Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Première muziekverteltheater 'De Nieuwe Rusluie' in Historisch Museum Vriezenveen

Geplaatst 24 aug. 2010 14:14 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:15 bijgewerkt ]
In het Historisch Museum Vriezenveen gaat op donderdag 24 april muziekverteltheater 'De Nieuwe Rusluie' in première. Een dag eerder wordt op de Russische afdeling van het museum de generale repetitie gehouden. Kaartjes voor beide voorstellingen zijn vanaf maandag 31 maart te verkrijgen bij het historisch museum.

De voorstelling 'Brug naar Russische Romantiek' over een halve fee, geboren uit een Russische fee en een Vriezenveense linnenhandelaar, wordt gespeeld door De Nieuwe Rusluie, een Nederlands-Russisch gezelschap bestaande uit The Saint Petersburg Concert Singers o.l.v. Michael Golikov. Scenarioschrijver en improvisatieviolist Anna Backerra en verhalenvertellers Wim Wolbrink en Janna van den Berg vertolken het bijzondere verhaal voor de eerste keer op de speciale Russische afdeling van het museum. Herinnering aan vervlogen tijd en moderne tijden komen zo op een bijzondere manier bijeen.

Het verhaal
Nabij de brug tussen Nederland en Rusland ontmoet een halve fee, geboren uit een Russische fee en een Vriezenveense linnenhandelaar, een verteller die op jacht is naar verhalen. Hij vertelt haar een verhaal en wanneer ze hem daarbij begeleidt met suggestieve vioolklanken wordt hij op slag verliefd. Maar zij wordt verliefd op de dirigent van een passerend Russisch operagezelschap. Een praatgrage boerenvrouw met goede bedoelingen, de taalbarrière en het cultuurverschil zorgen voor een drama. Dankzij Russische sprookjes, romantische koormuziek, vioolimprovisaties en genoeg druppels levenswater komt alles weer goed en eindigt het verhaal met een bruisend feest.

De spelers
Het Russisch gemengd kamerkoor The Saint Petersburg Concert Singers bestaat uit tien operazangers. Ze hebben succesvolle concertreizen gemaakt in Zwitserland, Duitsland, Italië en Colombia; in Nederland komen ze voor de zesde keer. In 2004 wonnen ze de eerste prijs in het internationaal korenfestival van Montreux (Zwitserland). In deze voorstelling zingen ze romantische liederen van diverse Russische componisten en volksliederen. Hun dirigent Michael Golikov heeft vele Russische en internationale prijzen gewonnen. Anna Backerra is de reizende speler die de rol van halve fee speelt. Ze is componist en heeft voorheen solo-kindertheater gespeeld. Wim Wolbrink is beroepsverteller met grote internationale ervaring en verteldocent. Janna van den Berg is een doorgewinterde verhalen-vertellende volksvrouw.

Unieke historisch gefundeerde uitwisseling van culturen
Tot aan 1917 werd vanuit Vriezenveen linnen geëxporteerd naar Sint Petersburg (Rusland) en bleven daar ook vele handelaren met hun familie wonen. De Russische Revolutie maakte daar een einde aan. De oude handelsbetrekkingen zijn nu hersteld en de route wordt weer gebruikt, niet meer met linnen maar met Russische cultuur en vooral met liefde. Nederlandse en Russische artiesten zijn de uitdaging aangegaan om vanuit dat historisch gegeven deels hier, deels dáár een voorstelling op te bouwen. Eén speler heeft telkens heen en weer gereisd om deze intensieve culturele uitwisseling vorm te geven. Enkele dagen voor de première wordt alles samengevoegd.

Kaartverkoop
Kaartjes zijn op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur te koop bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 te Vriezenveen, tel. 0546-563476. Kaarten voor de generale repetitie op woensdag 23 april kosten € 5,= en voor de première op donderdag 24 april € 10,=. De deur van het museum gaat open om 19.15 uur en de voorstelling begint om 20.00 uur. De voorstelling duurt ruim twee uur, inclusief pauze.

Speeldata
De voorstelling wordt na de generale repetitie en première in Vriezenveen ook nog gehouden in Rheden, Deventer, Hasselt, Rotterdam, Hengelo en Groningen in de periode 25 april t/m 3 mei. Meer informatie over de familievoorstelling van Stichting de Karavaan der Vertellers is te vinden op www.historischmuseumvriezenveen.nl en www.karavaandervertellers.nl.

  • Woensdag 23 april: generale repetitie, Vriezenveen, Historisch Museum Vriezenveen, 20.00 uur
  • Donderdag 24 april: première, Vriezenveen, Historisch Museum Vriezenveen, 20.00 uur
  • Vrijdag 25 april: Rheden, Dorpskerk, 20.00 uur
  • Zaterdag 26 april: Deventer Schouwburg, 19.00 uur
  • Maandag 28 april: Hasselt, Ontmoetingskerk, 20.00 uur
  • Dinsdag 29 april: Rotterdam, De Doelen, 19.00 uur
  • Vrijdag 2 mei: Hengelo, Stadhuishal, 19.30 uur
  • Zaterdag 3 mei: Groningen, MartiniPlaza, 19.00 uur
Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 21 maart 2008.
Comments