Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2009‎ > ‎

Expositie 'Groeten uit St. Petersburg' in september in museum

Geplaatst 24 aug. 2010 15:07 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:08 bijgewerkt ]
In september loopt in het Historisch Museum Vriezenveen de expositie 'Groeten uit St. Petersburg'. Ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag exposeert de vereniging Oud Vriezenveen in het Historisch Museum Vriezenveen een collectie ansichtkaarten. De expositie draagt de titel "Groeten uit St. Petersburg" en is gedurende de gehele maand september dagelijks te bezichtigen.

De collectie omvat een dertigtal uitvergrote ansichtkaarten uit het prerevolutionaire tijdperk van de Russische metropool. Dezelfde soort kaarten werden ook door de Vriezenveense Rusluie tijdens hun verblijf in de stad verstuurd. Maar deze collectie is bij toeval enkele jaren geleden in Amsterdam ontdekt door Wim Bosch van de Boekhandel Pegasus in de nalatenschap van de familie De Bock-Beljankina. In totaal ging het om vijftien albums met meer dan 3000 ansichtkaarten.

De ansichten tonen in zwart-wit en veelal later ingekleurd, eenvoudige 'verstilde' momenten. De Collectie De Bock geeft niet alleen een beeld van het Rusland van honderd jaar geleden, maar informeert ook over de geschiedenis van de ansichtkaart. De kaarten dateren grofweg uit de periode van 1900 tot 1920. De ansichtkaart was voor die tijd nog een zeldzaamheid.

De collectie is nu eigendom van het Nederlands Russisch Centrum in Groningen, een iniatief van de Universiteit Groningen en de Gasunie. Deze uitvergrote selectie van dertig afbeeldingen van Sint Petersburg is honderdmaal uitvergroot. De expositie "Groeten uit St. Petersburg" werd eerder tentoongesteld in de Petrus en Paulusvesting in St. Petersburg. Daarna was de tentoonstelling in 2007 te zien in Slot Zeist.

In Vriezenveen wordt de tentoonstelling geopend door loco-burgemeester J. Binnenmars op de verjaardag van Oud Vriezenveen. Tijdens de verjaardag van de Vereniging Oud Vriezenveen op zaterdag 29 augustus van 11.00 - 15.00 uur zal de expositie te zien zijn in het cultureel centrum K2 en daarna tijdens openingsuren gedurende de maand september in het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 22 augustus 2009.
Comments