Fietsers vertellen over St. Petersburg - Vriezenveen

Post date: Aug 24, 2010 9:35:41 PM

Tijdens de Open monumenten Dag / Waverdag is ook het Historisch Museum Vriezenveen geopend. Men kan binnen een kijkje nemen in het historisch hart van Vriezenveen. Uiteraard is ook de Russische afdeling te bezichtigen. Maar daarnaast zullen van 11.00 - 15.00 uur twee ervaren fietsers vertellen over hun ervaringen van de fietstocht, die zij maakten van het verre St. Petersburg naar Vriezenveen.

Henk Wullink uit Doorwerth en Jan Wopereis uit Borne maakten deze tocht per fiets. Zij traden daarmee in de voetsporen van de Rusluie, die dit traject ook aflegden. Beide fietsers hebben zich daarbij laten leiden door het dagboekje van Jacob Zacharias Ursinus Kruys, die als veertienjarige jongen meeging met oudere Vriezenveense linnenhandelaren naar de verre metropool aan de Newa.

Henk Wullink heeft van zijn tocht een schitterend, uitvoerig relaas gepresenteerd. Daarbij komt naast de tocht ook de sociaalgeografische en cultuurhistorische omgeving van de tocht aan de orde. Voor Jan Wopereis uit Borne was de tocht van de jeugdige Kruys de inspiratiebron om deze historische handelsreis te gaan afleggen op de fiets. Finishplaats was voor deze avontuurlijke, hedendaagse Rusluie het Historisch Museum Vriezenveen.

Voorman en initiator van de Fietsploeg 2007 was de Bornenaar Jan Wopereis (1934). Gelokt door de 'sterke' verhalen van een avontuurlijke fietstocht door RTV-Oostmedewerker Peter Schoof, ging de gepensioneerde docent van de Pedagogische Academie Edith Stein in Hengelo zich verdiepen in deze tocht. Hij heeft er met zijn compagnons Cor Verheul (1934) en Siegfried Mohaupt (1943) al meer op zijn naam heeft staan.

Het Twentse trio kreeg naderhand nog aanvulling met vier Hollanders uit Noordwijk en omgeving, die de fietstocht langs de route van 1826 ook een uitdaging vonden. Jan Wopereis: "We hebben voor deze oude handelsroute gekozen, omdat het een beschreven route is. Het is leuk om in de sporen van iemand uit de geschiedenis dezelfde tocht te maken en ook te zoeken naar aanknopingspunten met de tocht van weleer. De Rusluietocht leek ons daarom meer dan leuk!"

De tocht van de fietsers nam ongeveer een maand in beslag. Zij waren niet zo gehaast als de Vriezenveense Rusluie van toen, die het traject aflegden in ruim veertien dagen. In het reisverslag van Jacob Kruys blijkt.

Presentaties van de fietsers St. Petersburg - Vriezenveen

Locatie: Grote zaal Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, tel. 0546-563476

Datum: 13 september 2008 / Open Monumentendag / Waverdag

Tijd: Van 11.00 - 15. 00 uur

Toegang: gratis

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 8 september 2008.