HERINNEREN, HERDENKEN & VIEREN

Post date: Mar 28, 2015 8:27:12 AM

1945 Vriezenveen 70 jaar Vrij 2015

Op donderdag 5 april 1945, rond 11.00 uur ’s morgens, kwam een verkenningspeloton van de Canadese XII Manitoba Dragoons via de Almeloseweg Vriezenveen bevrijden. Na 5 jaar oorlog was de vrede op komst! Het is nu 70 jaar geleden en dat heuglijke feit willen we herinneren, herdenken & vieren. Herinneren door de beelden en verhalen van toen, herdenken met een herdenkingsdienst op Eerste Paasdag 5 april om 19.00 uur in de Grote Kerk en vieren op Tweede Paasdag 6 april vanaf 13.00 uur met een Bevrijdingsoptocht en aansluitend een feest op het Tilanusplein!

Herdenkingsdienst

Een Oecumenische herdenkingsbijeenkomst op zondag 5 april om 19.00 uur in de Grote Kerk van Vriezenveen met medewerking van het Christelijk Mannenkoor Vriezenveen onder leiding van Henny Hoedeman, Henk Linker (orgel), Sander Wiltvank (XII Manitoba Dragoons Memorial Pipes & Drums), Monique Schutte-Slingerland, burgemeester Cornelis Visser, oud-Vriezenvener Eléon de Haas en vele anderen. Aan de uitgang is er een collecte ter bestrijding van de onkosten.

Bevrijdingsoptocht

Deze optocht met militaire en historische voertuigen en figuranten start om 13.00 uur aan de Watergang op industrieterrein Almeloseweg Oost in Vriezenveen. Deelnemers en figuranten graag een half uur voor aanvang aanwezig. De koninklijk erkende Vriezenveense Harmonie zorgt voor de vrolijke noot. Ook de XII Manitoba Dragoons Memorial Pipers & Drums uit Hardenberg doen mee. Dorpsbewoners langs de route wordt gevraagd uitbundig te vlaggen! Rond 13.30 is er een stop bij het oorlogsmonument ‘Dringend Vermaan’ waar burgemeester ir. C. Visser een krans gaat leggen. Er is een erewacht bij het monument. De stoet gaat verder via Grensweg, Krijgerstraat, Schout Doddestraat, Verzetstraat, Krijgerstraat en het Westeinde naar het Tilanusplein. Nog steeds kunnen zich figuranten uit de tijd van toen melden: bevrijdinsgoptocht@oorlogsmuseumvriezenveen.nl

Feest op het plein

Op het Tilanusplein gaat Sandra Abbink (Vera Lynn) met de koninklijke erkende Vriezenveense Harmonie enkele evergreens ten gehore brengen. Verder staan hier na de optocht de voertuigen opgesteld, die meegereden hebben. Het plein is in feeststemming. Hoogstwaarschijnlijk kunnen bezoekers ook genieten van pipers & drums. Zandwijk Catering zorgt voor hapje en drankje en Marcel Oude Booijink van Vie Vin Vjenne in de Weitemanslanden laat zijn wijn proeven. Men kan een film kijken in het Historisch Museum Vriezenveen over de bevrijders van toen. Er speelt muziek en/of wordt muziek gemaakt, die teruggaat naar de jaren van toen! Voor jong en oud is er tot 17.00 uur van alles te beleven op het plein!

Vereniging Oud Vriezenveen Twents Oorlogsmuseum 40-45

Westeinde 54 Oosteinde 364-366

7671 CD Vriezenveen 7671 AH Vriezenveen

museum@oudvriezenveen.nl info@oorlogsmuseumvriezenveen.nl