sinds 2004 intensief bezig met het uitzoeken van hun familiegeschiedenis. Later hebben ze dit ook voor een paar andere families gedaan. Intussen heeft dit geresulteerd in ruim tien familieboeken. Door middel van bezoeken aan familie, bekenden, archieven en musea worden genealogische gegevens, oude foto's en documenten en familieverhalen verzameld. Inmiddels kunnen veel genealogische gegevens ook op internet worden gevonden, maar zonder de hulp van familieleden is het werk onmogelijk. Alle genealogische gegevens worden verzameld en gedocumenteerd in het stamboomprogramma Aldfaer. Oude foto's en documenten worden gescand, indien nodig bewerkt en gerestaureerd, gedocumenteerd en beheerd in een door Daan zelf ontwikkeld computerprogramma Collection. Familieverhalen worden opgeschreven en nagetrokken op historische echtheid. Met behulp van al het verzamelde en gedocumenteerde materiaal worden familieboeken geschreven en voorzien van afbeeldingen uit Collection. Een aantal verhalen zijn ook in verkorte vorm in het cultuurhistorisch kwartaalblad Waver 't Vjenne verschenen. Op het einde van een familieproject wordt een gezellige familiebijeenkomst gehouden, waarbij de boeken en verzamelde gegevens aan familieleden worden overhandigd.

Daan en Arda hebben een duidelijke verdeling gemaakt in de vele werkzaamheden die komen kijken bij het maken van een familieboek. Tijdens de lezing zal Daan het proces van zo'n familieproject in beeld brengen en tevens diverse korte presentaties geven van wat tijdens zo'n project allemaal opgebouwd wordt. Men krijgt ook de gelegenheid om een aantal familieboeken te bekijken. Aan het einde van de lezing zal Daan iets vertellen over de workshop die hij, bij voldoende belangstelling, gaat geven aan mensen die zelf ook een familieproject willen starten. Het doel van de workshop is om enthousiaste mensen op weg te helpen bij het maken van een familieboek. In de workshop zal Daan hiervoor veel praktische informatie en handvatten geven.

Wie plannen heeft of al enigszins op weg is met het vastleggen van zijn eigen familiegeschiedenis mag deze bijeenkomst zeker niet missen. U kunt er een heleboel tips en vaardigheden opsteken, die u daarbij kunnen helpen. De bijeenkomst op 7 maart in het Vriezenveense museum start om 13.30 uur en kost 5 Euro. Opgave gewenst bij het Historisch Museum, tel.nr. 0546-563476. U mag daarbij ook uw “eigen werk” meenemen.

Daan Vossebeld achter zijn computer omringd door familieboeken