Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Waver 't Vjenne 23 over Waverdag 2008

Geplaatst 24 aug. 2010 10:53 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:53 bijgewerkt ]
Het drieëntwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is onlangs verschenen. Ook deze keer in het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" weer diverse publicaties over de Vriezenveense historie. Het blad zet deze keer sterk in op de komende Waverdag 2008, ooit ontstaan als een lezersdag voor de nog altijd groeiende lezersaanhang. De Waverdag 2008 is echter ook toegankelijk voor anderen.

In dit nummer gaat Jan Nijkamp in op de boterpacht, een belasting, die de Vriezenveners eeuwenlang betaalden aan de heer van Almelo. Verder een diepgaand artikel van de hand van Hessel Boonstra over het ontstaan van het wapen van Vriezenveen, de vertrouwde eikenboom.

Gastschrijfster Femmie Lourens-Jansen vertelt uitvoerig over haar vakanties als kind op 't Vjenne. Zij logeerde in de zomermaanden dikwijls bij opa en oma Jansen op het Oosteinde. Haar vader Marinus Jansen was getrouwd met een bleekneusje Riet Braams uit Rotterdam. Vanuit het huis achter drogisterij Heuver leerde zij Vriezenveen kennen, maar ze roept ook mensen op om meer te weten te komen over haar eigen familie.

Steeds meer reünisten van schoolklassen weten trouwens de weg te vinden naar het Historisch Museum Vriezenveen. Zo ook de klas van 1946/1947 van Hans van Laar, die hiervan verslag doet. Annet Westerhof blikt terug op de Tours de Vjenne van 2008 en Guus Tijhof beschrijft het branden van het veen in vroeger jaren voor de verbouw van boekweit.

Naar aanleiding van het onderduikverhaal van het Joodse meisje Rachel van der Hoeven bij de familie Rutgers in het vorige nummer ontdekte Henny Kobes-Emmens een gedichtje in haar poëziealbum van 1943 met een versje van Lieneke Versteegh, een zusje van Rachel van der Hoeven. In hun verhaal familieprojecten zijn het weer twee gastschrijvers, die blijk geven van het nodige historisch speurwerk in Vriezenveense archieven. Daan en Arda Vossebeld-Dijkhuizen vertellen over hun "familieprojecten" over een aantal Vriezenveense families. Ook zij vragen hulp van lezers bij het oplossen van een aantal "fotoraadsels".

De jarige van het kwartaal is deze keer het openbaar onderwijs in Westerhaar-Vriezenveensewijk, dat in oktober van dit jaar honderd jaar bestaat. De huidige openbare basisschool "De Blokstoeke" gaat deze bijzondere verjaardag groots vieren. Waver 't Vjenne vertelt alvast over het ontstaan van de school aan de Hoofdweg bij de brug in het Veenkanaal in 1908.

De dialectkenner van het blad Bertus Hospers selecteerde voor het nummer, dat in augustus uitkomst een gedicht in dialect van Derk Webbink met als titel: Zwommer. In de vaste rubriek "Uit het dagboek van Herman Jansen" komt deze keer het eerste jaar van de Tweede Wereldoorlog 1940 aan bod en de rubriek "Vriezenveen voor vijftig jaar" met uniek fotomateriaal uit het archief van de plaatselijke fotograaf Joop Lamberts, dat door de familie Lamberts aan het Historisch Museum is geschonken laat weer prachtige plaatjes van Vriezenveen zien.

De verzamelaar, die in dit nummer wordt voorgesteld is Jan Docter met een zeer speciale hobby, namelijk het verzamelen van tractoren van het merk David Brown. Omdat deze niet in de expositie-vitrine passen is er de komende drie maanden geen tentoonstelling in het Museum. Maar wel staat een selectie uit zijn verzameling "David Browns" tijdens de Waverdag opgesteld op het Tilanusplein. ICT-er en directeur-eigenaar van de computerzaak JD Computers in Vriezenveen heeft in de afgelopen vijf jaar niet alleen een computerzaak opgebouwd, maar zoals u kunt zien ook een indrukwekkende verzameling tractoren.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 augustus 20008.
Comments