Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2009‎ > ‎

Oud Vriezenveen viert verjaardag feestelijk

Geplaatst 24 aug. 2010 15:09 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:09 bijgewerkt ]
In en om het Historisch Museum Vriezenveen vierde de vereniging Oud Vriezenveen op zaterdag 29 augustus haar verjaardag. De historische vereniging bestond op die dag zestig jaar. In 1949 werd in het toenmalige gemeentehuis van Vriezenveen de vereniging opgericht. De initiatiefnemers waren de toenmalige burgemeester H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijke en zijn plaatsgenoot Herman Jansen, amateur-historicus en hoofdredacteur van De Vriezenveense Courant.

Klokslag elf uur opende voorzitter Gerhard Boes de verjaardag en met de klanken van Die Original Stimmungsmacher op de achtergrond zat de stemming er al snel in. Daarna was het de beurt aan loco-burgemeester Jan Binnenmars, die symbolisch de expositie "Groeten uit St. Petersburg" opende. Hij deed dat door een metershoog doek, dat aan het museum is bevestigd, te onthullen. De tentoonstelling van uitvergrote ansichtkaarten was die dag te zien in het Cultureel Centrum K2 en verder gedurende de maand september in het HMV.

Het was een dag voor iedereen en elk wat wils. De gehele dag was uiteraard het Historisch Museum Vriezenveen open en er was doorlopend veel belangstelling voor de historische films in de raadszaal. De vijftig stoelen waren van 11.00 - 16.00 uur continue bezet. De gezellige streekproductenmarkt op het plein kon zich verheugen in een warme belangstelling. Ook voor de informatiestands was het een drukke dag en in de Meet & Greettenten rondom het plein werden vele kopjes koffie genuttigd en even zovele contacten gelegd.

Voor veel gasten een weerzien met Vriezenveen en andere oud-Vriezenveners. De dag krijgt daardoor het karakter van een reünie met een gevarieerd programma. Op het plein waren verder die dag muziekoptredens van De Vjenneländer Musikanten en de Mondharmonicagroep Jeugd van Vroeger, afgewisseld door optredens van de boerendansgroep "De Korenaer". Voor jonge kinderen was er de gehele dag een springkussen en zorgde clown Whoopie voor de vrolijke noot, vooral door het schminken van de allerkleinsten.

Verder waren die dag drie keer alle ogen gericht op de catwalk voor het museum, waar historische kleding werd geshowd. Janette van Houwelingen wist het publiek in geuren en kleuren te vertellen over de kleding van vroeger.

De Vereniging Oud Vriezenveen is er op haar verjaardag in geslaagd om veel mensen te laten delen in de feestvreugde. In de loop der jaren heeft Oud Vriezenveen zich een belangrijke plek weten te verwerven in de gemeenschap. Nu na zestig jaar is de vereniging een bloeiende vereniging met eigen museum, interessant cultuurhistorisch kwartaalblad, aantrekkelijke website, informatief documentatiecentrum en een flinke groep actieve vrijwilligers. Verleden, heden en de toekomst, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geschiedenis vormt op deze manier een geweldige bron van inspiratie voor wat nog komen gaat. Nieuwe uitdagingen. Inzicht in historische ontwikkelingen brengt een verrijking van ieders persoonlijke en sociale leven met zich mee.

Voorzitter Gerhard Boes: "De oprichters en een handvol enthousiaste leden zijn in 1948 met "niks" begonnen. Maar gaandeweg werd er een heleboel opgebouwd door dorpsgenoten, die de cultuur en geschiedenis van ons dorp een warm hart toedroegen. Op die manier werden wij een club met meer dan 1400 leden en 32 vrijwilligers. Van groot belang was natuurlijk een eigen "home". Maar naast de aandacht voor ons museum en de collectie besteden we in toenemende mate ook aandacht aan onze connecties. In het recente verleden hielden we educatieve projecten met de jeugd over erfgoed-educatie in samenwerking met Het Noordik en een aantal basisscholen. We zijn meer behulpzaam bij het zoeken van informatie over voorouders. Oud Vriezenveen zit niet stil en wil als bewaker van het cultuurhistorische erfgoed ook in de toekomst de historie en cultuur levendig houden. Wij willen van collectie naar connectie samen met onze leden en ook met de jeugd."

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 21 september 2009.
Comments