Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Brabander weer behouden thuis

Geplaatst 14 dec. 2013 07:08 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 14 dec. 2013 07:14 bijgewerkt ]

De Kuster A-42 met schipper Hugo Groeneveld is weer veilig aangemeerd in de haven van Consonant Yachts in Vriezenveen. Dit voorjaar zette “De Brabander” koers naar Sint Petersburg. Van alle elf staten, die de schipper heeft aangedaan, hangt een vlag in het scheepsruim. Voorzitter Gerhard H. Boes van de Vereniging Oud Vriezenveen en directeur Mijnt Kruiskamp van Consonant Yachts verwelkomden schipper en schip na ruim zes maanden in Vriezenveen. In het kader van het Ruslandjaar vertrok een dag na het begin van de lente de  “Brabander” naar St. Petersburg. Met zijn Kuster A-42 zette schipper Hugo Groeneveld koers naar de stad aan de Newa:” Ik heb heel rustig gereisd. Elke drie dagen heb ik gemiddeld één dag gevaren.” Het schip “De Brabander” is een Kuster A-42, die gebouwd werd op de werf van Consonant Yachts te Vriezenveen. Hugo Groeneveld: “Met een Kuster heb je een zelfde beleving als met een zeezeilboot. Dit concept spreekt mij bijzonder aan en heeft zich tijdens deze Oostzeereis andermaal bewezen”.  

De route naar Sint Petersburg verliep via het IJsselmeer naar de Noordzee, dan via Denemarken en de Oostzee naar de Finse Golf. Begin juli ontmoette Groeneveld in het Finse Hamina een grote groep zeezeilers, die vandaar koers zetten naar Sint Petersburg. Tegelijk met de Kuster A 42 waren in het kader van het Ruslandjaar ook de Nederlandse vereniging van kustzeilers en de Nederlandse marine aanwezig in Sint Petersburg. De Brabander arriveerde in de haven van St. Petersburg met in haar kielzog een dertigtal zeilschepen van de Nederlandse Vereniging van Kustzeilers.

Vanuit de stad aan de Newa meldde kapitein Hugo Groeneveld: ”We zijn hier al enkele dagen en hebben al een aantal bezoeken afgelegd. Duidelijk is mij wel geworden, dat de Vriezenveners en het Twentse initiatief grote indruk hebben gemaakt. Sint Petersburg was voor mij een hoogtepunt en een dieptepunt. De Russen als individuen zijn aardig en de cultuur in de stad kent zijn weerga niet. Maar het Russische systeem is bruut en ongastvrij. De jonge generaties hebben allen een blik naar het westen, zoals eens Peter de Grote!” De terugreis vanuit St. Petersburg ging voor De Brabander via de Baltische Staten en Polen, vanwaar de binnenvaarwegen werden opgezocht door de Oder af te varen naar Berlijn en via het Mittelandkanaal door de Bondsrepubliek werd de Westfaalse stad Munster aangedaan. Via de Duitse en Nederlandse binnenwateren kwam de schipper met zijn “Vriezenveense” weer terug in de haven, die hij dit voorjaar bij storm en regen had verlaten.    

Schipper Hugo Groeneveld van ‘De Brabander’ en voorzitter Gerhard Boes van de Vereniging Oud Vriezenveen toasten met Mijnt Kruiskamp, directeur van Consonant Yachts, op een behouden “thuiskomst”.  
 
Comments