Nieuwsbrief 2009/1

Nieuwsbrief 2009/1

2 april 2009

Digitale abonnees

593

In deze nieuwsbrief

Extra nieuwsbrief

Kadotip

  • Extra nieuwsbrief
  • Naai- en briemachines in bedrijf tijdens museumweekend
  • Vrijwilligers gezocht voor begraafplaatsenproject

Nieuwsbrief

Kent u een vriend, kennis, familielid of collega die is geinteresseerd in de nieuwsbrief? Stuur dit bericht dan door want aanmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig. Surf naar de website en vul uw e-mailadres in.

Kadotip

Deze extra nieuwsbrief bevat de aankondiging voor een speciale activiteit in het Historisch Museum Vriezenveen tijdens het Nationale Museumweekend van komend weekend. Het leek ons goed u te informeren over deze actuele en tijdgebonden activiteit. De redactie

Naai- en briemachines in bedrijf tijdens museumweekend

Boek Miemeringen

61 blz. (A5)

Prijs: € 14,00

Meer info...

Trouwen in een historische omgeving

Boek Bleekneusjes-Oorlogskinderen

95 blz. (A5+/full-color)

Prijs: € 10,00

Meer info...

Lidmaatschap

Om haar doelstellingen te bereiken rekent de Vereniging Oud Vriezenveen op uw steun.

Het lidmaatschap biedt:

In het Historisch Museum Vriezenveen zijn tijdens het nationale museumweekend voor het eerst verschillende naai- en breimachines draaiende te bezichtigen. Twee kenners op dit gebied tonen bezoekers allerlei steken, patronen en technieken, zoals deze in het vroegere Vriezenveen bij Jansen & Tilanus werden toegepast. Op zaterdag 4 en zondag 5 april vindt weer het jaarlijkse museumweekend plaats. Het museumweekend is de ideale gelegenheid om gratis of met korting een museum in Nederland te bezoeken. Ruim 500 musea doen mee en organiseren uiteenlopende activiteiten rond het thema 'Verleiden'. Het Historisch Museum Vriezenveen beschikt over een bijzondere collectie naai- en breimachines, afkomstig uit het rijke textielverleden van Vriezenveen. In 2007 is vrijwilliger Lex Ekkel van de Vereniging Oud Vriezenveen begonnen met het opknappen van de oude fabrieksmachines van Jansen & Tilanus, De Lange & Jonker en de Gebr. Hospers. Sindsdien zijn vele machine opgeknapt en zelfs weer werkend gemaakt. De industriële kettingsteek-, Overlock- en Flatlock-naaimachines van Jansen & Tilanus worden tijdens het museumweekend voor het eerst weer draaiend aan het publiek getoond. Daarnaast is ook de Kurbel borduurmachine van De Lange & Jonker te zien. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de vlak- en rondbreimachines van Jansen & Tilanus. Naast Ekkel, bekend van de naaimachinehandel aan het Westeinde, zal bestuurlid Gerrit Bosch vertellen over de verschillende machines, steken, patronen en technieken. Bosch is verzamelaar en kenner van antieke huishoudnaaimachines en struint stad en land af om literatuur op het gebied van antieke naai- en breimachines te verzamelen. Beide kenners zullen de bezoekers verleiden om een steek te vormen.

Het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen is tijdens het museumweekend gratis toegankelijk en alleen geopend op zaterdag 4 april 2009 van 10.00 tot 16.00 uur. Bent u te verleiden om binnen te komen? Kom dan op 4 april naar het Historisch Museum Vriezenveen of naar een museum bij u in de buurt. Meer informatie over de deelnemende musea is te vinden op www.museumweekend.nl en op www.historischmuseumvriezenveen.nl.

Vrijwilligers gezocht voor begraafplaatsenproject

De mooiste dag van uw leven wilt u natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. In Vriezenveen is het sinds 1997 mogelijk om te trouwen in een historische omgeving. In het oude gemeentehuis in hartje centrum, waarin ook het museum Oud Vriezenveen is gevestigd, kan één van de zalen worden gebruikt als trouwzaal.

Meer info...

Historisch Museum Vriezenveen

  • een abonnement op het kwartaalblad Waver 't Vjenne;
  • ledenkorting op publicaties van de vereniging;
  • gratis toegang tot het Historisch Museum Vriezenveen.

Opgave als lid is mogelijk door middel van het opsturen van het formulier op de verenigingswebsite.

Genealogie

De Vriezenveense genealogie is reeds door velen onderzocht. Sedert 1993 is ons bestuurslid André Idzinga als amateur-genealoog actief. In 1997 werd het onderzoek naar het Friese geslacht ingeruild voor het Friezenveense geslacht. De resultaten uit het onderzoek kunt u nazien op de website Vriezenveners.nl. De genealogische commissie van de vereniging komt graag in contact met de Vriezenveners en andere belangstellenden. Zij wisselt graag familiegegevens uit en zij houdt zich aanbevolen voor alle tips en aanbevelingen voor de verdere inrichting van deze website. Mocht u op de inhoud en/of vorm willen reageren, dan wordt u verzocht een e-mail te sturen naar de genealogische commissie.

Kadotip

Vanuit de vereniging bestaat de wens om de begraafplaatsen in de voormalige gemeente Vriezenveen in kaart te brengen. In eerste instantie wordt gedacht om de grafstenen op de algemene begraafplaats van Vriezenveen digitaal te fotograferen. Vanuit de leden is onlangs interesse getoond om aan hieraan medewerking te verlenen. Om het project in gang te zetten zoekt de vereniging vrijwilligers die hieraan hun medewerking willen verlenen. Mocht u belangstelling hebben, stuur dan even een mailtje naar vereniging@oudvriezenveen.nl. Bel voor meer informatie met André Idzinga, secretaris Vereniging Oud Vriezenveen, tel. 06-13658246.

Museum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken, een kapperszaak, een kruidenierswinkel en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Bezoekadres

Historisch Museum Vriezenveen

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

Tel. 0546-563476

Internet: www.historisch museumvriezenveen.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Postadres

Vereniging Oud Vriezenveen

T.a.v. de Secretaris

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

E-mail: vereniging@ oudvriezenveen.nl

Kadotip

DVD De Ruslui

60 min.

Prijs: € 25,00

Meer info...

Het Spoorboek van Vriezenveen

228 blz. (A4)

Prijs: € 20,00

Meer info...

Niet weggooien!

Heeft u interessant materiaal over de voormalige gemeente Vriezenveen? Niet weggooien! De vereniging is geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches en documenten. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar de beheerder van ons museum: Dick Ballast, tel. 0546-563476.

Meer info...