Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Glans en glorielezing in Historisch Museum Vriezenveen

Geplaatst 3 okt. 2012 10:12 door Vereniging Oud vriezenveen

Zes maanden lang ademde de Hermitage Amsterdam vorig jaar de spirituele sfeer van bijzondere Russische kunst – de kunst van de Russisch-orthodoxe  kerk. Daarover komt Larisa Shcherbenok op speciale uitnodiging van de vereniging Oud Vriezenveen op dinsdag 16 oktober in de grote zaal van het Historisch Museum Vriezenveen vertellen in een lezing over kunst en kerk van Rusland. De entree voor deze bijzondere avond in het Historisch Museum Vriezenveen bedraagt  € 7,00  en begint om 19.30 uur.

 

Sinds het begin van Rusland als christelijke natie in 988 heeft het land en haar kerk veel doorgemaakt, glorie en lijden. In de zestiende en zeventiende eeuw was de kerk het middelpunt van het Russische leven. De Kerk verbond zich met de staat, bevestigde het goddelijke ontstaan van de tsarenmacht en behield haar bezittingen.

 

In Rusland waren de kloosters  en de kerken altijd geliefd, zij werden  heel mooi gebouwd en met liefde rijkelijk  versierd. Hun adembenemende architectuur en prachtige orthodoxe kerkelijke muziek geven  het gevoel van een aanraking met het heilige mysterie. Rusland maakte  als laatste van de grote Europese christelijke familie kennis met de icoon. Maar daar, in de aanvankelijke metropolis van Byzantium,  zou de icoon  een uitzonderlijke bloei krijgen. De Russen bouwden liever in  hout dan in steen – dus  fresco’s waren niet altijd mogelijk. Russische iconen  zijn van een ongeëvenaarde schoonheid. Naast de buitengewone diepgaande inhoud zijn ze vrolijk en licht, vol van vreedzame rust en warmte en ze zijn onafscheidelijk verbonden met het spirituele leven van iedere orthodoxe christen.  Al de eerste blik op een icoon maakt een niet-orthodoxe en vooral een moderne beschouwer duidelijk, dat hij deze met andere ogen moet benaderen. De icoon  is ook niet gelijk te stellen met de (op een ander manier) prachtige schilderijen uit de "religieuze kunst". Tijdens de lezing wordt hier ook over gesproken.  

 

Na de onderdrukkingen door het Sovjetregime lijkt de Russisch-orthodoxe kerk nu als een feniks uit de as herrezen. We zien, dat veel burgers in Rusland  terug naar de kerk gaan voor inspiratie, steun en liefde. En geleidelijk aan wordt de kerk met zijn kunst weer meer en meer het symbool van de Russische cultuur.

 

Larisa Shcherbenok is  een Russische docente, afkomstig uit St.Petersburg. Sinds 2007 verzorgt zij met passie en liefde cursussen over Rusland aan diversen leerinstellingen en musea  in Nederland. Het ligt in de bedoeling voor om het oosten van ons land een cyclus lezingen door haar te laten verzorgen, die steeds een Russisch thema  hebben.

 

Voor nadere inlichtingen:

 

Gerhard Boes, voorzitter Vereniging Oud Vriezenveen, telefoon 0546-562615

 

Jenny Brunink, penningmeester Vereniging Oud Vriezenveen,  telefoon 0546-432608

 

Afbeelding 1  is: icoon van de Moeder Gods van Jaroslavl (midden 15e eeuw)

Afbeelding 2  is: icoon van de Heilige Nicolaas van Lipno (13e eeuw Novgorod)

Afbeelding 3: Larisa Shcherbenok

 

Alle fotomateriaal is rechtenvrij te gebruiken
Comments