Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2009

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten uit 2009.

Oud Vriezenveen viert verjaardag feestelijk

Geplaatst 24 aug. 2010 15:09 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:09 bijgewerkt ]

In en om het Historisch Museum Vriezenveen vierde de vereniging Oud Vriezenveen op zaterdag 29 augustus haar verjaardag. De historische vereniging bestond op die dag zestig jaar. In 1949 werd in het toenmalige gemeentehuis van Vriezenveen de vereniging opgericht. De initiatiefnemers waren de toenmalige burgemeester H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijke en zijn plaatsgenoot Herman Jansen, amateur-historicus en hoofdredacteur van De Vriezenveense Courant.

Klokslag elf uur opende voorzitter Gerhard Boes de verjaardag en met de klanken van Die Original Stimmungsmacher op de achtergrond zat de stemming er al snel in. Daarna was het de beurt aan loco-burgemeester Jan Binnenmars, die symbolisch de expositie "Groeten uit St. Petersburg" opende. Hij deed dat door een metershoog doek, dat aan het museum is bevestigd, te onthullen. De tentoonstelling van uitvergrote ansichtkaarten was die dag te zien in het Cultureel Centrum K2 en verder gedurende de maand september in het HMV.

Het was een dag voor iedereen en elk wat wils. De gehele dag was uiteraard het Historisch Museum Vriezenveen open en er was doorlopend veel belangstelling voor de historische films in de raadszaal. De vijftig stoelen waren van 11.00 - 16.00 uur continue bezet. De gezellige streekproductenmarkt op het plein kon zich verheugen in een warme belangstelling. Ook voor de informatiestands was het een drukke dag en in de Meet & Greettenten rondom het plein werden vele kopjes koffie genuttigd en even zovele contacten gelegd.

Voor veel gasten een weerzien met Vriezenveen en andere oud-Vriezenveners. De dag krijgt daardoor het karakter van een reünie met een gevarieerd programma. Op het plein waren verder die dag muziekoptredens van De Vjenneländer Musikanten en de Mondharmonicagroep Jeugd van Vroeger, afgewisseld door optredens van de boerendansgroep "De Korenaer". Voor jonge kinderen was er de gehele dag een springkussen en zorgde clown Whoopie voor de vrolijke noot, vooral door het schminken van de allerkleinsten.

Verder waren die dag drie keer alle ogen gericht op de catwalk voor het museum, waar historische kleding werd geshowd. Janette van Houwelingen wist het publiek in geuren en kleuren te vertellen over de kleding van vroeger.

De Vereniging Oud Vriezenveen is er op haar verjaardag in geslaagd om veel mensen te laten delen in de feestvreugde. In de loop der jaren heeft Oud Vriezenveen zich een belangrijke plek weten te verwerven in de gemeenschap. Nu na zestig jaar is de vereniging een bloeiende vereniging met eigen museum, interessant cultuurhistorisch kwartaalblad, aantrekkelijke website, informatief documentatiecentrum en een flinke groep actieve vrijwilligers. Verleden, heden en de toekomst, ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Geschiedenis vormt op deze manier een geweldige bron van inspiratie voor wat nog komen gaat. Nieuwe uitdagingen. Inzicht in historische ontwikkelingen brengt een verrijking van ieders persoonlijke en sociale leven met zich mee.

Voorzitter Gerhard Boes: "De oprichters en een handvol enthousiaste leden zijn in 1948 met "niks" begonnen. Maar gaandeweg werd er een heleboel opgebouwd door dorpsgenoten, die de cultuur en geschiedenis van ons dorp een warm hart toedroegen. Op die manier werden wij een club met meer dan 1400 leden en 32 vrijwilligers. Van groot belang was natuurlijk een eigen "home". Maar naast de aandacht voor ons museum en de collectie besteden we in toenemende mate ook aandacht aan onze connecties. In het recente verleden hielden we educatieve projecten met de jeugd over erfgoed-educatie in samenwerking met Het Noordik en een aantal basisscholen. We zijn meer behulpzaam bij het zoeken van informatie over voorouders. Oud Vriezenveen zit niet stil en wil als bewaker van het cultuurhistorische erfgoed ook in de toekomst de historie en cultuur levendig houden. Wij willen van collectie naar connectie samen met onze leden en ook met de jeugd."

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 21 september 2009.

Monumentale fotowedstrijd voor jeugd Twenterand en omgeving

Geplaatst 24 aug. 2010 15:08 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:09 bijgewerkt ]

Op zaterdag 12 september is het weer Open Monumenten Dag in Twenterand met als thema 'op de kaart'. Tussen 10.00-16.00 uur zijn 21 monumenten gratis toegankelijk. Om de Twentse jeugd te enthousiasmeren voor het cultureel erfgoed is er een fotowedstrijd uitgeschreven.

Jongeren tot en met 18 jaar worden van harte uitgenodigd om deel te nemen. Een lijst met monumenten en locaties is te verkrijgen bij de bibliotheken in Twenterand. Deze informatie is ook terug te vinden op de www.twenterand.nl. Foto's kunnen tot uiterlijk zaterdag 26 september bij de bibliotheken worden ingeleverd. De jury die de foto's beoordeelt, bestaat uit professionals. Op woensdag 7 oktober vindt de prijsuitreiking plaats in het gemeentehuis.

De gemaakte foto's kunnen ook worden ingestuurd om mee te dingen naar een Europese prijs. Dit kan per e-mail naar info@openmonumentendag.nl. Het zou geweldig zijn als een jongere uit deze omgeving met uniek fotomateriaal lokaal, nationaal of internationaal 'op de kaart' komt.

Bericht van het comité Open Monumentendag gemeente Twenterand van 28 augustus 2009.

Expositie 'Groeten uit St. Petersburg' in september in museum

Geplaatst 24 aug. 2010 15:07 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:08 bijgewerkt ]

In september loopt in het Historisch Museum Vriezenveen de expositie 'Groeten uit St. Petersburg'. Ter gelegenheid van haar 60ste verjaardag exposeert de vereniging Oud Vriezenveen in het Historisch Museum Vriezenveen een collectie ansichtkaarten. De expositie draagt de titel "Groeten uit St. Petersburg" en is gedurende de gehele maand september dagelijks te bezichtigen.

De collectie omvat een dertigtal uitvergrote ansichtkaarten uit het prerevolutionaire tijdperk van de Russische metropool. Dezelfde soort kaarten werden ook door de Vriezenveense Rusluie tijdens hun verblijf in de stad verstuurd. Maar deze collectie is bij toeval enkele jaren geleden in Amsterdam ontdekt door Wim Bosch van de Boekhandel Pegasus in de nalatenschap van de familie De Bock-Beljankina. In totaal ging het om vijftien albums met meer dan 3000 ansichtkaarten.

De ansichten tonen in zwart-wit en veelal later ingekleurd, eenvoudige 'verstilde' momenten. De Collectie De Bock geeft niet alleen een beeld van het Rusland van honderd jaar geleden, maar informeert ook over de geschiedenis van de ansichtkaart. De kaarten dateren grofweg uit de periode van 1900 tot 1920. De ansichtkaart was voor die tijd nog een zeldzaamheid.

De collectie is nu eigendom van het Nederlands Russisch Centrum in Groningen, een iniatief van de Universiteit Groningen en de Gasunie. Deze uitvergrote selectie van dertig afbeeldingen van Sint Petersburg is honderdmaal uitvergroot. De expositie "Groeten uit St. Petersburg" werd eerder tentoongesteld in de Petrus en Paulusvesting in St. Petersburg. Daarna was de tentoonstelling in 2007 te zien in Slot Zeist.

In Vriezenveen wordt de tentoonstelling geopend door loco-burgemeester J. Binnenmars op de verjaardag van Oud Vriezenveen. Tijdens de verjaardag van de Vereniging Oud Vriezenveen op zaterdag 29 augustus van 11.00 - 15.00 uur zal de expositie te zien zijn in het cultureel centrum K2 en daarna tijdens openingsuren gedurende de maand september in het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 22 augustus 2009.

Viering verjaardag Vereniging Oud Vriezenveen zaterdag 29 augustus

Geplaatst 24 aug. 2010 15:07 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:07 bijgewerkt ]

In en om het Historisch Museum Vriezenveen viert de vereniging Oud Vriezenveen op zaterdag 29 augustus haar verjaardag. De historische vereniging bestaat op die dag zestig jaar. In 1949 werd in het toenmalige gemeentehuis van Vriezenveen de vereniging opgericht. De initiariefmers waren de toenmalige burgemeester H.W.K. Ridder Huyssen van Kattendijke en zijn plaatsgenoot Herman Jansen, amateur-historicus en hoofdredacteur van De Vriezenveense Courant.

Het wordt een dag voor iedereen. Uiteraard is op die dag het Historisch Museum Vriezenveen de gehele dag open. Er draaien historische films en in de textielafdeling zijn demonstraties. In het cultureel centrum K2 is een speciale expositie ingericht van vergrote ansichtkaarten onder de noemer "Groeten uit St. Petersburg". Deze collectie werd eerder tentoongesteld in St. Petersburg en Zeist. Voor veel gasten een weerzien met Vriezenveen en andere oud-Vriezenveners. De dag krijgt daardoor het karakter van een reünie met een gevarieerd programma. Op het plein zijn doorlopend muziekoptredens van o.a. De Vriezenveense Harmonie, De Vjenneländer Musikanten, Die Original Stimmungsmacher en Mondharmonicagroep Jeugd van Vroeger. Ook staan er optredens gepland van de boerendansgroep De Korenaer.

In een grote tent op het plein is het "Meet & Greet" voor alle bezoekers. Het plein is verder bezet door een groot aantal marktkramen met streekproducten en allerlei andere informatiestands. Streekproducten mogen zich in een toenemende belangstelling verheugen en zo'n markt met ook informatiestands over cultuur en historie vormen een welkome aanvulling op het feestelijke decor van die dag. Ook voor de vaste sponsoren van de vereniging is een plek ingeruimd. Voor kinderen is er een speciale kidscorner met springkussen. Verder zal er op gezette tijden op een catwalk voor het museum historische kleding worden geshowd. Het belooft een gezellige dag te worden.

De Vereniging Oud Vriezenveen met haar paradepaard het Historisch Museum Vriezenveen wil zo op deze dag jong en oud laten delen in de feestvreugde.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 8 augustus 2009.

Vereniging Oud Vriezenveen zoekt nieuwe secretaris

Geplaatst 24 aug. 2010 15:06 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:07 bijgewerkt ]

De Vereniging Oud Vriezenveen is op zoek naar een nieuwe secretaris. De huidige secretaris André Idzinga (foto) uit Dronten doet een stapje terug na het aanvaarden van een nieuwe uitdagende functie bij zijn huidige werkgever.

De Vereniging Oud Vriezenveen is een dynamische vereniging met ruim 1.400 leden. Naast het beheer van het Historisch Museum Vriezenveen organiseert de vereniging tal van activiteiten, zoals de Tour de Vjenne, filmvertoningen, nostalgische modeshows, reünies en andere historische evenementen. Daarnaast is de vereniging uitgever van het kwartaalblad Waver 't Vjenne, waarin allerlei historische wetenswaardigheden worden gepubliceerd. Kortom een vereniging waar het bruist van de activiteiten en initiatieven om op een leuke manier de geschiedenis van de voormalige gemeente Vriezenveen te beleven en te ontdekken.

De huidige secretaris André Idzinga heeft tijdens de laatste bestuursvergadering aangegeven een stapje terug te moeten doen vanwege nieuwe ambities bij zijn huidige werkgever. Idzinga was sinds 2003 bestuurslid en werd nog in hetzelfde jaar tot secretaris van de Vereniging Oud Vriezenveen benoemd. De afscheidnemende secretaris blijft actief binnen de vereniging, waar hij ondermeer de functie binnen de genealogische commissie en de herinrichting van het museum blijft uitoefenen. Om de vrijgekomen functie binnen het bestuur op te vullen is de vereniging op zoek naar een nieuwe secretaris.

Ben jij gemotiveerd, heb je verstand van zaken of bereid en in staat je de functie van secretaris eigen te maken en lijkt het je leuk om in het enthousiaste vrijwilligersteam van de Vereniging Oud Vriezenveen samen te werken, stuur dan even een mailtje naar vereniging@oudvriezenveen.nl. Bel voor meer informatie met Gerhard Boes, voorzitter Vereniging Oud Vriezenveen, via telefoonnummer 0546-562615. Meer informatie over de vereniging is te vinden op www.historischmuseumvriezenveen.nl. Wie weet ben jij straks de secretaris van de grootste vereniging van de gemeente Twenterand!

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 29 mei 2009.

Deelnemers gezocht voor onderzoek naar partnerkeuze in Vriezenveen

Geplaatst 24 aug. 2010 15:05 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 15:06 bijgewerkt ]

Waar komen Vriezenveners een partner tegen? Bij Zandwijk, het kerkkoor, in de buurt of elders. Karen Haandrikman, werkzaam bij de Rijksuniversiteit in Groningen en oud-inwoonster van Vroomshoop, doet onderzoek naar waar mensen in Vriezenveen een partner ontmoeten, en wat daar bij belangrijk is. Hoe ging dat vroeger en hoe gaat het nu?

Voor het onderzoek worden 2 groepen deelnemers gezocht. Een groep Vriezenveners die na 2000 is gaan samenwonen of getrouwd en jonger is dan 35 jaar. Met de tweede groep waarmee gepraat zal worden zijn Vriezenveners, 55-plussers, die hun partner vóór 1980 hebben ontmoet. Tijdens het gesprek wordt gepraat met 1 partner per stel.

In groepjes van circa 6 mensen wordt in de periode mei/juni bij elkaar gekomen in het Historisch Museum Vriezenveen en vindt er een kort interview plaats over de partnerkeuze. De eenmalig bijeenkomst duurt slechts 1,5 uur.

Lijkt het u leuk om mee te doen? Neemt u dan contact op met Karen Haandrikman via e-mailadres k.haandrikman@rug.nl of via telefoonnummer 050-3633881.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 21 mei 2009.

Adresgegevens nazaten Rusluie gezocht

Geplaatst 24 aug. 2010 14:44 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:45 bijgewerkt ]

Komt er een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg? Die vraag wordt door inwoners van de gemeente Twenterand in samenwerking met diverse organisaties momenteel serieus onderzocht.

In het artikel van Herman Dasselaar in Waver 't Vjenne nr. 24 spreekt Elena Makarova, secretaris van de St. Vrienden van St. Petersburg in Rusland, de vurige wens uit, dat er nog eens een monument komt op de begraafplaats Volkovskoie (Volkovo / Wolkowo) ter nagedachtenis aan de Rusluie die er begraven zijn. Van de grafstenen is namelijk weinig meer over dan een tweetal exemplaren. Andere grafstenen zijn totaal onleesbaar geworden door gebrek aan onderhoud of door vernieling.

Elena Makarova roept het gemeentebestuur van Twenterand en Vriezenveners, maar ook het bedrijfsleven op hiervoor het initiatief te nemen. Wat zou er toepasselijker zijn dan zo'n monument, vindt Elena Makarova, als herinnering aan de belangrijke Vriezenveense kolonie van weleer, in een modern St. Petersburg waar alles uit het verleden in ere wordt hersteld.

Inmiddels is een plan van aanpak opgesteld om de haalbaarheid tot realisatie van een herinneringsmonument voor de Rusluie in St. Petersburg te onderzoeken. De vereniging heeft aangegeven vanuit haar statuten veel belang te hechten aan een dergelijk project en heeft haar medewerking toegezegd.

Voor het aanleveren van een complete lijst met namen van de Rusluie, Vriezenveners en hun nazaten in St. Petersburg e.o., is de vereniging op zoek naar naam-, adres-, telefoon- en e-mailgegevens van nazaten van de Rusluie. In het bijzonder komt de vereniging ook graag in contact met nazaten van Gerhard Johannes Engberts (1835 Vriezenveen - 1911 St. Petersburg), firmant van Smelt, Engberts & Co. en later van de Gebr. Engberts & Co. te St. Petersburg.

Bent u zelf een nazaat van de Rusluie of kent u één of meerdere nazaten van de Rusluie? Stuur dan even een berichtje per e-mail naar vereniging@oudvriezenveen.nl, of per post naar Vereniging Oud Vriezenveen, T.a.v. de Secretaris, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen of bel met André Idzinga, secretaris Vereniging Oud Vriezenveen, via telefoonnummer 06-13658246.

In het vervolg van het project worden nazaten en andere belangstellenden geïnformeerd over de voortgang van het project. Het laatste nieuws wordt tevens gepubliceerd op de verenigingswebsite via www.oudvriezenveen.nl. Helpt u de initiatiefnemers mee de herinnering aan de Rusluie levendig en tastbaar te houden?

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 april 2009.

'Brood, daar zit wat in' is thema Tour de Vjenne 2009

Geplaatst 24 aug. 2010 14:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:44 bijgewerkt ]

Ook dit jaar organiseert de Vereniging Oud Vriezenveen in juni en juli weer de Tour de Vjenne. De cultuurhistorische tocht op een mooie zomermiddag en -avond heeft als thema meegekregen: 'Brood, daar zit wat in!'

De tourdirectie heeft opnieuw gekozen om 5 middagtochten en 2 avondtochten te organiseren. De middagtochten vertrekken om 13.15 uur en de avondtochten om 17.30 uur, beide vanaf de Oude Veemarkt in het centrum van Vriezenveen.

Na 6 eerdere edities is dit jaar gekozen voor het thema 'Brood, daar zit wat in!' De Tour de Vjenne bezoekt een aantal leuke en interessante attracties. Bij 'Brood, daar zit wat in' zullen de deelnemers een kijkje nemen hoe het er vroeger aan toe ging. Het belooft volgens de tourdirectie een schitterende tocht te worden met een prachtig gezicht op het Sallandse land.

Ook dit jaar heeft de tourdirectie weer beslag kunnen leggen op een mooie pleisterplaats, waar 2 koppen koffie en een mooi stuk appelgebak zal worden genuttigd. Als vanouds verzorgt de firma Schepers Tours uit Westerhaar het vervoer naar de verschillende locaties.

De middagtochten worden gehouden op 4, 12, 18 en 25 juni en 2 juli en de avondtochten op 25 juni en 2 juli. Kaarten voor de Tour de Vjenne 2009 zijn van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur voor € 17,50 te verkrijgen bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon 0546-56376.

Wanneer men zich van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met vijftig personen. Met dit initiatief hoopt de Vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 18 april 2009.

Naai- en briemachines in bedrijf tijdens museumweekend

Geplaatst 24 aug. 2010 14:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:43 bijgewerkt ]

In het Historisch Museum Vriezenveen zijn tijdens het nationale museumweekend voor het eerst verschillende naai- en breimachines draaiende te bezichtigen. Twee kenners op dit gebied tonen bezoekers allerlei steken, patronen en technieken, zoals deze in het vroegere Vriezenveen bij Jansen & Tilanus werden toegepast.

Op zaterdag 4 en zondag 5 april vindt weer het jaarlijkse museumweekend plaats. Het museumweekend is de ideale gelegenheid om gratis of met korting een museum in Nederland te bezoeken. Ruim 500 musea doen mee en organiseren uiteenlopende activiteiten rond het thema 'Verleiden'.

Het Historisch Museum Vriezenveen beschikt over een bijzondere collectie naai- en breimachines, afkomstig uit het rijke textielverleden van Vriezenveen. In 2007 is vrijwilliger Lex Ekkel van de Vereniging Oud Vriezenveen begonnen met het opknappen van de oude fabrieksmachines van Jansen & Tilanus, De Lange & Jonker en de Gebr. Hospers. Sindsdien zijn vele machine opgeknapt en zelfs weer werkend gemaakt.

De industriële kettingsteek-, Overlock- en Flatlock-naaimachines van Jansen & Tilanus worden tijdens het museumweekend voor het eerst weer draaiend aan het publiek getoond. Daarnaast is ook de Kurbel borduurmachine van De Lange & Jonker te zien. Uiteraard wordt ook aandacht besteed aan de vlak- en rondbreimachines van Jansen & Tilanus.

Naast Ekkel, bekend van de naaimachinehandel aan het Westeinde, zal bestuurlid Gerrit Bosch vertellen over de verschillende machines, steken, patronen en technieken. Bosch is verzamelaar en kenner van antieke huishoudnaaimachines en struint stad en land af om literatuur op het gebied van antieke naai- en breimachines te verzamelen. Beide kenners zullen de bezoekers verleiden om een steek te vormen.

Het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen is tijdens het museumweekend gratis toegankelijk en alleen geopend op zaterdag 4 april 2009 van 10.00 tot 16.00 uur. Bent u te verleiden om binnen te komen? Kom dan op 4 april naar het Historisch Museum Vriezenveen of naar een museum bij u in de buurt. Meer informatie over de deelnemende musea is te vinden op www.museumweekend.nl en op www.historischmuseumvriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 27 maart 2009.

Vrijwilligers gezocht voor begraafplaatsenproject

Geplaatst 24 aug. 2010 14:42 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:42 bijgewerkt ]

Vanuit de vereniging bestaat de wens om de begraafplaatsen in de voormalige gemeente Vriezenveen in kaart te brengen. In eerste instantie wordt gedacht om de grafstenen op de algemene begraafplaats van Vriezenveen digitaal te fotograferen. Vanuit de leden is onlangs interesse getoond om aan hieraan medewerking te verlenen.

Om het project in gang te zetten zoekt de vereniging vrijwilligers die hieraan hun medewerking willen verlenen. Mocht u belangstelling hebben, stuur dan even een mailtje naar vereniging@oudvriezenveen.nl. Bel voor meer informatie met André Idzinga, secretaris Vereniging Oud Vriezenveen, tel. 06-13658246.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 15 februari 2009.

1-10 of 11