Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2007‎ > ‎

De Vriezenveense eik in Waver 20

Geplaatst 24 aug. 2010 10:50 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:51 bijgewerkt ]
Het twintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van december 2007 bevat een breed scala aan artikelen met weer nieuwe schrijvers.

Deze keer veel aandacht voor jarigen in een beknopte of ruime setting. Een 40-jarige supportersvereniging van DOS '37, de kantoor- en boekhandel J. de Jong, die tachtig jaar bestaat en het echtpaar Albert en Hetty Fikkert, dat samen honderd jaar in de levensmiddelenbranche werkzaam was en hun supermarkt runden. Het verhaal van vader Louis Fikkert sinds 1929 op Salvé 5-500 tot en met dochter Jacqueline in 2007 als ondernemer van de plaatselijke C1000 Fikkert.

Verder een verhaal van Jan Smelt over de Vriezenveense eik en alles wat daar mee samenhangt. Vriezenveen en omstreken blijft een grote bron om over te verhalen en haar geschiedenis zorgt steeds weer voor interessante bijdragen in het blad. Inmiddels telt de vereniging meer dan 1300 leden/ abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen.

Verder in dit nummer een artikel van Jan Nijkamp over de vooroorlogse aandeelhouders van de ijsbaan "Eendracht" aan de Geesterenseweg. En een bijzondere gast is deze keer Freddie Ekkel van de Stichting Klooster Sibculo, die vertelt over het werk van zijn stichting en de toekomstplannen. Daarnaast besteedt het blad aandacht aan het pas verschenen boek "Moderne devoten in monnikspij" over datzelfde klooster.

Guus Tijhof schreef een interessant artikel over Mirthe en haar knuffels en het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum. In de rubriek "Weistättån" een foto van een viertal leraren van de Christelijke Mulo in Vriezenveen uit de vijftiger jaren.

Met het gedicht "Leeuwnad en Geessien" van Herman Abbink wordt de eigenheid van het Vriezenveense dialect benadrukt en worden Leonard Aman en Geesken Snijders gefeliciteerd met hun vijfentwintigjarig huwelijk. Daarnaast vertelt de redactie in het kort het levensverhaal van beiden. Leonard Aman was de eerste melkventer van de coöperatieve zuivelfabriek "Ons Belang" in Vriezenveen. Tenslotte aandacht voor de synagoge in Vriezenveen, een bijdrage uit het dagboek van Mina Roelofsen-Eshuis en weer een serie schitterende foto's uit het archief van wijlen Joop Lamberts.

De verzamelaar, die in het laatste nummer van dit jaar wordt voorgesteld is Rikie Golbach-Bramer, die met een selectie uit haar verzameling "kraagjes" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te zien in het Historisch Museum Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 december 2007.
Comments