Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Consonantschippers ontmoeten de Rusluie

Geplaatst 10 aug. 2010 15:28 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 10 aug. 2010 15:30 bijgewerkt ]
De jaarlijkse Schippersdag van de Vriezenveense scheepswerf Consonant Yachts kende afgelopen zaterdag een bijzondere ontmoeting. De eigenaren van de Noabers, Kusters, Barkassen brachten een bezoek aan het Historisch Museum Vriezenveen. De Vereniging Oud Vriezenveen was in het kader van haar pilotproject 'Musea & Bedrijfsleven' verguld met de tachtig bezoekers van de scheepsbouwer.

In de aanloop naar deze Schippersdag was er onder de noemer 'Consonant Yachts meets Oud Vriezenveen' een geweldige samenwerking ontstaan ten behoeve van public relations voor beide organisaties. En uiteraard hebben beide de gemeente Twenterand (i.c. Vriezenveen) opnieuw nationaal en internationaal op de kaart gezet.

De presentatie voor de gasten vond allereerst plaats op de scheepswerf van het bedrijf aan het kanaal Almelo-De Haandrik in Vriezenveen. In een boeiende lezing met powerpointpresentatie maakte voorzitter Gerhard Boes van de historische vereniging de vergelijking van de ondernemende Vriezenveners van toen naar nu. Het verhaal van de Rusluie is het verhaal van handelsfamilies, die moesten koersen op eigen kracht.

Vanuit dat idee was de link gauw gelegd naar de scheepsbouwer van nu. Hierin kwam duidelijk naar voren hoe belangrijk het is om te ondernemen, met de juiste ondernemingsgeest, met de juiste mentaliteit, ook in crisistijd.

Na deze presentatie is het gehele gezelschap van 80 personen vanaf de Consonant Yachtwerf vertrokken naar het Historisch Museum Vriezenveen om te worden rondgeleid in het museum met de afdeling op de bovenverdieping over de Nederlands-Russische handelsconnecties in het verleden. De gasten werden op het museum ontvangen door met een live orkest van vier personen met violen en accordeon, waardoor er muzikaal een geweldige, Russische sfeer ontstond.

De gasten waren verbaasd over deze cultuuruiting in optimale vorm in relatie tot hun scheepswerf in Vriezenveen. Dat deed sommige gasten verzuchten: "Zo hebben we Vriezenveen en Twenterand nog nooit ontmoet."

Een cultuurhistorische relatie tussen de 'treffers van toen' en de 'toppers van nu'. Na bezoek aan het Historisch Museum Vriezenveen werd de dag afgesloten met een heerlijk Russisch buffet, dat weer plaats vond bij Consonant Yachts waarbij het live spelen van Russische- en zigeunermuziek de sfeer en de stemming verhoogde.

Met deze vorm van cultureel ondernemerschap werden de connecties tussen de verenging en de scheepswerf en haar gasten verstevigd tot genoegen van alle partijen.

Bericht van de Consonant Yachts van 6 februari 2010.
Comments