Levensverhaal Mina Roelofsen-Eshuis in Waver 't Vjenne 17

Post date: Aug 24, 2010 5:48:01 PM

Het nieuwe nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van februari 2007 is een interessant nummer met veel foto's van toen. Inmiddels telt de vereniging ruim 1300 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in de boekhandel en op het museum Oud Vriezenveen. Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken.

Nieuw in het eerste nummer van dit jaar is de rubriek FF Vjeans met een woordenlijst van het Vriezenveen, te beginnen met de letter A. De redactie heeft het plan opgevat om aan de hand van de "Woordenlijst van het Vriezenveens" van dr. L. Jonker deze lijst in de loop der jaren te publiceren in het kwartaalblad.

Verder een nieuwe rubriek "Vriezenveen voor vijftig jaar" met uniek fotomateriaal van wijlen Joop Lamberts. De familie Lamberts heeft het gehele archief ter beschikking gesteld aan de vereniging Oud Vriezenveen. Een zeer omvangrijk archief van enkele honderdduizenden negatieven. De redactie heeft nu een begin gemaakt met foto's uit 1957.

Ook nieuw in het komende nummer zijn de fragmenten uit het levensverhaal van Mina Roelofsen-Eshuis. Bij toeval ontdekte de redactie, dat deze Vriezenveense, geboren in 1899 als Mina Eshuis, vanaf 1906 haar levensverhaal had opgeschreven. Ze deed dat in een dik schoolschrift, schreef het zelfs een keer helemaal over en pende zo 134 bladzijden vol over de dagelijkse wederwaardigheden in haar omgeving. Ze geeft ons op deze manier een aardig inkijkje in het dagelijkse reilen en zeilen van ons dorp in de eerste helft van de vorige eeuw. In de inleiding op haar levensverhaal schrijft ze, dat ze hoopte, dat haar kleinkinderen dit nog eens zouden lezen. Omdat het zorgvuldig bewaard is gebleven in de familiekring van Mina Roelofsen-Eshuis kan de lezer van Waver 't Vjenne er nu van meegenieten. Dat had Mina waarschijnlijk nooit durven dromen.

Verder bevat het komende nummer veel historische verhalen. Jan Machiel Hospers schreef een bijdrage over een eeuw Bethelkerk, de kerk aan de Almeloseweg, die honderd jaar geleden van start ging met haar voorganger W. van Leeuwen.

Een historische bijdrage van Dr. J. Staalduine heeft als onderwerp de wederwaardigheden van de Vriezenveners in Rusland. Dit verhaal is gebaseerd op een lezing, die hij in St. Petersburg hield in 2000 voor een Russisch gezelschap. Aan de hand van de levensgeschiedenis van Egbert Engberts vertelt hij over de Rusluie in St. Petersburg.

Maar daarnaast ook aandacht voor dorpshistorie. Een tweetal artikelen van Guus Tijhof over de laatste schaapherder van Vriezenveen en de schuren van Coaten Gaait.

Amsterdammer Erik Berkhof gaat in het blad uitgebreid in op de geschiedenis van zijn Vriezenveens voorouders. In dit tweede deel van zijn artikel belicht hij de geschiedenis van de Jan Butens-tak van de familie Berkhof.

Het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum, dat zich sinds kort Historisch Museum Vriezenveen noemt.

Met het gedicht "Oonze stiiëge" van meester G. Pot haalt het kwartaalblad een nieuwe schrijver van het Vriezenveense dialect binnen. Meester Gerrit Pot, geboren en getogen Vriezenvener, werd na zijn onderwijzersopleiding hoofd van een lagere school in Vroomshoop, maar bleef toch gedichten schrijven in het Vjeans. Dit gedicht "Oonze stiiëge" is er een markant voorbeeld van.

Als gast in dit nummer vertelt voorzitter Evelien Lichtenberg over de Historische Kring Hellendoorn-Nijverdal. In de rubriek "Jarig" is het deze keer de jubilerende onderneming Kobes Plastics, die in de schijnwerper wordt gezet. Het bedrijf op het Bedrijvenpark Twente werd vijfentwintig jaar geleden opgericht door de Vriezenvener Gerrit Kobes en heeft in haar nog korte historie een stormachtige groei doorgemaakt. In de korte geschiedenis van haar bestaan heeft deze belangrijke sponsor van de vereniging Oud Vriezenveen zich ontplooid tot Europees marktleider op het gebied van het hergebruik en de productie van kunststoffen kledinghangers. Het bedrijf begon ooit in 1982 als tweemanszaak in de kippenschuren van Brink (voormalige christelijke lagere school op het Westeinde) en heeft nu een twee hectare groot bedrijfsperceel, waarvan de helft bebouwd op het bedrijvenpark Twente.

Tenslotte aandacht voor Harmke van Tebberen, die met een selectie van haar verzameling "Sneeuwstormen" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. U kent ze vast wel: die bolletjes, die je moet schudden voor gebruik en als souvenir menige schoorsteenmantel sieren! Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te bekijken in het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 8 februari 2007.