Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

Expositie David Browntrekkers van Jan Docter

Geplaatst 24 aug. 2010 14:34 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:35 bijgewerkt ]
Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een flinke collectie.

Van de verzamelaar, die we de komende drie maanden voor het voetlicht halen, is geen mini-expositie te bewonderen van zijn collectie. Wel zijn er in de komende maanden augustus, september en oktober voorwerpen, die verband houden met zijn collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum te zien op de begane grond van het museum. En op 13 september 2008, de Waverdag 2008 - Open Monumenten Dag 2008 zal een selectie van zijn verzameling "monumentjes" opgesteld staan op het Tilanusplein voor het Historisch Museum Vriezenveen.

Wij vragen deze keer uw speciale aandacht voor een bijzondere verzamelaar: Jan Docter met zijn trekkers van het merk David Brown. De verzameling van onze verzamelaar past niet in de vitrinekasten van het museum, maar bijzonder is ze wel! Het is niet een verzameling, waar je op een achternamiddag mee begint.

Toch zal menige boer in de dop al dromen van het rijden op een trekker. Trekkers gingen vooral na de oorlogsjaren mede het beeld bepalen op de boerderij. Het paard werd in rap tempo ingeruild voor paardenkrachten, die onder een motorkap zaten. De tractor werd een standaard bedrijfsmiddel, waarvan iedere boer gebruik ging maken.

Jan Docter is geen boerenzoon en ook geen boer. Hij is directeur/eigenaar van JD Computers met computerwinkels aan heet Westeinde in Vriezenveen en aan de Oranjestraat in Almelo! Toch raakte het stadse jongetje van zeven jaar al besmet met het tractorvirus, toen hij op vakantie met zijn ouders in Duitsland bij de boer op de trekker mocht meerijden. Later ging hij helpen bij de boer en zo kwam hij ook op het Erve Pezie bij de familie Ter Horst, die twee witte David Browns hadden.

Het duurde echter nog een heel aantal jaren, voordat de verzamelaar in Jan Docter tot bloei kwam. In 2005 zag hij op vakantie in Brabant bij een boer een David Brown 99. Jan Docter:"De boer liet mij erop rijden en ik was verkocht en de tractor was gekocht. Na 23 jaar zat ik weer op een echte tractor." En zo werd deze aankoop de start voor het begin van een verzameling, die nu bestaat uit zo'n vijftien exemplaren. Daarnaast handelt en repareert hij ook "oldies" van andere merken, maar zijn collectie bestaat enkel en alleen uit het merk van Engelse makelij. De oudste DB uit de collectie is uit 1956.

David Brown is een Engels tractormerk, dat in de vorige eeuw furore maakte. In Huddersfield begon David Brown in 1860 met het maken van onderdelen voor motoren. Hij stierf in 1903 en zijn zonen Frank en Percy zetten het bedrijf voort. In samenwerking met Henry Ferguson ging men in 1936 ook tractoren voor de landbouw produceren in Meltham. Naast trekkers produceerde het bedrijf ook auto's, zoals de beroemde Austin Martin, kabelliften en vliegtuigslepers. Het bedrijf was de uitvinder van de hefinrichting, een onderdeel, dat standaard op alle David Brown-tractoren wordt aangetroffen.

In 1939 ging David Brown zelfstandig verder en produceerde de eerste echte DB-trekker de VAK 1. In 1972 werd de tractorafdeling verkocht aan het Amerikaanse bedrijf Case. Een aantal jaren daarna in 1986 stopte men met de productie van tractors in Meltham. Het merk David Brown met aanvankelijk rode trekkers en later de typische orchideegele uitvoeringen heeft dus zo'n 47 jaar bestaan. Na 133 jaar in 1998 werd het Engelse familiebedrijf een beursgenoteerde onderneming onder de naam Textron.

Voor een nadere kennismaking met een selectie van de David Browntrekkers van Jan Docter moet u op de Waverdag / Open Monumentdag op 13 september 2008 op het Tilanusplein zijn. Daar zullen een aantal van deze historische "monumenten" opgesteld staan. In het Historisch Museum Vriezenveen zijn de komende maanden alleen enkele archivalia van het trekkermerk David Brown te bekijken tijdens de openingstijden van het museum: maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur. Voor meer informatie kijk op: www.oudvriezenveen.nl.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 5 september 2008.
Comments