Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Mini-expositie over Singles (sep. t/m nov. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:58 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:59 bijgewerkt ]
Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie.

Van deze verzamelaar is de komende maanden september, oktober en november 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum.

Deze keer: Arjan Tijhof uit Goor met een selectie uit zijn bijzondere verzameling "singles". Arjan Tijhof werd geboren in Vriezenveen en groeide er op en woont tegenwoordig in het Twentse Goor. Voor Arjan Tijhof kwam van het één het ander. Luisteren naar de radio en vooral naar geheime zenders zette hem zo'n vijftien jaar geleden op het spoor van de single grammofoonplaat.

Dat luisteren werd omgezet in het verzamelen van "plaatjes". En dat verzamelen van de 7 inches vinyl schijfjes, die aanvankelijk nog wel in de platenwinkel te koop waren, werd een hobby met een historische dimensie. Want met de komst van de CD stortte het tijdperk van de zwarte vinyl schijven volledig in en tegenwoordig worden ze gewoonweg niet meer gemaakt. Het is een waar collectoritem geworden.

Zo ook voor Arjan, die ze vanaf zijn twintigste kocht en verzamelt. Hij richt zich met name op een viertal categorieën in de platenindustrie: Nederlandstalig, Engelstalig, Duitstalig en instrumentaal. In het tijdperk van CD en I-pod zijn de ouderwetse grammofoonplaten van vinyl pure nostalgie geworden. Met één uitzondering: Er is nog veel vraag naar die ouderwetse, kunststoffen schijfjes onder verzamelaars en piratenzenders. Zij draaien nog bij voorkeur op een klassieke draaitafel of grammofoon met singles.

Arjan:"Professionals hebben een draaitafel, die wordt aangedreven door een motor en niet door een snaar. Dat heet direct drive. Want ook de kwaliteit van de afspeelapparatuur is van invloed op de weergave van het geluid uit de groeven van die oude plaatjes". De verzamelaar vertelt ons, dat je eigenlijk met een goede naald en een goede plaat onbeperkt kunt draaien. "Je moet ze alleen niet in de zon leggen", vertelt de enthousiaste verzamelende vrachtwagenchauffeur.

De collectie van Arjan Tijhof is veelomvattend. Hij heeft er inmiddels na al die jaren verzamelen zo'n 10.000! Zoals vaker gehoord bij verzamelaars is ook zijn klacht, dat het tegenwoordig haast een onbetaalbare hobby wordt. Voor antieke exemplaren worden veel euro's neergeteld. En ook de handel via internet heeft het hobbymatige karakter van de amateur-verzamelaar geen goed gedaan.

Arjan: "In Nederland is haast niet meer aan de plaatjes te komen, zodat ik met mijn "platenvriend" Herman Schuurman regelmatig Duitse Trödelmarkten bezoek in het grensgebied. Daar wil je nog wel eens geluk hebben". Toch blijft het een leuke hobby, want er komen nog altijd her en der van die oude schijfjes te voorschijn.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "singles" van Arjan Tijhof kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 18 september 2007.
Comments