Nieuwsbrief 2008/1

Nieuwsbrief 2008/1

3 april 2008

In deze nieuwsbrief

Museumweekend met filmvertoning in Historisch Museum Vriezenveen

Kadotip

  • Museumweekend met filmvertoning in Historisch Museum Vriezenveen
  • Première muziekverteltheater 'De Nieuwe Rusluie' in Historisch Museum Vriezenveen
  • Stationsgebouw Vriezenveen komt terug
  • Lustrumnummer Waver 't Vjenne is uit
  • Gerhard Boes nieuwe voorzitter Vereniging Oud Vriezenveen
  • Portretfoto's bij stamboomgegevens gezocht

Nieuwsbrief

Kent u een vriend, kennis, familielid of collega die is geinteresseerd in de nieuwsbrief? Stuur dit bericht dan door want aanmelden voor de nieuwsbrief is eenvoudig. Surf naar de website en vul uw e-mailadres in.

Lidmaatschap

Om haar doelstellingen te bereiken rekent de Vereniging Oud Vriezenveen op uw steun.

Het lidmaatschap biedt:

Op zaterdag 5 en zondag 6 april vindt weer het jaarlijkse museumweekend plaats. Het museumweekend is de ideale gelegenheid om gratis een museum in Nederland te bezoeken. Het museumweekend is de start van een heel jaar met aandacht voor de Kunst van de waarheid. Musea in heel Nederland nodigen het publiek uit te komen zien hoe verwarrend 'echt' kan zijn en hoeveel verschillende waarheden rond een foto, film of object 'waar' kunnen zijn. In het Historisch Museum Vriezenveen is voor het eerst de film 'Hoe Vriezenveen reilt en zeilt' vanaf DVD te zien. De film uit 1948 werd vorig jaar door Roel Koster op DVD overgezet. Onder leiding van Bert Sluijer heeft de werkgroep Beeld en Geluid de film inmiddels van gesproken commentaar, achtergrondmuziek en ondertiteling voorzien om in de toekomst speciale filmvoorstellingen te organiseren. Een precies en tijdrovend karwei, waarbij gelukkig veelvuldig van de studio van Roel Koster gebruik kon worden gemaakt. Zaterdag wordt in het historisch museum voor het eerst de proefopname van de bewerkte film aan het publiek vertoond. Bezoekers krijgen dan de unieke gelegenheid om het resultaat te beoordelen en suggesties ter verbetering aan te dragen bij de vrijwilligers van de Vereniging Oud Vriezenveen. Hiermee kunnen de bezoekers, aansluitend bij het thema van het museumweekend, beoordelen in hoeverre de leden van de werkgroep de kunst van de waarheid hebben beoefend.

Het Historisch Museum Vriezenveen is tijdens het museumweekend gratis toegankelijk en geopend op zaterdag 5 april van 10:00 tot 16:00 uur. Meer informatie over de deelnemende musea is te vinden op www.museumweekend.nl en op www.historischmuseumvriezenveen.nl.

Première muziekverteltheater 'De Nieuwe Rusluie' in Historisch Museum Vriezenveen

Boek Jansen & Tilanus

184 blz. (A4)

Prijs: € 29,90

Ledenprijs: € 27,50

Meer info...

Trouwen in een historische omgeving

  • een abonnement op het kwartaalblad Waver 't Vjenne;
  • ledenkorting op publicaties van de vereniging;
  • gratis toegang tot het Historisch Museum Vriezenveen.

De mooiste dag van uw leven wilt u natuurlijk zo romantisch mogelijk beleven. In Vriezenveen is het sinds 1997 mogelijk om te trouwen in een historische omgeving. In het oude gemeentehuis in hartje centrum, waarin ook het museum Oud Vriezenveen is gevestigd, kan één van de zalen worden gebruikt als trouwzaal.

Meer info...

Historisch Museum Vriezenveen

Opgave als lid is mogelijk door middel van het opsturen van het formulier op de verenigingswebsite.

Kadotip

In het Historisch Museum Vriezenveen gaat op donderdag 24 april muziekverteltheater 'De Nieuwe Rusluie' in première. Een dag eerder wordt op de Russische afdeling van het museum de generale repetitie gehouden. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn vanaf maandag 31 maart te verkrijgen bij het historisch museum. De voorstelling 'Brug naar Russische Romantiek' over een halve fee, geboren uit een Russische fee en een Vriezenveense linnenhandelaar, wordt gespeeld door De Nieuwe Rusluie, een Nederlands-Russisch gezelschap bestaande uit The Saint Petersburg Concert Singers o.l.v. Michael Golikov. Scenarioschrijver en improvisatieviolist Anna Backerra en verhalenvertellers Wim Wolbrink en Janna van den Berg vertolken het bijzondere verhaal voor de eerste keer op de speciale Russische afdeling van het museum. Herinnering aan vervlogen tijden en moderne elementen komen zo op een bijzondere manier bijeen.Het verhaal Nabij de brug tussen Nederland en Rusland ontmoet een halve fee, geboren uit een Russische fee en een Vriezenveense linnenhandelaar, een verteller die op jacht is naar verhalen. Hij vertelt haar een verhaal en wanneer ze hem daarbij begeleidt met suggestieve vioolklanken wordt hij op slag verliefd. Maar zij wordt verliefd op de dirigent van een passerend Russisch operagezelschap. Een praatgrage boerenvrouw met goede bedoelingen, de taalbarrière en het cultuurverschil zorgen voor een drama. Dankzij Russische sprookjes, romantische koormuziek, vioolimprovisaties en genoeg druppels levenswater komt alles weer goed en eindigt het verhaal met een bruisend feest.De spelers Het Russisch gemengd kamerkoor The Saint Petersburg Concert Singers bestaat uit tien operazangers. Ze hebben succesvolle concertreizen gemaakt in Zwitserland, Duitsland, Italië en Colombia; in Nederland komen ze voor de zesde keer. In 2004 wonnen ze de eerste prijs in het internationaal korenfestival van Montreux (Zwitserland). In deze voorstelling zingen ze romantische liederen van diverse Russische componisten en volksliederen. Hun dirigent Michael Golikov heeft vele Russische en internationale prijzen gewonnen. Anna Backerra is de reizende speler die de rol van halve fee speelt. Ze is componist en heeft voorheen solo-kindertheater gespeeld. Wim Wolbrink is beroepsverteller met grote internationale ervaring en verteldocent. Janna van den Berg is een doorgewinterde verhalen-vertellende volksvrouw.

Unieke historisch gefundeerde uitwisseling van culturen

Tot aan 1917 werd vanuit Vriezenveen linnen geëxporteerd naar Sint Petersburg (Rusland) en bleven daar ook vele handelaren met hun familie wonen. De Russische Revolutie maakte daar een einde aan. De oude handelsbetrekkingen zijn nu hersteld en de route wordt weer gebruikt, niet meer met linnen maar met Russische cultuur en vooral met liefde. Nederlandse en Russische artiesten zijn de uitdaging aangegaan om vanuit dat historisch gegeven deels hier, deels dáár een voorstelling op te bouwen. Eén speler heeft telkens heen en weer gereisd om deze intensieve culturele uitwisseling vorm te geven. Enkele dagen voor de première wordt alles samengevoegd.

Kaartverkoop

Kaartjes zijn op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur te koop bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 te Vriezenveen, tel. 0546-563476. Kaarten voor de generale repetitie op woensdag 23 april kosten € 5,= en voor de première op donderdag 24 april bedraagt de toegangsprijs € 10,=. De deur van het museum gaat open om 19.15 uur en de voorstelling begint om 20.00 uur. De voorstelling duurt ruim twee uur, inclusief pauze.

Speeldata

De voorstelling wordt na de generale repetitie en première in Vriezenveen ook nog gehouden in Rheden, Deventer, Hasselt, Rotterdam, Hengelo en Groningen in de periode 25 april t/m 3 mei. Meer informatie over de familievoorstelling van Stichting de Karavaan der Vertellers is te vinden op www.historischmuseumvriezenveen.nl en www.karavaandervertellers.nl.

Stationsgebouw Vriezenveen komt terug

Museum over de historie van de gemeente Vriezenveen. Speciale afdeling over de textielgeschiedenis van Vriezenveen (fa. Jansen & Tilanus). Documentatie over de grote brand, die Vriezenveen op 16 mei 1905 teisterde, waarbij 228 woningen, het gemeentehuis en twee kerken verloren gingen. Daarnaast kunt u een kijkje nemen in een oude huiskamer, een boerenkeuken, een kapperszaak, een kruidenierswinkel en een schoolklas van lang geleden. Het museum is beroemd geworden om haar uitgebreide Russische afdeling. Hier wordt het verhaal van de Rusluie verteld, een groep Vriezenveense kooplui die in de 18e en 19e eeuw hun waar in Rusland konden verkopen, en zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint Petersburg oprichtten. Deze afdeling van het museum laat de geschiedenis van de Rusluie weer tot leven komen.

Bezoekadres

Historisch Museum Vriezenveen

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

Tel. 0546-563476

Internet: www.oudvriezenveen.nl

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:00 uur

Postadres

Vereniging Oud Vriezenveen

T.a.v. de Secretaris

Westeinde 54

7671 CD Vriezenveen

E-mail: vereniging@oudvriezenveen.nl

Niet weggooien!

Heeft u interessant materiaal over de voormalige gemeente Vriezenveen? Niet weggooien! De vereniging is geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Het gaat om voorwerpen - hoe onooglijk of geïmproviseerd ook - foto’s, brieven, tekeningen, affiches en documenten. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem vooral contact met ons op. Vraag naar de beheerder van ons museum: Dick Ballast, tel. 0546-563476.

Meer info...

Ken Uw Dorp

320 blz. (A4+)

Prijs: € 44,25

Ledenprijs: € 40,65

Meer info...

Genealogie

De Vriezenveense genealogie is reeds door velen onderzocht. Sedert 1993 is ons bestuurslid André Idzinga als amateur-genealoog actief. In 1997 werd het onderzoek naar het Friese geslacht ingeruild voor het Friezenveense geslacht. De resultaten uit het onderzoek kunt u nazien op de website Vriezenveners.nl. De genealogische commissie van de vereniging komt graag in contact met de Vriezenveners en andere belangstellenden. Zij wisselt graag familiegegevens uit en zij houdt zich aanbevolen voor alle tips en aanbevelingen voor de verdere inrichting van deze website. Mocht u op de inhoud en/of vorm willen reageren, dan wordt u verzocht een e-mail te sturen naar de genealogische commissie.

De uitgifte van het Spoorboek van Vriezenveen van Hessel Boonstra in 2006 heeft onlangs een zeer verrassende bijkomstigheid opgeleverd. Het stationsgebouw van Vriezenveen komt namelijk weer terug. Dit keer niet als echt gebouw, maar als schaalmodel en speciaal voor liefhebbers van modelspoorbanen. Tijdens een beurs in het Belgische Genk in oktober 2007 liet de firma Train Service Danckaert haar oog vallen op het Spoorboek van Vriezenveen. Een maand later zocht men contact met de Vereniging Oud Vriezenveen en in 2008 wil het Belgische bedrijf het stationsgebouw van Vriezenveen voor modelspoorbanen in H0-formaat (1:87) gaan uitgeven.Lees verder...

Lustrumnummer Waver 't Vjenne is uit

Het eenentwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Daarmee viert het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" haar eerste lustrum. Vijf jaar geleden werd het eerste nummer door toenmalig voorzitter Truus Jansen-Bramer aangeboden aan burgemeester drs. Helmer Koetje en sindsdien heeft het blad zich mogen verheugen in een sterk groeiende belangstelling. De oplage en het aantal leden stegen in die vijf jaar van zo'n 750 naar bijna 1400 nu. Waver 't Vjenne heeft daarmee getoond een belangrijke bijdrage te leveren aan het levendig houden van de geschiedenis van de voormalige gemeente Vriezenveen. Ook in het lustrumnummer weer een breed scala aan artikelen met weer nieuwe schrijvers. Aandacht in dit nummer voor de Weitemanslanden, die eind maart haar 75-jarig bestaan kent. Ter gelegenheid hiervan zal wethouder Harmelink van Tubbergen op 27 maart bij de stenen bank in de Weitemanslanden een informatiebord onthullen. Daarmee wordt de historie van dit agrarisch gebied in de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Almelo eindelijk ook gepresenteerd aan bezoekers en toeristen. Nieuw en bijzonder in dit lustrumnummer is de vaste rubriek voor de komende tijd: "Uit het dagboek van Herman Jansen". Herman Jansen of Mieten Hermån zoals veel oud-Vriezenveners hem kenden, was één van de oprichters van de vereniging Oud Vriezenveen en hield gedurende een groot deel van zijn leven een dagboek bij. Het blad begint met een deel uit zijn dagboek uit het jaar 1938. Daarnaast was hij de schrijver van de rubriek 'Ken uw dorp' in de Vriezenveense Courant, waarvan hij vele jaren na de oorlog de hoofdredacteur was.

Lees verder...

Gerhard Boes nieuwe voorzitter Vereniging Oud Vriezenveen

Tijdens de algemene ledenvergadering op dinsdag 26 februari 2007 is Gerhard Boes benoemd tot voorzitter van de Vereniging Oud Vriezenveen. Hij volgt Jan Nijkamp op, die na 4 jaar voorzitterschap en ruim 27 jaar bestuurslidmaatschap zijn werkzaamheden als lid van de werkgroep collectieontsluiting, tourdirectie en de redactie van het kwartaalblad Waver 't Vjenne zal voortzetten. Voorafgaand aan de ledenvergadering hield de vereniging de 2e bijzondere ledenvergadering om de statuten te wijzigen. Zonder opmerkingen en na voorafgaand verkregen goedkeuring van het gemeentebestuur van Twenterand werden de nieuwe statuten unaniem door de leden goedgekeurd. Het bestuur werd vervolgens gemachtigd om de statuten bij notariskantoor Endendijk Koene te doen passeren.Lees verder...

Portretfoto's bij stamboomgegevens gezocht

De website www.vriezenveners.nl is op zoek naar portretfoto's van vroegere inwoners van de voormalige gemeente Vriezenveen en de gerelateerde families in het Russische St. Petersburg. De ingezonden foto's moeten de Vriezenveense stamboom een gezicht geven en de gegevens verder 'levend' beschrijven. De laatste maanden zijn vele portretfoto's uit het historisch documentatiecentrum van het Historisch Museum Vriezenveen aan de website toegevoegd. Niet alleen foto's van oude Vriezenveense geslachten als Berkhof, Dekker, Jansen en Tijhof, maar ook die van latere inwoners als Boswinkel, De Goeijen en Zandwijk.Lees verder...