Nieuwsbrief 2008/2

Nieuwsbrief 2008/2

24 mei 2008

In deze nieuwsbrief

Herinneringen komen boven in Tour de Vjenne 2008

Kadotip

  • Herinneringen komen boven in Tour de Vjenne 2008
  • Oorlogszusje en De fabriek centraal in Waver 't Vjenne 22

Nieuwsbrief

Kent u een vriend, kennis, familielid of collega die is geinteresseerd in de nieuwsbrief? Stuur dit bericht dan door want aanmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig. Surf naar de website en vul uw e-mailadres in.

Lidmaatschap

Om haar doelstellingen te bereiken rekent de Vereniging Oud Vriezenveen op uw steun.

Het lidmaatschap biedt:

Ook dit jaar organiseert de Vereniging Oud Vriezenveen weer een Tour de Vjenne. Een cultuurhistorische tocht op een mooie zomermiddag en avond. De Tourdirectie heeft besloten om 5 middagtochten en 2 avondtochten te organiseren. De middagtochten vertrekken om 13.30 uur vanaf de Oude Veemarkt in Vriezenveen en de avondtochten vertrekken om 17.45 uur, ook vanaf de Oude Veemarkt. Dit jaar is gekozen voor het thema: 'Herinneringen komen boven'. Het wordt een schitterende reis met een prachtig gezicht op het Twentse land, en een stukje Duitsland. We gaan met de Tour naar een paar leuke attracties. U zult bij 1 van deze uw hart weer kunnen ophalen aan de dingen die u vroeger in uw jeugd hebt meegekregen. Daarom het thema: 'Herinneringen komen boven'. Ook dit jaar heeft de tourdirectie weer beslag kunnen leggen op een wel bijzonder mooie pleisterplaats, waar we 2 koppen koffie en een groot stuk gebak zullen nuttigen. U kunt op deze pleisterplaats genieten van een schitterende omgeving. U krijgt ook even de tijd om rustig een aantal dingen te bekijken.

Als vanouds gaat de firma Schepers Tours ons weer begeleiden met zijn schitterende touringcars. Wel is de prijs van deze tour verhoogd met 1 euro in verband met de sterk gestegen olie- en benzineprijzen. De prijs voor een tour-rit gaat 17 euro bedragen.

De volgende data's zijn gekozen:

's middags: 11 juni, 17 juni, 25 juni, 26 juni en 1 juli: vertrek om 13.30 uur vanaf de Oude Veemarkt te Vriezenveen;

's avonds: 2 juli en 9 juli: vertrek om 17.45 uur vanaf de Oude Veemarkt te Vriezenveen.

Kaarten zijn verkrijgbaar, tegen betaling van 17 euro, op het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 te Vriezenveen, telefoon 0546-563476.

Oorlogszusje en De fabriek centraal in Waver 't Vjenne 22

Boek Bleekneusjes-Oorlogskinderen

95 blz. (A5+/full-color)

Prijs: € 10,00

Meer info...

Trouwen in een historische omgeving

  • een abonnement op het kwartaalblad Waver 't Vjenne;
  • ledenkorting op publicaties van de vereniging;
  • gratis toegang tot het Historisch Museum Vriezenveen.

Opgave als lid is mogelijk door middel van het opsturen van het formulier op de verenigingswebsite.

Kadotip

De mooiste dag van uw leven wilt u natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. In Vriezenveen is het sinds 1997 mogelijk om te trouwen in een historische omgeving. In het oude gemeentehuis in hartje centrum, waarin ook het museum Oud Vriezenveen is gevestigd, kan één van de zalen worden gebruikt als trouwzaal.

Meer info...

Historisch Museum Vriezenveen

Boek Jansen & Tilanus

184 blz. (A4)

Prijs: € 29,90

Ledenprijs: € 27,50

Meer info...

Genealogie

De Vriezenveense genealogie is reeds door velen onderzocht. Sedert 1993 is ons bestuurslid André Idzinga als amateur-genealoog actief. In 1997 werd het onderzoek naar het Friese geslacht ingeruild voor het Friezenveense geslacht. De resultaten uit het onderzoek kunt u nazien op de website Vriezenveners.nl. De genealogische commissie van de vereniging komt graag in contact met de Vriezenveners en andere belangstellenden. Zij wisselt graag familiegegevens uit en zij houdt zich aanbevolen voor alle tips en aanbevelingen voor de verdere inrichting van deze website. Mocht u op de inhoud en/of vorm willen reageren, dan wordt u verzocht een e-mail te sturen naar de genealogische commissie.

Het tweeëntwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is onlangs verschenen. Daarmee draagt het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" weer bij aan de publicatie van de Vriezenveense historie. Ook in dit nummer weer een breed scala aan artikelen. Aandacht in dit nummer voor de expositie over de coöperatieve zuivelfabriek "Ons Belang" in de Peddemorsboerderij van eind mei tot begin juni 2008. Jan Nijkamp wist een ongeveer honderd jaar oud roomboterdoosje te vinden in het Museum, het product waarmee de coöperatieve boterfabriek te Vriezenveen in 1893 van start ging. Een bezoek aan deze tentoonstelling in de komende weken is zeker de moeite waard. Daarnaast aandacht voor de oorlogsjaren met een bijdrage van Hans Kobes onder de titel: "Een oorlogszusje voor twee maanden". Gedurende twee maanden in 1943 verbleef het Joodse meisje Rachel van der Hoeden bij de Vriezenveense familie Rutgers aan de Almeloseweg. Na het nodige speurwerk in Nederland, Engeland en Israël werden alle meisjes uit de oorlogsjaren weer opgespoord om hun verhaal te vertellen. Egbert Roelofs verhaalt over de geschiedenis van zijn familie, zijn vader en de werkgever van zijn vader, de firma, zoals zijn vader altijd zei, wanneer hij Jansen & Tilanus bedoelde. In zijn verhaal "De fabriek" wordt nog eens duidelijk welk een grote impact deze textielonderneming had op het leven van dorpsgenoten.Lees verder...

Museum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken, een kapperszaak, een kruidenierswinkel en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Bezoekadres

Historisch Museum Vriezenveen

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

Tel. 0546-563476

Internet: www.oudvriezenveen.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Postadres

Vereniging Oud Vriezenveen

T.a.v. de Secretaris

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

E-mail: vereniging@oudvriezenveen.nl

Niet weggooien!

Heeft u interessant materiaal over de voormalige gemeente Vriezenveen? Niet weggooien! De vereniging is geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches en documenten. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar de beheerder van ons museum: Dick Ballast, tel. 0546-563476.

Meer info...