Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2009‎ > ‎

Lezing en expositie Ruslui in Almelose bibliotheek

Geplaatst 24 aug. 2010 14:41 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:42 bijgewerkt ]
Een expositie over Rusluie is nog tot en met 15 maart te zien in het Historisch Informatie Punt op de vierde verdieping van de bibliotheek. Toegang gratis tijdens openingsuren. Tot half maart staan de Rusluie in Bibliotheek Almelo centraal.

Er is contact gezocht met het Historisch Museum in Vriezenveen, zij zijn bekend door de uitgebreide Russische afdeling. Een deel uit deze collectie is nu in het Historisch Informatie Punt en op de 4e verdieping van Bibliotheek Almelo te zien.

In de 18e en 19e eeuw gingen een groep Vriezenveense kooplui hun waar, in Rusland verkopen en er werd zelfs een Vriezenveense handelskolonie in Sint-Petersburg opgericht. Men dreef handel in textiel maar ook in drank, tabak, cacao en bloemen. De eerste Vriezenveners vertrokken rond 1710 naar Rusland.

In het kader van deze tentoonstelling houdt Gerrit Haakmeester woensdag 4 februari vanaf 19.30 uur een lezing geïllustreerd met fotos over zijn reis in de bibliotheek. In juni 1992 was Gerrit Haakmeester deelnemer aan de reis met paard en wagen vanuit Vriezenveen naar Sint Petersburg. Een expeditie van 2400 kilometer, zoals de Vriezenveeners dat ook in de 18e eeuw deden. Het verslag hiervan staat in het boek: In draf naar Petersburg. Theaterzaal de Evenaar Toegang € 2.00 (incl koffie).

Bericht uit weekblad Twenth/Ruiten Drie van 3 februari 2009.
Comments