Nieuwsbrief 2008/3

Nieuwsbrief 2008/3

27 augustus 2008

Digitale abonnees

595

In deze nieuwsbrief

Waverdag wordt Vjennedag

Kadotip

  • Waverdag wordt Vjennedag
  • Expositie Lelijk is geen argument in Smelts Schuur
  • Historisch Museum met Russische afdeling live op radio Oost
  • Waver 't Vjenne 23 over Waverdag 2008
  • Voorzitter promoot Vriezenveen op radio2

Nieuwsbrief

Kent u een vriend, kennis, familielid of collega die is geinteresseerd in de nieuwsbrief? Stuur dit bericht dan door want aanmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig. Surf naar de website en vul uw e-mailadres in.

Kadotip

De Waverdag 2008 wordt op 13 september een echte Vjennedag. De organisatie van de dag nodigt voor deze bijzondere dag in Vriezenveen oud-Vriezenveners, Vjenneluie en geïnteresseerden uit om deze dag mee te maken. De dag, die samenvalt met Open Monumenten Dag 2008, gaat 's morgens om 10.00 uur van start in Bistro & Zalencentrum Koebrugge en wordt om 10.30 uur geopend. Daarna gaan de deelnemers op bezoek bij monumenten, die deze dag geopend zijn. Men maakt daarbij gebruik van busvervoer en kan bij elke locatie in- of uitstappen. De sightseeing via het hop-on-hop-off systeem duurt tot 14.00 uur. Op de locaties onderweg zijn verschillende activiteiten. Zo is er in de Smelt Schuur, die in gebruik is als Raab Karcher Archihome, de reizende tentoonstelling "Lelijk is geen argument". Deze tentoonstelling geeft een overzicht van de wederopbouw in Nederland in de periode 1945-1960. In de Peddemorsboerderij is een overzichtstentoonstelling van de Vriezenveense kunstschilder Bernard Jaspers Faijer met doeken uit het Historisch Museum Vriezenveen en de particuliere verzameling van Roel Jansen.

In het Historisch Museum Vriezenveen worden op gezette tijden presentaties verzorgd door Henk Wullink en Jan Wopereis. Beiden fietsten in de afgelopen jaren de handelsroute Vriezenveen - St. Petersburg. Zij deden dat aan de hand van een dagboekje van de 14-jarige Jacob Zacharias Ursinus Kruys, die deze tocht in 1826 maakte met enkele oudere dorpsgenoten. Buiten bij het museum is een tentoonstelling van David Brown tractors van de verzamelaar Jan Docter.

Daarna is er om 14.30 een klapstoelenconcert op het Tilanusplein met een optreden van een wereldberoemd trio in Vriezenveen. Rond 15.00 uur zal voorzitter Gerhard Boes de Waverdag 2008 afsluiten.

INSCHRIJVING IS NODIG!

Voor een goed verloop van de Waverdag 2008 is inschrijving voor 1 september 2008 nodig. Vriezenveners wordt gevraagd om zoveel mogelijk familie, vrienden en kennissen, die banden hadden en hebben met ons dorp, uit te nodigen voor deze dag. Door overmaking van € 15 op bankrekeningnummer 36.88.32.597 en vermelding van de naam van de deelnemer onder mededelingen, is men verzekerd van deelname.

Men ontvangt dan bij aankomst op de morgen van het evenement in café-restaurant Koebrugge, Oosteinde 18 in Vriezenveen een Waverpas, die als bewijs van deelname geldt en toegang geeft tot alle onderdelen van deze dag, een lunchpakket voor onderweg, vrij vervoer met de Waverbusjes en een klapstoel tijdens het slotconcert op het Tilanusplein.

Meer informatie is te vinden op HistorischMuseumVriezenveen.nl.

Expositie Lelijk is geen argument in Smelts Schuur

CD Ljaemdig Vjenne

Prijs: € 9,95

Meer info...

Trouwen in een historische omgeving

Boek Jansen & Tilanus

184 blz. (A4)

Prijs: € 29,90

Ledenprijs: € 27,50

Meer info...

Lidmaatschap

Om haar doelstellingen te bereiken rekent de Vereniging Oud Vriezenveen op uw steun.

Het lidmaatschap biedt:

De mooiste dag van uw leven wilt u natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. In Vriezenveen is het sinds 1997 mogelijk om te trouwen in een historische omgeving. In het oude gemeentehuis in hartje centrum, waarin ook het museum Oud Vriezenveen is gevestigd, kan één van de zalen worden gebruikt als trouwzaal.

Meer info...

Historisch Museum Vriezenveen

  • een abonnement op het kwartaalblad Waver 't Vjenne;
  • ledenkorting op publicaties van de vereniging;
  • gratis toegang tot het Historisch Museum Vriezenveen.

Opgave als lid is mogelijk door middel van het opsturen van het formulier op de verenigingswebsite.

Genealogie

De Vriezenveense genealogie is reeds door velen onderzocht. Sedert 1993 is ons bestuurslid André Idzinga als amateur-genealoog actief. In 1997 werd het onderzoek naar het Friese geslacht ingeruild voor het Friezenveense geslacht. De resultaten uit het onderzoek kunt u nazien op de website Vriezenveners.nl. De genealogische commissie van de vereniging komt graag in contact met de Vriezenveners en andere belangstellenden. Zij wisselt graag familiegegevens uit en zij houdt zich aanbevolen voor alle tips en aanbevelingen voor de verdere inrichting van deze website. Mocht u op de inhoud en/of vorm willen reageren, dan wordt u verzocht een e-mail te sturen naar de genealogische commissie.

Kadotip

In de maand september is er in de Smelts Schuur - Raab Karcher Archihome de expositie 'Lelijk is geen argument'. De tentoonstelling besteedt aandacht aan monumenten uit de periode van de Wederopbouw (1940-1960). Raab Karcher Archihome en de vereniging Oud Vriezenveen hebben in een nauwe samenwerking deze tentoonstelling naar Vriezenveen weten te halen. De reizende expositie over de tijd van na de oorlogsjaren is een productie van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten te Zeist. De tentoonstelling is de afgelopen jaren al op meerdere (grote) plaatsen in Nederland tentoongesteld. Op vrijdag 29 augustus wordt de tentoonstelling geopend door burgemeester drs. H. Koetje van de gemeente Twenterand. De tentoonstelling zal daarna gedurende de gehele maand september te bekijken zijn in het Raab Karcher Archihome. Voor publiek is de tentoonstelling geopend op alle donderdagen in september van 18.00 tot 21.00 uur en op alle zaterdagen in september van 10.00 - 13.00 uur. Daarnaast is het voor groepen mogelijk om op afspraak te expositieruimte te bezoeken. Men kan daarvoor een afspraak maken door een telefoontje naar Dick Ballast van het Historisch Museum Vriezenveen, telefoon 0546 - 563476.

'Lelijk is geen argument. Toonbeelden van de wederopbouw in Nederland 1940-1965' is een reizende tentoonstelling over de architectuur van de wederopbouw. Aan de hand van tien thema's en vele illustraties laat het een bijzonder tijdbeeld zien uit de jaren vijftig en zestig. De tentoonstelling is een feest van herkenning en tegelijkertijd een ontdekkingstocht vol verrassingen.

Lees verder...

Historisch Museum met Russische afdeling live op radio Oost

Museum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken, een kapperszaak, een kruidenierswinkel en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Bezoekadres

Historisch Museum Vriezenveen

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

Tel. 0546-563476

Internet: www.historischmuseumvriezenveen.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Postadres

Vereniging Oud Vriezenveen

T.a.v. de Secretaris

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

E-mail: vereniging@oudvriezenveen.nl

Niet weggooien!

Heeft u interessant materiaal over de voormalige gemeente Vriezenveen? Niet weggooien! De vereniging is geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches en documenten. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar de beheerder van ons museum: Dick Ballast, tel. 0546-563476.

Meer info...

Op woensdag 6 augustus 2008 kwam Radio Oost naar het Historisch Museum en het Harmsenhuis in Vriezenveen. In het lunchprogramma 'Het Overijssels Hart' van Gerson Veenstra werd speciaal aandacht besteed aan de geschiedenis van de Rusluie. Deze zomer ging De zwerver van Radio Oost weer zeven weken lang op pad in Overijssel. Ook Vriezenveen werd aangedaan met een bezoek aan het Historisch Museum en het Harmsenhuis. Om 11:45 uur werden bestuurslid Gerrit Bosch en voorzitter Gerhard Boes van het Historisch Museum live geïnterviewd door verslaggeefster Sara de Geest. Om 14:00 uur was verslaggeefster Sara de Geest op bezoek in het Harmsenhuis aan het Westeinde. Het interview met de bewoners van het Harmsenhuis werd uitgezonden in het programma 'Afslag Oost' even na 16.30 uur.Lees verder...

Waver 't Vjenne 23 over Waverdag 2008

DVD De Ruslui

60 min.

Prijs: € 25,00

Meer info...

Het drieëntwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is onlangs verschenen. Ook deze keer in het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" weer diverse publicaties over de Vriezenveense historie. Het blad zet deze keer sterk in op de komende Waverdag 2008, ooit ontstaan als een lezersdag voor de nog altijd groeiende lezersaanhang. De Waverdag 2008 is echter ook toegankelijk voor anderen. In dit nummer gaat Jan Nijkamp in op de boterpacht, een belasting, die de Vriezenveners eeuwenlang betaalden aan de heer van Almelo. Verder een diepgaand artikel van de hand van Hessel Boonstra over het ontstaan van het wapen van Vriezenveen, de vertrouwde eikenboom. Gastschrijfster Femmie Lourens-Jansen vertelt uitvoerig over haar vakanties als kind op 't Vjenne. Zij logeerde in de zomermaanden dikwijls bij opa en oma Jansen op het Oosteinde. Haar vader Marinus Jansen was getrouwd met een bleekneusje Riet Braams uit Rotterdam. Vanuit het huis achter drogisterij Heuver leerde zij Vriezenveen kennen, maar ze roept ook mensen op om meer te weten te komen over haar eigen familie.Lees verder...

Voorzitter promoot Vriezenveen op radio2

Dinsdagavond 29 juli 2008 was voorzitter Gerhard Boes op radio2 te beluisteren. In het programma Knooppunt Kranenbarg loopt deze zomer het programmaonderdeel ''Knooppunt Kranenbarg Zomer ABC". Elke dag vertelt een luisteraar over de toeristische aantrekkelijkheid van een plaats in Nederland. Zodat de luisteraars elke avond net voor zeven uur even met elkaar op vakantie gaan. De eerste dag mochten luisteraars vanuit een plaats die begint met een 'A' zich aanmelden. En dinsdag 29 juli was de 'V' aan de beurt. De voorzitter was er als de kippen bij en zodoende kwam hij dinsdagavond in het programma terecht. Boes maakte daarmee een stukje promotie voor Vriezenveen in het algemeen, met de Engbertsdijksvenen en Erve De Meester, en het historisch museum in het bijzonder.Lees verder...