Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Predikantskwestie van 1659 in Waver 19

Geplaatst 24 aug. 2010 10:49 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:50 bijgewerkt ]
Het nieuwe nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van september 2007 is een interessant nummer. Inmiddels telt de vereniging ruim 1400 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in de boekhandel en op het museum Oud Vriezenveen.

Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken. Heel bijzonder is wel de ontknoping van de relatie van het bleekneusje Renata van Heemskerk en haar "Siem" in de oorlogsjaren.

In dit negentiende nummer een uitvoerig artikel van drs. Erik Berkhof over de "Predikantskwestie van 1659". Hij belicht aan de hand van vele documenten de problemen tussen de Vriezenveners en de Heer van Almelo over de benoeming van een nieuwe predikant. Ook in kerkelijke zaken had de graaf Van Rechteren Limpurg een stevige vinger in de pap.

Verder uiteraard de vaste rubrieken zoals "FF Vjeans", en "Jarig" over de Graaf Adolph Frederik Hoeve in de Weitemanslanden. In de serie "Vriezenveen voor vijftig jaar" met uniek fotomateriaal van wijlen Joop Lamberts kan men weer genieten van authentieke, nooit eerder gepubliceerde foto's uit de vijftiger jaren.

Ook in dit nummer weer een aantal fragmenten uit het levensverhaal van Mina Roelofsen-Eshuis. Deze Vriezenveense, geboren in 1899 als Mina Eshuis, vertelt ons deze keer over haar eerste werkdag in de fabriek op 13-jarige leeftijd!

Verder heeft het komende nummer ook aandacht voor dorpshistorie. Door de schenking van een uniek oliepeilglas door de kleinkinderen van Lambert Letteboer een bijdrage over de stopzetting in 1955 van de stoommachines in het ketelhuis van de textielfabriek Jansen & Tilanus.

Het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het Historisch Museum Vriezenveen. Met het gedicht "Feest op 't Vjenne" levert H. van 'n Oandertweggen zijn bijdrage aan dit nummer van het kwartaalblad in onvervalst Vriezenveens dialect.

Als gast in dit nummer vertelt conservator drs. Marion Bouwens over het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen. Tenslotte aandacht voor Arjan Tijhof, die met een selectie uit zijn verzameling "singles" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. U kent ze vast wel: die zwarte schijfjes, die je met een bepaald toerental op de grammofoon moest afdraaien. De mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-16.00 uur) te bekijken in het Historisch Museum Vriezenveen op het Westeinde.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 13 september 2007.
Comments