Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

Mini-expositie over OPEL-miniaturen (mei. t/m jul. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:57 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:58 bijgewerkt ]
Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie. Van deze verzamelaar is de komende maanden mei, juni en juli 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum.

Deze keer: Albert Kroeze uit Aadorp met een selectie uit zijn bijzondere verzameling "OPEL-miniaturen". Allemaal auto's, maar dan op een hanteerbaar formaat. Aadorper Albert Kroeze is helemaal in de ban van autominiaturen. En speciaal het automerk OPEL en hij verzamelt dan ook alle modellen van dit automerk op schaal 1:43.

Met de komst van de automobiel ontstond natuurlijk ook de belangstelling voor miniaturen. Uiteraard was de belangstelling aanvankelijk vooral van kinderen, die de verkleinde "afgietsels" als speelgoed gebruikten. Wie heeft er nou niet gespeeld met autootjes van het merk Dinky Toy, Match Box, Corgi Toys, Tekno of Schuco? Toch kunnen autominiaturen zich ook verheugen in belangstelling van volwassen verzamelaars. Er bestaat zelfs een verzamelaarclub NAMAC: Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club.

Voor Albert Kroeze, die sinds 1970 in Aadorp woont, begon de verzamelhobby in het verlengde van zijn dagelijks werk als autoschadenhersteller. Eerst verzamelde hij vooral de auto's, waar hij zelf in reed, maar toen in hij een speciaalzaak in Rijssen belandde, werd het verzamelterrein breder. Hij kreeg het advies op miniaturen 1:43 te verzamelen en koos een rode draad: OPEL-miniaturen. Dat gebeurde allemaal zo'n twintig jaar geleden. Hoewel hij een uitgebreide collectie heeft, zijn de OPEL-miniaturen van diverse fabrikanten zijn specialiteit. De collectie telt alleen al meer dan honderd verschillende autootjes van dit Duitse automerk. Inmiddels is hij naast zijn miniaturen ook begonnen met het verzamelen van oude ansichtkaarten van Almelo en Aadorp. Maar dat terzijde.

Door zijn lidmaatschap van NAMAC weet hij precies wat er in de miniatuurwereld gaande is. Albert Kroeze: "Maar tegenwoordig is internet eigenlijk de vervanger van veel beurzen en tentoonstellingen. Er is een levendige ruilhandel ontstaan op de digitale snelweg en zelf doe ik veel via de website www.qoop.nl!

In de collectie van Albert Kroeze kun je duidelijk de veranderingen zien in de bouw van miniatuur auto's. Vroeger heel simpel zonder interieur en accessoires en nu met alle toeters en bellen erop en erin. Zoals vaker gehoord bij verzamelaars is ook zijn klacht, dat het tegenwoordig haast een onbetaalbare hobby wordt. Voor antieke miniaturen worden zelfs honderden euro's neergeteld. Toch blijft het een leuke hobby, want er komen natuurlijk steeds nieuwe types op de automarkt, die al snel ook in miniatuur verschijnen.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "OPEL-miniaturen" van Albert Kroeze kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum (maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur). Met deze verzameling hebben we weer zo maar een verzamelaar gevraagd, die een deel van zijn collectie tentoonstelt in ons museum.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 9 mei 2007.
Comments