Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Stationsgebouw Vriezenveen komt terug

Geplaatst 24 aug. 2010 14:13 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:14 bijgewerkt ]
De uitgifte van het Spoorboek van Vriezenveen van Hessel Boonstra in 2006 heeft onlangs een zeer verrassende bijkomstigheid opgeleverd. Het stationsgebouw van Vriezenveen komt namelijk weer terug. Dit keer niet als echt gebouw, maar als schaalmodel en speciaal voor liefhebbers van modelspoorbanen.

Tijdens een beurs in het Belgische Genk in oktober 2007 liet de firma Train Service Danckaert haar oog vallen op het Spoorboek van Vriezenveen. Een maand later zocht men contact met de Vereniging Oud Vriezenveen en in 2008 wil het Belgische bedrijf het stationsgebouw van Vriezenveen voor modelspoorbanen in H0-formaat (1:87) gaan uitgeven.

Train Service Danckaert zocht al langere tijd naar tekeningen van een bijzonder station in Nederland om deze op schaal uit te brengen. De vondst van de vele gedetailleerde bouwtekeningen van het voormalig stationsgebouw van Vriezenveen in het spoorboek resulteerde uiteindelijk in een beslissing tot uitgifte van het Vriezenveense station.

Vele Vriezenveners denken nog met weemoed terug aan het prachtige stationsgebouw aan de Wierdenseweg. Het gebouw van de Noordoosterlocaalspoorweg-Maatschappij (NOLS) werd geopend op 1 oktober 1906 en heeft dienst gedaan tot het in 1985 gesloopt werd.

Het stationsgebouw wordt waarheidsgetrouw uitgegeven naar voorbeeld volgens het type NOLS klasse 1 van Vriezenveen. Typerend voor dit type stationsgebouw is dat het aan de straatzijde twee puntgevels heeft en aan de perronzijde slechts één. Daarnaast springen de eindgebouwen aan de straatzijde iets naar voren. Het stationsgebouw is in Nederland in verschillende uitvoeringen gebouwd, zoals die in Coevorden, Dalfsen, Emmen, Gasselternijveen, Hardenberg, Mariënberg, Nieuw Amsterdam, Nieuwolda, Noordbroek, Ommen, Stadskanaal, Veendam, Vroomshoop en Wildervank.

Bij voldoende belangstelling wordt het station ook in schaal N (1:160) uitgebracht. Tegen eind april wordt de verkoop verwacht bij de bekende dealers van modelspoorbanen in Nederland. Meer informatie is te vinden op www.oudvriezenveen.nl, www.modeltrainservice.com en www.modeltrainservice.com.

Het Spoorboek van Vriezenveen over 100 jaar geschiedenis lokaalspoor en de geschiedenis van andere Vriezenveense sporen is voor € 20,= nog steeds verkrijgbaar bij het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 24 maart 2008.
Comments