Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2008‎ > ‎

16 monumenten open tijdens Monumentendag 2008 in Twenterand

Geplaatst 24 aug. 2010 14:34 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 14:34 bijgewerkt ]
Als gemeente is Twenterand een recent verschijnsel. Uiteraard gaan de sporen naar het verleden veel verder terug. Op zaterdag 13 september zijn maar liefst 16 monumenten van 10.00 uur tot 16.00 uur open voor het publiek.

Zo zijn in het historisch museum Vriezenveen sporen te vinden van de handel tussen Vriezenveen en Sint Petersburg. Het monumentale Harmsenhuis aan het Westeinde is voor het eerst open. De aanblik roept de sfeer op van Sint Petersburg. Aan het Oosteinde zal de Smelts Schuur weer voor het publiek worden opengesteld. Ook hier sporen van zogenaamde Rusluie, die vanuit dit koetshuis vertrokken naar de voormalige Russische hoofdstad.

In de 16e eeuwse Peddemorsboerderij is een authentieke drogisterij te bewonderen. De boerderij van Dekker is prachtig ingericht. De Leemansmolen is de enige nog overgebleven windmolen in Vriezenveen. Ook de Ontmoetingskerk en de H. Antonius Abt hebben hun deuren geopend.

In Vroomshoop en Den Ham staan een aantal kerken centraal. In de Nederlands-Hervormde kerk in Vroomshoop is in de ochtend gelegenheid het monumentale Van Dam orgel te bespelen. Landelijk gelegen aan het kanaal Almelo - De Haandrik staat al 140 jaar de R.K kerk Sint Willibrord. Het orgel dateert uit 1920 en mag op deze nationale orgeldag ook bespeeld worden. Verscholen tussen het groen staat tussen Geerdijk en Den Ham het witte kerkje Hebron. Een ideale trouwlocatie. De Hervormde kerk in Den Ham heeft een prachtige houten kansel en fraaie kroonluchters. Het uit 1841 daterende Scheuerorgel is aangemerkt als rijksmonument.

De zolder van de Gemeentetoren in Den Ham is het bezichtigen waard. En dat geldt eveneens voor het imposante uurwerk. Aan de overkant het monumentale Middendorpshuis en tuin. In herberg de Witte Swaen neemt de herbergier u mee terug in de tijd. De grutterswinkel, Grotestraat 24, doet voor het eerst mee met Open Monumentendag. De winkel is weer in oude stijl ingericht. Men waant zich hier in een ouderwetse bakkerswinkel.

Meer informatie
Ter gelegenheid van de Open Monumentendag 2008 is een boekje uitgebracht waarin de bijzonderheden zijn beschreven van de opengestelde panden in Twenterand. Dit boekje is tijdens de Open Monumentendag te verkrijgen bij de opengestelde monumenten en de VVV in Den Ham en Vriezenveen. Meer informatie over de Open Monumentendag in Twenterand kunt u vinden op: www.oudvriezenveen.nl/openmonumentendag, op de websites van de VVV’s en op www.openmonumentendag.nl.

Bericht van 4 september 2008.
Comments