Oorlogszusje en De fabriek centraal in Waver 't Vjenne 22

Post date: Aug 24, 2010 5:52:24 PM

Het tweeëntwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is onlangs verschenen. Daarmee draagt het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" weer bij aan de publicatie van de Vriezenveense historie. Ook in dit nummer weer een breed scala aan artikelen.

Aandacht in dit nummer voor de expositie over de coöperatieve zuivelfabriek "Ons Belang" in de Peddemorsboerderij van eind mei tot begin juni 2008. Jan Nijkamp wist een ongeveer honderd jaar oud roomboterdoosje te vinden in het Museum, het product waarmee de coöperatieve boterfabriek te Vriezenveen in 1893 van start ging. Een bezoek aan deze tentoonstelling in de komende weken is zeker de moeite waard.

Daarnaast aandacht voor de oorlogsjaren met een bijdrage van Hans Kobes onder de titel: "Een oorlogszusje voor twee maanden". Gedurende twee maanden in 1943 verbleef het Joodse meisje Rachel van der Hoeden bij de Vriezenveense familie Rutgers aan de Almeloseweg. Na het nodige speurwerk in Nederland, Engeland en Israël werden alle meisjes uit de oorlogsjaren weer opgespoord om hun verhaal te vertellen.

Verder vertelt de Rotterdamse Riet Braams in "Mijn reis naar 't Vjenne" de bijzondere ontwikkelingen na haar verblijf in Vriezenveen in oorlogstijd. Zij trouwde in 1947 met de Vriezenvener Marinus Jansen, die ze hier ontmoet had, nadat ze met vier kleine buurmeisjes de tocht naar Twente had gemaakt!

Het gedicht in dialect is deze keer van Jo Stegeman-Smelt met als onderwerp: Het Nustie (het nestje). Guus Tijhof vertelt over de firma G.B. ter Brake in de oorlogsjaren, waar medescribent Hendrikus Schipper toen werkzaam was. Verder ook een verhaal van Tijhof over de familie Roeloffzen op het Hoge Hexel, een bedrijf waar nog altijd bijzondere beschuiten worden gebakken en met Vriezenveens bloed in de gelederen.

Egbert Roelofs verhaalt over de geschiedenis van zijn familie, zijn vader en de werkgever van zijn vader, de firma, zoals zijn vader altijd zei, wanneer hij Jansen & Tilanus bedoelde. In zijn verhaal "De fabriek" wordt nog eens duidelijk welk een grote impact deze textielonderneming had op het leven van dorpsgenoten.

De jarige van het kwartaal is deze keer de voetbalvereniging DETO, die op 1 juli 60 jaar bestaat. En uiteraard de vaste rubrieken "Uit het dagboek van Herman Jansen", "Vriezenveen voor vijftig jaar" met uniek fotomateriaal uit het archief van de plaatselijke fotograaf Joop Lamberts, dat door de familie Lamberts aan het Historisch Museum is geschonken.

Als gast komt deze keer het Depot voor Bodemvondsten Overijssel in Deventer aan het woord. Daar worden sinds enkele jaren alle bodemvondsten uit Overijssel onder één dak bewaard. Het depot is een echte bewaarplaats, maar wie wil kennis maken met deze organisatie kan op zaterdag 24 mei terecht in de Twentse Welle in Enschede, een nieuw Twents museum dat onlangs door H.M. Koningin Beatrix is geopend. Op die dag zijn er ook specialisten aanwezig, die uw eigen bodemvondsten kunnen determineren en beschrijven. Wie benieuwt is naar het verhaal achter een mooie scherf, een beker, een pijpunt of een rare steen is er van harte welkom.

De verzamelaar, die in dit lustrumnummer wordt voorgesteld is Jannie van der Meulen, die met een selectie uit haar verzameling "koffiemolens" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te zien in het Historisch Museum Vriezenveen. Wie de gehele collectie van Jannie van der Meulen wil bekijken is altijd welkom in haar koffie- en theeschenkerij "De Koffiemölle" aan de Schreursweg 5 in Holten. Meer dan vierhonderd koffiemolens sieren de wanden van het gastenverblijf, dat een leuk start- en finishpunt is voor wandelingen of fietstochten door de Rijssense Borkeld of rondom Holten.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 29 april 20008.