Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Veel oorlogsherinneringen in Waver 18

Geplaatst 24 aug. 2010 10:48 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:49 bijgewerkt ]
Het achttiende nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging Oud Vriezenveen van mei 2007 bevat deze keer veel artikelen over de oorlogsjaren. Interessant is de "ontdekking" van een bleekneusje Reinata Heemskerk door Betsie Dogger-Reurink. Deze bekende TV-verschijning blijkt in de oorlogsjaren in Vriezenveen te hebben gelogeerd als Aadje van Helden. Zij verbleef in en ook na de oorlog lange tijd bij de familie Dam aan de Molenstraat.

Verder een verhaal door Cees van den Berg over "The Lame Duck", een Amerikaanse bommenwerper, die in 1944 neerstortte op de Bruinehaar. Het verhaal vertelt over de belangstelling van de kleinkinderen van enkele inzittenden en het dagboek van Jerome Morris, die als staartschutter van de B24 Liberator meevloog.

Een ander verhaal, dat herinnert aan de oorlogsdagen is van Wijnand van den Berg, die als lid van een Rotterdamse familie in die tijd in Vriezenveen kwam wonen. Samen met zijn broers voelde hij zich een "onecht" bleekneusje! De belevenissen van de broertjes Van den Berg in oorlogstijd staan borg voor een indrukwekkend verhaal over het leven in het dorp in die tijd.

Inmiddels telt de vereniging ruim 1300 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in boekwinkels en op het Historisch Museum Vriezenveen. Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken met het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum.

De laatste beroepsjager komt aan bod in een schets van Guus Tijhof over de gebroeders Kerkdijk. Verder ook in dit nummer alle vaste rubrieken, zoals het Vriezenveense gedicht, FF Vjeans en een greep uit de fotocollectie van Joop Lamberts in "Vriezenveen voor vijftig jaar".

Jan Nijkamp vertelt over Russische lakdoosjes, die in de collectie van het Historisch Museum Vriezenveen zijn te vinden. Met het gedicht "Herdeanken" van Jo Stegeman-Smelt wordt nog eens de eigenheid van het Vriezenveense dialect benadrukt. In de rubriek "Jarig" komen deze keer ASV '57 en de supportersvereniging DETO aan bod. Zij vieren dit jaar respectievelijk hun vijftigjarig en veertigjarig bestaan.

Tenslotte aandacht voor Albert Kroeze uit Aadorp, die met een selectie uit zijn verzameling OPEL-miniaturen de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum, dagelijks van 10.00-17.00 uur, te bekijken in het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 29 april 2007.
Comments