Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2009‎ > ‎

Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht

Geplaatst 24 aug. 2010 14:44 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:45 bijgewerkt ]
Komt er een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg? Die vraag wordt door inwoners van de gemeente Twenterand in samenwerking met diverse organisaties momenteel serieus onderzocht.

In het artikel van Herman Dasselaar in Waver 't Vjenne nr. 24 spreekt Elena Makarova, secretaris van de St. Vrienden van St. Petersburg in Rusland, de vurige wens uit, dat er nog eens een monument komt op de begraafplaats Volkovskoie (Volkovo / Wolkowo) ter nagedachtenis aan de Rusluie die er begraven zijn. Van de grafstenen is namelijk weinig meer over dan een tweetal exemplaren. Andere grafstenen zijn totaal onleesbaar geworden door gebrek aan onderhoud of door vernieling.

Elena Makarova roept het gemeentebestuur van Twenterand en Vriezenveners, maar ook het bedrijfsleven op hiervoor het initiatief te nemen. Wat zou er toepasselijker zijn dan zo'n monument, vindt Elena Makarova, als herinnering aan de belangrijke Vriezenveense kolonie van weleer, in een modern St. Petersburg waar alles uit het verleden in ere wordt hersteld.

Inmiddels is een plan van aanpak opgesteld om de haalbaarheid tot realisatie van een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg te onderzoeken. De vereniging heeft aangegeven vanuit haar statuten veel belang te hechten aan een dergelijk project en heeft haar medewerking toegezegd.

Voor het aanleveren van een complete lijst met namen van de Rusluie, Vriezenveners en hun nazaten in St. Petersburg e.o., is de vereniging op zoek naar naam-, adres-, telefoon- en e-mailgegevens van nazaten van de Rusluie. In het bijzonder komt de vereniging ook graag in contact met nazaten van Gerhard Johannes Engberts (1835 Vriezenveen - 1911 St. Petersburg), firmant van Smelt, Engberts & Co. en later van de Gebr. Engberts & Co. te St. Petersburg.

Bent u zelf een nazaat van de Rusluie of kent u één of meerdere nazaten van de Rusluie? Stuur dan even een berichtje per e-mail naar vereniging@oudvriezenveen.nl, of per post naar Vereniging Oud Vriezenveen, T.a.v. de Secretaris, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen of bel met André Idzinga, secretaris Vereniging Oud Vriezenveen, via telefoonnummer 06-13658246.

In het vervolg van het project worden nazaten en andere belangstellenden geïnformeerd over de voortgang van het project. Het laatste nieuws wordt tevens gepubliceerd op de verenigingswebsite via www.oudvriezenveen.nl. Helpt u de initiatiefnemers mee de herinnering aan de Rusluie levendig en tastbaar te houden?

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 april 2009.
Comments