Auteur brandweerboek ‘Jammer dat zo weinig mensen in 1905 hun ellende hebben opgetekend’

Post date: Aug 25, 2010 9:20:37 AM

Het boek 'De Grote Brand van 1905 en de geschiedenis van de Brandweer Vriezenveen is gepresenteerd. Tweede pinksterdag werd de tentoonstelling over de grote brand van Vriezenveen geopend en tevens het boek ‘De Grote Brand van 1905 en de geschiedenis van de Brandweer Vriezenveen’ gepresenteerd. Het boek, dat geschreven is door Hessel Boonstra bevat talrijke foto’s en andere illustraties, bijeengezocht door de auteur, in samenwerking met Minie Bramer, Jan Nijkamp en Jan Niphuis.

Het boek geeft in het eerste gedeelte de verslaglegging weer van de enorme ramp die Vriezenveen trof in de middag van de 16e mei in 1905. Boonstra kon helaas diepen uit weinig materiaal, omdat er weinig geschreven is over de brand. ‘Wat ik helemaal jammer vind is dat de mensen zelf vrij weinig opgetekend hebben van de ellende die ze hebben meegemaakt. Zo krijg je dus alleen de verslagen die in een krant hebben gestaan.

Wat wel heel erg leuk is en wat ook opgenomen is in het boek is een brief van een mevrouw Kloezen, die in 1975 de gemeente een brief heeft geschreven met haar herinneringen. Zij zat in 1905 op school op het Oosteinde en zij schrijft bijvoorbeeld over het klokgelui en langzaam de meldingen dat verschillende kinderen naar huis mochten gaan. Het is een prachtig verslag van iemand die het meegemaakt heeft’.

Hessel Boonstra is door zijn beroep en uit liefhebberij bekend met het ‘snuffelen’ in de archieven. Het boek is inmiddels nagenoeg klaar en op dit moment is hij erg actief met het verzamelen van alles wat met het spoor van Vriezenveen te maken heeft, om daar een boek van te maken. Daarbij komt hij tot zijn grote verrassing nu ook verschillende advertenties tegen in oude kranten die te maken hebben met de Grote Brand. ‘Bijvoorbeeld eentje in het Twents Zondagsblad die vermeld dat er extra stoomboten ingezet worden om het ramptoerisme naar Vriezenveen te brengen. En zo zijn er nog verschillende advertenties. Je weet niet wat je ziet! Ik was op zoek naar een artikelen voor mijn boek over treinen dat ik wil maken en dan zie je dit. Jammer, ik had de drukproeven al gezien en had er niks meer aan voor het boek. Maar we gebruiken het nu voor de expositie’, aldus Boonstra.

Hessel Boonstra beschouwt het als een gigantische verrassing dat hij benaderd werd door Jan Nijkamp, voorzitter van de Stichting 100 Jaar Grote Brand in Vriezenveen, om een boek te realiseren over de ramp en tegelijkertijd een overzicht van de Brandweer Vriezenveen te geven. Want dit laatste onderwerp –het tweede deel van het jubileumboek- kon door de schrijver compleet aangeleverd worden. Enkele jaren terug heeft Boonstra dit onderwerp al helemaal uitgeplozen en op schrift gesteld, met bijpassende illustraties. Er is uiteindelijk niets met het manuscript gebeurd en het belandde slapende in de kast. Dat het nu toch uitgegeven wordt vindt Boonstra geweldig.

Naar aanleiding van een door hem in 1990 samengesteld boek over de gereformeerde kerk in Vriezenveen, werd hem gevraagd door de destijds commandant van de brandweer, Henk Abbink, of hij niet een boek wilde samenstellen waarin de brandweer Vriezenveen helemaal belicht werd. Boonstra stemde hierin toe, mits hij voldoende materiaal voor het boek op tafel zou weten te krijgen. En dat bleek geen enkel probleem te zijn. Na veel navorsingen en benadering van diverse bronnen kon de ambtenaar een compleet overzicht geven van de Vriezenveense brandweer, wat betreft kazernes, voertuigen, bluswatervoorzieningen, personeel en nog veel meer. Het complete manuscript werd uiteindelijk aan de toenmalige opvolger van Abbink gegeven, maar daar stopte de poging om een mooie uitgave hiervan te maken. De vreugde van Hessel Boonstra was dan ook groot toen hem gevraagd werd het boek over de brand en ook de brandweer te laten verschijnen.

Het jubileumboek wordt gedrukt door drukkerij Boswinkel en ook de omslag is door haar ontworpen. De auteur zegt 100% tevreden te zijn over het resultaat. ‘Ik ben hartstikke blij dat dit zo gebeurt. Het was een hele klus. Vele avonden zijn we met z’n allen beziggeweest om foto’s en illustraties erbij te zoeken, zowel uit het gemeentearchief, het archief van de brandweer, als uit het archief van het museum. Er zat heel wat tijd in. En nu is het klaar. Ik ben er blij om, want nu kan ik door naar het volgende project en dat is een boek over het spoor. Het gaat met name over het lijntje Almelo-Mariënberg, daarbij de 2e aanleg van de lijn en specifiek de Vriezenveense geschiedenis. Gelukkig heb ik nu weer tijd om me daar helemaal op te gooien’. Het boek over de Grote Brand en de Brandweer Vriezenveen is vanaf 16 mei verkrijgbaar bij het museum Oud Vriezenveen.

Artikel uit De Twenterand Courant van 12-05-2005.