Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Lustrumnummer Waver 't Vjenne is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 10:51 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:52 bijgewerkt ]
Het eenentwintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Daarmee viert het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" haar eerste lustrum.

Vijf jaar geleden werd het eerste nummer door toenmalig voorzitter Truus Jansen-Bramer aangeboden aan burgemeester drs. Helmer Koetje en sindsdien heeft het blad zich mogen verheugen in een sterk groeiende belangstelling. De oplage en het aantal leden stegen in die vijf jaar van zo'n 750 naar bijna 1400 nu. Waver 't Vjenne heeft daarmee getoond een belangrijke bijdrage te leveren aan het levendig houden van de geschiedenis van de voormalige gemeente Vriezenveen.

Ook in het lustrumnummer weer een breed scala aan artikelen met weer nieuwe schrijvers. Aandacht in dit nummer voor de Weitemanslanden, die eind maart haar 75-jarig bestaan kent. Ter gelegenheid hiervan zal wethouder Harmelink van Tubbergen op 27 maart bij de stenen bank in de Weitemanslanden een informatiebord onthullen. Daarmee wordt de historie van dit agrarisch gebied in de gemeenten Twenterand, Tubbergen en Almelo eindelijk ook gepresenteerd aan bezoekers en toeristen.

Daarnaast veel aandacht voor Palmpasen en Pasen in een reeks artikelen van de hand van Guus Tijhof. Zijn artikelenreeks wordt afgesloten met het gedicht in dialect van Derk Webbink over "Paosäier jätten".

Pim Koppies verhaalt over de bewoningsgeschiedenis van zijn woonstede aan het Westeinde, die in de loop van dit jaar weer bewoond zal gaan worden door een familie Pape, een geslacht dat ook eertijds deze woonboerderij bewoonde.

Verder een dialectverhaal met veel historie van Wim Post over ' De weg naor schoule", de dagelijkse voettocht, die hij in zijn jongensjaren maakte van het centrum van het dorp naar de Rehobothschool op het Oosteinde.

De jarige van het kwartaal is deze keer de Vriezenveense Gereformeerde Gemeente in Nederland. Dit kerkgenootschap vierde in januari van dit jaar haar 75-jarig bestaan. Ook informatie over een boek, dat over de geschiedenis van deze kerk aan de Bouwmeesterstraat in Vriezenveen zal verschijnen.

Nieuw en bijzonder in dit lustrumnummer is de vaste rubriek voor de komende tijd: "Uit het dagboek van Herman Jansen". Herman Jansen of Mieten Hermån zoals veel oud-Vriezenveners hem kenden, was één van de oprichters van de vereniging Oud Vriezenveen en hield gedurende een groot deel van zijn leven een dagboek bij. Het blad begint met een deel uit zijn dagboek uit het jaar 1938. Daarnaast was hij de schrijver van de rubriek 'Ken uw dorp' in de Vriezenveense Courant, waarvan hij vele jaren na de oorlog de hoofdredacteur was.

Het blad sluit zoals altijd af met een tweetal pagina's unieke foto's uit het jaar 1958 uit de verworven collectie negatieven van de Vriezenveense fotograaf Joop Lamberts.

De verzamelaar, die in dit lustrumnummer wordt voorgesteld is Jannie Folbert-Reinders, die met een selectie uit haar verzameling "eierdopjes" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te zien in het Historisch Museum Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 22 maart 20008.
Comments