Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Mini-expositie over Sneeuwstormen (feb. t/m apr. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:56 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:57 bijgewerkt ]
Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie. Van de verzamelaar is de komende maanden februari, maart en april 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum. Deze keer: Harmke van Tebberen met een selectie uit haar verzameling "Sneeuwstormen".

Wie kent ze niet? Ze zijn al zo oud als de weg naar Rome. Na een vakantie of reis kwamen ze meestal uit de tas als souvenir. Zo'n bol om te schudden, waarna de sneeuw neerdwarrelde op de driedimensionale voorstelling, die in de bol zat opgesloten!

Sneeuwstormen, sneeuwhuizen, sneeuwbollen, sneeuwballen, waterballen, sneeuwhuisjes, sneeuwballen of op z'n Engels snowglobes of snowdomes. Allemaal namen voor het zelfde voorwerp. Ze sieren of sierden menige schoorsteenmantel van de huiskamer als herinnering aan een reis, een plaats, een gebeurtenis, mensen, dieren of dingen of zo maar voor de show.

Harmke van Tebberen uit Vriezenveen verzamelt ze. Er zijn in ons land maar weinig echte verzamelaars van sneeuwstormen. In de Angelsaksisch landen zijn er veel meer te vinden. Vooral door Walt Disney en alle creaties van hem zijn er veel sneeuwstormen op de markt gekomen en is in deze landen een echte verzamelwoede ontstaan. Ook in de collectie van Harmke van Tebberen is Walt Disney vertegenwoordigd. Sneeuwstormen zijn ondertussen opgedeeld in verschillende thema's: dieren, Kerstmis, landen, Pasen, musea, gebouwen, personen en Walt Disney. De Vriezenveense verzamelt eigenlijk alle soorten, als ze maar leuk zijn.

Voor Harmke van Tebberen begon het pas echt goed na haar huwelijk met Jan van Tebberen in 1981, waardoor ze met haar man meeging naar rommelmarkten en beurzen. Harmke: "Ik had er wel een paar als souvenir in mijn kinder- en jeugdtijd verzameld, maar het echte verzamelen begon pas in mijn huwelijkstijd. Ik begon het steeds leuker te vinden en ging ze toen ook kopen." Uiteraard kreeg ze in de loop der jaren ook steeds meer "sneeuwstormen" van anderen, die wisten van haar verzamelhobby. En zo groeide de verzameling uit tot honderden stuks, die ze inmiddels niet meer alle uitgestald heeft staan, maar ook voor een groot deel bewaart in dozen. Ondertussen is haar verzameling zo groot geworden, dat ze nauwelijks nog nieuwe koopt, maar ze blijft geïnteresseerd in bijzondere exemplaren.

Ook bij verzamelaars van sneeuwstormen heeft het "werkterrein" zich gedeeltelijk verlegd van de aloude vlooien- en rommelmarkten en verzamelbeurzen naar de detailhandel en vooral het internet. Hoewel er niet veel verzamelaars in Nederland te vinden zijn, vind men op Angelsaksische sites meer snowglobes en vormt Japan een uitzondering op de regel. U moet maar eens zoeken en kijken bij: snowdomes of snowglobes. De meeste handel is er in de Disney sneeuwstormen. Dat zijn ware collectors items.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "Sneeuwstormen" van Harmke van Tebberen kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum (maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur). Met deze verzameling hebben we weer zo maar een verzamelaar gevraagd, die een deel van haar collectie tentoonstelt in ons museum.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 17 maart 2007.
Comments