Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Stamboomoverzichten Johannes Lemans in historisch museum

Geplaatst 24 aug. 2010 14:39 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:39 bijgewerkt ]
Op 21 juli 2008 kwam de Vereniging Oud Vriezenveen in het bezit van een bijzondere schenking. Een lang gekoesterde wens gaat voor de vereniging in vervulling met de schenking van circa 60 getekende stamboomoverzichten, afkomstig van de in 1999 overleden Johannes Lemans. De eerste twee overzichten op perkament van de familie Lemans/Leemans en Abbink zijn nog tot 24 december 2008 te bezichtigen in het Historisch Museum Vriezenveen, daarna volgen nog 15 andere families uit Vriezenveen en Westerhaar.

De stambomen zijn getekend door Johannes Lemans, zoon van Hendrik Lemans en Johanna Dekker en broer van de vroegere wethouder Barend Lemans. Pas op later leeftijd begon Lemans zich te verdiepen in de familiegeschiedenis. Eind jaren '80 had hij zoveel informatie vergaard, dat hij de stamboomgegevens op papier ging uit tekenen. Eerst in klad op behangpapier en later met een dunschrijver op perkament. In de loop der tijd heeft Lemans circa 60 stambomen uitgetekend. Niet alleen die van zijn eigen familie, maar ook die van de families Abbink, Aman, Brink, Dekker, Fokke, Folbert, Hof/Hoff, Jansen, Jonker, Lamberts, Oudendijk, Post, Pot, Schipper en Teunis. De langste tekening van de familie Dekker werd ooit eens in de gang van Woon- en Zorgcentrum De Vriezenhof uitgerold. Men wilde niet geloven, dat deze bijna 17 meter lang was. Bijzonder op de tekeningen is de vermelding van de volledige gegevens van schoonouders.

Elke maand worden 3 weken lang twee of meerdere stamboomoverzichten van Johannes Lemans in het Historisch Museum Vriezenveen tentoongesteld. Tot 24 december 2008 zijn de familie Lemans/Lemans en Abbink te bezichtigen. Onder de laatste familie ook de Vriezenveense dichter, schrijver en toneelregisseur Herman Abbink (1904-1983), waarvan onlangs de gedichtenbundel 'Miemeringen' door de vereniging werd uitgebracht. Hierna volgt van 5 t/m 23 januari en van 2 t/m 20 februari een andere tak van de familie Abbink. Van 2 t/m 20 maart is de familie Lamberts uit Vriezenveen en Westerhaar aan de beurt.

De overzichten zijn te bezichtigen van maandag t/m vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur in het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen. Meer informatie is te vinden op de verenigingswebsite via www.historischmuseumvriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 14 december 2008.
Comments