Derde Tour de Vjenne voert de bezoeker langs diverse havezaten in Twente

Post date: Aug 24, 2010 6:03:29 PM

De Twentsche Courant Tubantia - Vereniging Oud Vriezenveen organiseert op de woensdagavonden in de maanden juni, juli en augustus wederom een Tour de Vjenne. Het is voor de derde keer dat deze cultuurhistorische tochten worden gehouden. Vorige jaren bleken de avondtochten een groot succes. Daarom dit jaar weer een achttal Tours de Vjenne met als thema ‘Langs Havezaten in Twente...’ De tocht in een luxe touringcar start elke avond om 18.00 uur op het Manitobaplein te Vriezenveen.

Kastelen

Tijdens de tocht ligt het accent op de cultuurhistorische ontwikkeling van kastelen en buitenplaatsen in het noordwestelijke deel van Twente en het gebruik nu en de eeuwen door. De bustocht wordt een aantal keren onderbroken voor een kort bezoek aan een havezate. De tocht wordt begeleid door medewerkers van de vereniging. De deelnemers maken in de ongeveer vier uur durende tocht kennis met diverse kastelen en buitenplaatsen in Twente. Na de start vanaf het Manitobaplein in Vriezenveen zal de eerste bestemming Huis Almelo zijn. Niet zo verwonderlijk als men de historische banden tussen Vriezenveen en de bewoners van dit huis in de geschiedenis in ogenschouw neemt. Via de kilometerslange Gravenallee met het tolhuis en de grafkelder van het geslacht Van Rechteren Limpurg Almelo komt Huize Almelo in zicht.

Wendezoele

Daarna gaat de toer via de Bellinckhof aan de westkant van Almelo naar Delden. De pleisterplaats met een natje en een droogje tijdens de tocht is de Wendezoele in Delden met een bezoek aan de Oranjerie van het kasteel Twickel. Hier kan men tevens een expositie over ‘Familiewapens’ bekijken en rondwandelen door de prachtige tuinen. Vanuit Delden voert de tocht door het Twentse land naar Rijssen. Het schitterend gelegen kasteel De Oosterhof, dat in gebruik is bij de vereniging Rijssens Museum zal worden bekeken. Daarna gaat de tocht via Bevervoorde en Grimberg aan de Regge tussen Rijssen en Wierden weer richting Vriezenveen.

Voor de Tour de Vjenne op de woensdagavonden 22 en 29 juni, 6, 13, 20 en 27 juli en 3 en 10 augustus kan men kaarten voor veertien euro verkrijgen in de voorverkoop tijdens kantooruren op het museum van de vereniging Oud Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Wanneer men van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met vijftig personen. Met dit initiatief hoopt de vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek.

Deelname aan de bustocht is voor jong en oud en men ontvangt tevens een Tourjournaal, waarin nog eens de ontwikkeling en beschrijving van de kastelen en buitenplaatsen wordt vastgelegd.

Voor opgave en nadere inlichtingen: Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon 0546-563476.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 30 mei 2005.