Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2009‎ > ‎

Naai- en briemachines in bedrijf tijdens museumweekend

Geplaatst 24 aug. 2010 14:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:43 bijgewerkt ]
In het Historisch Museum Vriezenveen zijn tijdens het nationale museumweekend voor het eerst verschillende naai- en breimachines draaiende te bezichtigen. Twee kenners op dit gebied tonen bezoekers allerlei steken, patronen en technieken, zoals deze in het vroegere Vriezenveen bij Jansen & Tilanus werden toegepast.

Op zaterdag 4 en zondag 5 april vindt weer het jaarlijkse museumweekend plaats. Het museumweekend is de ideale gelegenheid om gratis of met korting een museum in Nederland te bezoeken. Ruim 500 musea doen mee en organiseren uiteenlopende activiteiten rond het thema 'Verleiden'.

Het Historisch Museum Vriezenveen beschikt over een bijzondere collectie naai- en breimachines, afkomstig uit het rijke textielverleden van Vriezenveen. In 2007 is vrijwilliger Lex Ekkel van de Vereniging Oud Vriezenveen begonnen met het opknappen van de oude fabrieksmachines van Jansen & Tilanus, De Lange & Jonker en de Gebr. Hospers. Sindsdien zijn vele machine opgeknapt en zelfs weer werkend gemaakt.

De industriële kettingsteek-, Overlock- en Flatlock-naaimachines van Jansen & Tilanus worden tijdens het museumweekend voor het eerst weer draaiend aan het publiek getoond. Daarnaast is ook de Kurbel borduurmachine van De Lange & Jonker te zien. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de vlak- en rondbreimachines van Jansen & Tilanus.

Naast Ekkel, bekend van de naaimachinehandel aan het Westeinde, zal bestuurlid Gerrit Bosch vertellen over de verschillende machines, steken, patronen en technieken. Bosch is verzamelaar en kenner van antieke huishoudnaaimachines en struint stad en land af om literatuur op het gebied van antieke naai- en breimachines te verzamelen. Beide kenners zullen de bezoekers verleiden om een steek te vormen.

Het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen is tijdens het museumweekend gratis toegankelijk en alleen geopend op zaterdag 4 april 2009 van 10.00 tot 16.00 uur. Bent u te verleiden om binnen te komen? Kom dan op 4 april naar het Historisch Museum Vriezenveen of naar een museum bij u in de buurt. Meer informatie over de deelnemende musea is te vinden op www.museumweekend.nl en op www.historischmuseumvriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 27 maart 2009.
Comments