Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Tour de Vjenne 2007 over 'Varen waar geen water is'

Geplaatst 24 aug. 2010 11:08 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:08 bijgewerkt ]
Ook in de zomermaanden van 2007 organiseert de vereniging Oud Vriezenveen weer cultuurhistorische bustochten. Onder de noemer Tour de Vjenne wordt er op zes avonden en twee middagen in juni en juli een tocht verreden. Het is dit jaar voor de vijfde keer, dat de historische vereniging deze tocht houdt. Dit jaar staan de cultuurhistorische tochten in het teken van water. Met het thema "Varen waar geen water is" wordt de aandacht gericht op het water en het gebruik ervan in en rondom Vriezenveen in het noordelijke deel van Twente.

De start van de Tour de Vjenne is dit jaar op de Oude Veemarkt aan de voet van de Vriezenveense watertoren. De avondtochten starten elke keer om 18.00 uur en de twee middagtochten om 13.30 uur vanaf de Ole Vjennemaaikt.

Daarna voert de route via Vriezenveensewijk naar de buurtschap De Pollen. Met het Oosteinde van Vriezenveen behoorde De Pollen in vroeger tijden tot een belangrijk centrum van de scheepvaart. Turfschuiten vervoerden vele jaren de turf op de typisch Vriezenveense schuitjes naar vele plaatsen in Twente. Via de Schipsloot en de Aa rijdt men dan de Aa en de Hollander Graven af richting Almelo, waar de Turfkade nog altijd herinnert aan de turfschipperij van lang geleden.

Rondom Almelo vinden we het Overijssels Kanaal en het Twenthekanaal, die nu nog van belang zijn voor de scheepvaart. We maken kennis met het Reggestelsel en het waterproject De Doorbraak van het waterschap Regge & Dinkel en rijden via Ypelo richting Enter.

In het klompen- en zompendorp wordt eerst aan de inwendige mens gedacht, voordat we een kijkje gaan nemen in het zompenmuseum en op de biologische boerderij Het Exoo. Deze biologische boerderij met boerderijwinkel van de familie Busger op Vollenbroek ligt aan de oever van de Regge, halverwege Wierden.

Vandaar wordt er gevaren met de "Regt door Zee", een Enterse zomp, die sinds eind vorige eeuw weer vaart op de Regge. Na het intermezzo in Enter en omgeving gaat de tocht via Wierden naar de startplaats Vriezenveen.

De tochten worden dit jaar gehouden op de woensdagavonden van 20, 27 juni en 4,11,18 en 25 juli en duren ongeveer vier uur. Bij voldoende belangstelling zullen er ook twee middagtochten worden gereden en wel op 27 juni en 4 juli 2007.

Een kaartje voor deelname aan de Tour de Vjenne 2007 "Varen waar geen water is" kost slechts € 16. Aanmelden kan elke dag bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Ook kan men hier telefonisch kaarten bestellen 0546-563476.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 30 april 2007.
Comments