Nieuwsbrief 2009/2

Nieuwsbrief 2009/2

1 mei 2009

Digitale abonnees

579

In deze nieuwsbrief

Stem ook op de Vereniging Oud Vriezenveen

Kadotip

 • Stem ook op de Vereniging Oud Vriezenveen
 • Brood, daar zit wat is thema Tour de Vjenne 2009
 • Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht
 • Expositie stamboomoverzichten Johannes Lemans

Beste leden en belangstellenden van de Vereniging Oud Vriezenveen, Vanaf 18 mei start er bij C1000 Fikkert een grote spaaractie voor lokale clubs en verenigingen. Mijn favoriete club, Vereniging Oud Vriezenveen heeft zich ook aangemeld. Tot en met 2 mei hebben ze de tijd om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen, want alleen de 10 clubs met de meeste stemmen gaan door naar de C1000 Clubactie. Tijdens de Clubactie gaan de klanten van de C1000 sparen voor hun favoriete lokale club. Bij iedere €10,- boodschappen ontvangt de klant een clubmunt die hij aan zijn favoriete club kan geven. Aan het einde van de actie wordt de totale prijzenpot van maar liefst € 5000,- verdeeld in de verhoudingen van de gespaarde muntjes.

Help jij ook mee om ervoor te zorgen dat Vereniging Oud Vriezenveen straks meedoet in de C1000 Clubactie?

Stem dan ook op de Vereniging Oud Vriezenveen door hier te klikken!

Brood, daar zit wat is thema Tour de Vjenne 2009

Boek Bleekneusjes-Oorlogskinderen

95 blz. (A5+/full-color)

Prijs: € 10,00

Meer info...

Trouwen in een historische omgeving

Nieuwsbrief

Kent u een vriend, kennis, familielid of collega die is geinteresseerd in de nieuwsbrief? Stuur dit bericht dan door want aanmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig. Surf naar de website en vul uw e-mailadres in.

Kadotip

Ook dit jaar organiseert de Vereniging Oud Vriezenveen in juni en juli weer de Tour de Vjenne. De cultuurhistorische tocht op een mooie zomermiddag en -avond heeft als thema meegekregen: 'Brood, daar zit wat in!' De tourdirectie heeft opnieuw gekozen om 5 middagtochten en 2 avondtochten te organiseren. De middagtochten vertrekken om 13.15 uur en de avondtochten om 17.30 uur, beide vanaf de Oude Veemarkt in het centrum van Vriezenveen. Na 6 eerdere edities is dit jaar gekozen voor het thema 'Brood, daar zit wat in!' De Tour de Vjenne bezoekt een aantal leuke en interessante attracties. Bij 'Brood, daar zit wat in' zullen de deelnemers een kijkje nemen hoe het er vroeger aan toe ging. Het belooft volgens de tourdirectie een schitterende tocht te worden met een prachtig gezicht op het Sallandse land. Ook dit jaar heeft de tourdirectie weer beslag kunnen leggen op een mooie pleisterplaats, waar 2 koppen koffie en een mooi stuk appelgebak zal worden genuttigd. Als vanouds verzorgt de firma Schepers Tours uit Westerhaar het vervoer naar de verschillende locaties. De middagtochten worden gehouden op 4, 12, 18 en 25 juni en 2 juli en de avondtochten op 25 juni en 2 juli. Kaarten voor de Tour de Vjenne 2009 zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur voor € 17,50 te verkrijgen bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon 0546-563476. Wanneer men zich van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met vijftig personen. Met dit initiatief hoopt de Vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek.

Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht

De mooiste dag van uw leven wilt u natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. In Vriezenveen is het sinds 1997 mogelijk om te trouwen in een historische omgeving. In het oude gemeentehuis in hartje centrum, waarin ook het museum Oud Vriezenveen is gevestigd, kan één van de zalen worden gebruikt als trouwzaal.

Meer info...

Historisch Museum Vriezenveen

Boek De Ruslui (heruitgave)

178 blz. (A5+)

Prijs: € 12,50

Meer info...

Lidmaatschap

Om haar doelstellingen te bereiken rekent de Vereniging Oud Vriezenveen op uw steun.

Het lidmaatschap biedt:

 • een abonnement op het kwartaalblad Waver 't Vjenne;
 • ledenkorting op publicaties van de vereniging;
 • gratis toegang tot het Historisch Museum Vriezenveen.

Museum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken, een kapperszaak, een kruidenierswinkel en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Bezoekadres

Historisch Museum Vriezenveen

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

Tel. 0546-563476

Internet: www.historisch museumvriezenveen.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Postadres

Vereniging Oud Vriezenveen

T.a.v. de Secretaris

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

E-mail: vereniging@ oudvriezenveen.nl

Kadotip

Opgave als lid is mogelijk door middel van het opsturen van het formulier op de verenigingswebsite.

Kadotip

Gerhard Johannes Egbert Engberts (1835-1911)

Boek Miemeringen

61 blz. (A5)

Prijs: € 14,00

Meer info...

Genealogie

De Vriezenveense genealogie is reeds door velen onderzocht. Sedert 1993 is ons bestuurslid André Idzinga als amateur-genealoog actief. In 1997 werd het onderzoek naar het Friese geslacht ingeruild voor het Friezenveense geslacht. De resultaten uit het onderzoek kunt u nazien op de website Vriezenveners.nl. De genealogische commissie van de vereniging komt graag in contact met de Vriezenveners en andere belangstellenden. Zij wisselt graag familiegegevens uit en zij houdt zich aanbevolen voor alle tips en aanbevelingen voor de verdere inrichting van deze website. Mocht u op de inhoud en/of vorm willen reageren, dan wordt u verzocht een e-mail te sturen naar de genealogische commissie.

Komt er een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg? Die vraag wordt door inwoners van de gemeente Twenterand in samenwerking met diverse organisaties, waaronder de Vereniging Oud Vriezenveen, momenteel serieus onderzocht. In het artikel van Herman Dasselaar in het kwartaalblad Waver 't Vjenne nr. 24 van de Vereniging Oud Vriezenveen spreekt Elena Makarova, secretaris van de St. Vrienden van St. Petersburg in Rusland, de vurige wens uit, dat er nog eens een monument komt op de begraafplaats Volkovskoie (Volkovo / Wolkowo) ter nagedachtenis aan de Rusluie die er begraven zijn. Van de grafstenen is namelijk weinig meer over dan een tweetal exemplaren. Andere grafstenen zijn totaal onleesbaar geworden door gebrek aan onderhoud of door vernieling. Elena Makarova roept het gemeentebestuur van Twenterand en Vriezenveners, maar ook het bedrijfsleven op hiervoor het initiatief te nemen. Wat zou er toepasselijker zijn dan zo'n monument, vindt Elena Makarova, als herinnering aan de belangrijke Vriezenveense kolonie van weleer, in een modern St. Petersburg waar alles uit het verleden in ere wordt hersteld. Rusluie waren inwoners van het Twentse dorp Vriezenveen, vlak bij Almelo, die een levendige handel dreven met Sint Petersburg in de periode 1720 tot 1917. In de loop der tijd werden er door de verschillende Vriezenveense compagnieën zelfs handelshuizen en winkels gesticht aan de Nevski Prospekt en de Gostinny Dwor. Toen de Vriezenveense kooplieden niet meer direct na gedane zaken naar hun geboorte dorp terugkeerden maar in St. Petersburg bleven overwinteren, werden zij lid van de Nederlandse Hervormde Kerk. Vanaf 1769 namen de Vriezenveners een steeds belangrijker plaats in de kerkgemeenschap en tussen 1850 en 1890 was hun aanwezigheid zo prominent dat men van de ´kerk der Vriezenveners´ aan de Nevski Prospekt sprak. Aan de nauwe relatie tussen dit Twentse dorp en de kosmopolitische stad Sint Petersburg kwam een einde door de Russische revolutie. In de speciale Russische afdeling van het Historisch Museum Vriezenveen krijgen bezoekers een aardige indruk van deze rijke handelshistorie tussen Nederland en Rusland. Vele Rusluie en hun nazaten zijn te vinden op www.vriezenveners.nl. Inmiddels is een plan van aanpak opgesteld om de haalbaarheid tot realisatie van een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg te onderzoeken. De vereniging heeft aangegeven vanuit haar statuten veel belang te hechten aan een dergelijk project en heeft haar medewerking toegezegd.

Voor het aanleveren van een complete lijst met namen van de Rusluie, Vriezenveners en hun nazaten in St. Petersburg e.o., is de vereniging op zoek naar naam-, adres-, telefoon- en e-mailgegevens van nazaten van de Rusluie. In het bijzonder komt de vereniging ook graag in contact met nazaten van Gerhard Johannes Engberts (1835 Vriezenveen - 1911 St. Petersburg), firmant van Smelt, Engberts & Co. en later van de Gebr. Engberts & Co. te St. Petersburg.

Bent u zelf een nazaat van de Rusluie of kent u één of meerdere nazaten van de Rusluie? Stuur dan even een berichtje per e-mail naar vereniging@oudvriezenveen.nl, of per post naar Vereniging Oud Vriezenveen, T.a.v. de Secretaris, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen of bel met André Idzinga, secretaris Vereniging Oud Vriezenveen, via telefoonnummer 06-13658246.

In het vervolg van het project worden nazaten en andere belangstellenden geïnformeerd over de voortgang van het project. Het laatste nieuws wordt tevens gepubliceerd op de verenigingswebsite via www.oudvriezenveen.nl. Helpt u de initiatiefnemers mee de herinnering aan de Rusluie levendig en tastbaar te houden?

Expositie stamboomoverzichten Johannes Lemans

 • Elke maand worden 4 weken lang twee of meerdere stamboomoverzichten van Johannes Lemans in het Historisch Museum Vriezenveen tentoongesteld. Te bezichtigen zijn van: 4 t/m 29 mei: Familie Brink (Tutertjen, Zwakk'n, Mulders en Jan Tönis)
 • 4 t/m 29 mei: Folbert (Zaayer)
 • 1 t/m 30 juni: Familie Fokke (deel 1)
 • 1 t/m 31 juli: Familie Fokke (deel 2)
 • 1 t/m 31 augustus: Familie Aman (deel 1)
 • 1 t/m 30 september: Familie Aman (deel 2)

Johannes en Dine Lemans-Schipper

Meer informatie over de stamboomoverzichten van Johannes Lemans is te vinden op: www.oudvriezenveen.nl.

Het Spoorboek van Vriezenveen

228 blz. (A4)

Prijs: € 20,00

Meer info...

Niet weggooien!

Heeft u interessant materiaal over de voormalige gemeente Vriezenveen? Niet weggooien! De vereniging is geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches en documenten. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar de beheerder van ons museum: Dick Ballast, tel. 0546-563476.

Meer info...