Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2007

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten uit 2007.

Mini-expositie over Singles (sep. t/m nov. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:58 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:59 bijgewerkt ]

Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie.

Van deze verzamelaar is de komende maanden september, oktober en november 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum.

Deze keer: Arjan Tijhof uit Goor met een selectie uit zijn bijzondere verzameling "singles". Arjan Tijhof werd geboren in Vriezenveen en groeide er op en woont tegenwoordig in het Twentse Goor. Voor Arjan Tijhof kwam van het één het ander. Luisteren naar de radio en vooral naar geheime zenders zette hem zo'n vijftien jaar geleden op het spoor van de single grammofoonplaat.

Dat luisteren werd omgezet in het verzamelen van "plaatjes". En dat verzamelen van de 7 inches vinyl schijfjes, die aanvankelijk nog wel in de platenwinkel te koop waren, werd een hobby met een historische dimensie. Want met de komst van de CD stortte het tijdperk van de zwarte vinyl schijven volledig in en tegenwoordig worden ze gewoonweg niet meer gemaakt. Het is een waar collectoritem geworden.

Zo ook voor Arjan, die ze vanaf zijn twintigste kocht en verzamelt. Hij richt zich met name op een viertal categorieën in de platenindustrie: Nederlandstalig, Engelstalig, Duitstalig en instrumentaal. In het tijdperk van CD en I-pod zijn de ouderwetse grammofoonplaten van vinyl pure nostalgie geworden. Met één uitzondering: Er is nog veel vraag naar die ouderwetse, kunststoffen schijfjes onder verzamelaars en piratenzenders. Zij draaien nog bij voorkeur op een klassieke draaitafel of grammofoon met singles.

Arjan:"Professionals hebben een draaitafel, die wordt aangedreven door een motor en niet door een snaar. Dat heet direct drive. Want ook de kwaliteit van de afspeelapparatuur is van invloed op de weergave van het geluid uit de groeven van die oude plaatjes". De verzamelaar vertelt ons, dat je eigenlijk met een goede naald en een goede plaat onbeperkt kunt draaien. "Je moet ze alleen niet in de zon leggen", vertelt de enthousiaste verzamelende vrachtwagenchauffeur.

De collectie van Arjan Tijhof is veelomvattend. Hij heeft er inmiddels na al die jaren verzamelen zo'n 10.000! Zoals vaker gehoord bij verzamelaars is ook zijn klacht, dat het tegenwoordig haast een onbetaalbare hobby wordt. Voor antieke exemplaren worden veel euro's neergeteld. En ook de handel via internet heeft het hobbymatige karakter van de amateur-verzamelaar geen goed gedaan.

Arjan: "In Nederland is haast niet meer aan de plaatjes te komen, zodat ik met mijn "platenvriend" Herman Schuurman regelmatig Duitse Trödelmarkten bezoek in het grensgebied. Daar wil je nog wel eens geluk hebben". Toch blijft het een leuke hobby, want er komen nog altijd her en der van die oude schijfjes te voorschijn.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "singles" van Arjan Tijhof kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum op maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 18 september 2007.

Mini-expositie over OPEL-miniaturen (mei. t/m jul. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:57 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:58 bijgewerkt ]

Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie. Van deze verzamelaar is de komende maanden mei, juni en juli 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum.

Deze keer: Albert Kroeze uit Aadorp met een selectie uit zijn bijzondere verzameling "OPEL-miniaturen". Allemaal auto's, maar dan op een hanteerbaar formaat. Aadorper Albert Kroeze is helemaal in de ban van autominiaturen. En speciaal het automerk OPEL en hij verzamelt dan ook alle modellen van dit automerk op schaal 1:43.

Met de komst van de automobiel ontstond natuurlijk ook de belangstelling voor miniaturen. Uiteraard was de belangstelling aanvankelijk vooral van kinderen, die de verkleinde "afgietsels" als speelgoed gebruikten. Wie heeft er nou niet gespeeld met autootjes van het merk Dinky Toy, Match Box, Corgi Toys, Tekno of Schuco? Toch kunnen autominiaturen zich ook verheugen in belangstelling van volwassen verzamelaars. Er bestaat zelfs een verzamelaarclub NAMAC: Nederlandse Algemene Miniatuur Auto Club.

Voor Albert Kroeze, die sinds 1970 in Aadorp woont, begon de verzamelhobby in het verlengde van zijn dagelijks werk als autoschadenhersteller. Eerst verzamelde hij vooral de auto's, waar hij zelf in reed, maar toen in hij een speciaalzaak in Rijssen belandde, werd het verzamelterrein breder. Hij kreeg het advies op miniaturen 1:43 te verzamelen en koos een rode draad: OPEL-miniaturen. Dat gebeurde allemaal zo'n twintig jaar geleden. Hoewel hij een uitgebreide collectie heeft, zijn de OPEL-miniaturen van diverse fabrikanten zijn specialiteit. De collectie telt alleen al meer dan honderd verschillende autootjes van dit Duitse automerk. Inmiddels is hij naast zijn miniaturen ook begonnen met het verzamelen van oude ansichtkaarten van Almelo en Aadorp. Maar dat terzijde.

Door zijn lidmaatschap van NAMAC weet hij precies wat er in de miniatuurwereld gaande is. Albert Kroeze: "Maar tegenwoordig is internet eigenlijk de vervanger van veel beurzen en tentoonstellingen. Er is een levendige ruilhandel ontstaan op de digitale snelweg en zelf doe ik veel via de website www.qoop.nl!

In de collectie van Albert Kroeze kun je duidelijk de veranderingen zien in de bouw van miniatuur auto's. Vroeger heel simpel zonder interieur en accessoires en nu met alle toeters en bellen erop en erin. Zoals vaker gehoord bij verzamelaars is ook zijn klacht, dat het tegenwoordig haast een onbetaalbare hobby wordt. Voor antieke miniaturen worden zelfs honderden euro's neergeteld. Toch blijft het een leuke hobby, want er komen natuurlijk steeds nieuwe types op de automarkt, die al snel ook in miniatuur verschijnen.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "OPEL-miniaturen" van Albert Kroeze kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum (maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur). Met deze verzameling hebben we weer zo maar een verzamelaar gevraagd, die een deel van zijn collectie tentoonstelt in ons museum.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 9 mei 2007.

Mini-expositie over Sneeuwstormen (feb. t/m apr. 2007)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:56 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:57 bijgewerkt ]

Het Historisch Museum Vriezenveen presenteert elk kwartaal in een mini-expositie zomaar een verzamelaar. Iedereen met een interessante, leuke of bewonderenswaardige collectie kan hiervoor worden uitgenodigd. Zo maar een verzamelaar, die om welke reden dan ook ooit begon met een bescheiden verzameling, die uitgroeide tot een grote collectie. Van de verzamelaar is de komende maanden februari, maart en april 2007 een selectie uit de collectie te vinden in het Historisch Museum Vriezenveen. Tijdens de openingsuren van het museum is de mini-expositie te zien op de begane grond van het museum. Deze keer: Harmke van Tebberen met een selectie uit haar verzameling "Sneeuwstormen".

Wie kent ze niet? Ze zijn al zo oud als de weg naar Rome. Na een vakantie of reis kwamen ze meestal uit de tas als souvenir. Zo'n bol om te schudden, waarna de sneeuw neerdwarrelde op de driedimensionale voorstelling, die in de bol zat opgesloten!

Sneeuwstormen, sneeuwhuizen, sneeuwbollen, sneeuwballen, waterballen, sneeuwhuisjes, sneeuwballen of op z'n Engels snowglobes of snowdomes. Allemaal namen voor het zelfde voorwerp. Ze sieren of sierden menige schoorsteenmantel van de huiskamer als herinnering aan een reis, een plaats, een gebeurtenis, mensen, dieren of dingen of zo maar voor de show.

Harmke van Tebberen uit Vriezenveen verzamelt ze. Er zijn in ons land maar weinig echte verzamelaars van sneeuwstormen. In de Angelsaksisch landen zijn er veel meer te vinden. Vooral door Walt Disney en alle creaties van hem zijn er veel sneeuwstormen op de markt gekomen en is in deze landen een echte verzamelwoede ontstaan. Ook in de collectie van Harmke van Tebberen is Walt Disney vertegenwoordigd. Sneeuwstormen zijn ondertussen opgedeeld in verschillende thema's: dieren, Kerstmis, landen, Pasen, musea, gebouwen, personen en Walt Disney. De Vriezenveense verzamelt eigenlijk alle soorten, als ze maar leuk zijn.

Voor Harmke van Tebberen begon het pas echt goed na haar huwelijk met Jan van Tebberen in 1981, waardoor ze met haar man meeging naar rommelmarkten en beurzen. Harmke: "Ik had er wel een paar als souvenir in mijn kinder- en jeugdtijd verzameld, maar het echte verzamelen begon pas in mijn huwelijkstijd. Ik begon het steeds leuker te vinden en ging ze toen ook kopen." Uiteraard kreeg ze in de loop der jaren ook steeds meer "sneeuwstormen" van anderen, die wisten van haar verzamelhobby. En zo groeide de verzameling uit tot honderden stuks, die ze inmiddels niet meer alle uitgestald heeft staan, maar ook voor een groot deel bewaart in dozen. Ondertussen is haar verzameling zo groot geworden, dat ze nauwelijks nog nieuwe koopt, maar ze blijft geïnteresseerd in bijzondere exemplaren.

Ook bij verzamelaars van sneeuwstormen heeft het "werkterrein" zich gedeeltelijk verlegd van de aloude vlooien- en rommelmarkten en verzamelbeurzen naar de detailhandel en vooral het internet. Hoewel er niet veel verzamelaars in Nederland te vinden zijn, vind men op Angelsaksische sites meer snowglobes en vormt Japan een uitzondering op de regel. U moet maar eens zoeken en kijken bij: snowdomes of snowglobes. De meeste handel is er in de Disney sneeuwstormen. Dat zijn ware collectors items.

Voor een nadere kennismaking met een gevarieerde selectie uit de verzameling "Sneeuwstormen" van Harmke van Tebberen kunt u de komende maanden terecht in het Historisch Museum Vriezenveen. Deze mini-expositie is te bezichtigen tijdens de openingstijden van het museum (maandag t/m vrijdag van 10.00 - 17.00 uur). Met deze verzameling hebben we weer zo maar een verzamelaar gevraagd, die een deel van haar collectie tentoonstelt in ons museum.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 17 maart 2007.

Historisch Museum Vriezenveen krijgt eigen Documentatiecentrum

Geplaatst 25 aug. 2010 11:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 25 aug. 2010 11:44 bijgewerkt ]

Het inrichten van een historisch documentatiecentrum is een van de pijlers uit de toekomstvisie van het Historisch Museum Vriezenveen. Dit plan werd, in opdracht van het bestuur, halverwege vorig jaar geschreven door secretaris André Idzinga als voorbereiding op het verenigingsbeleidsplan 2007-2011.

Het documentatiecentrum richt zich op de geschiedenis van de voormalige gemeente Vriezenveen, bestaande uit de kernen Aadorp, Bruinehaar, De Pollen, Vriezenveen en Westerhaar-Vriezenveensewijk, en de gerelateerde betrekkingen met St. Petersburg in Rusland. Het centrum verzamelt en beheert het archief van de vereniging Oud Vriezenveen, die voor studie en onderzoek geraadpleegd kan worden.

Door de herinrichting van het museum verhuist de afdeling Ontstaansgeschiedenis naar elders in het museum. De afdeling wordt in een breder kader ingericht als voorbereiding op de definitieve plannen voor de herinrichting van het museum.

In het historisch centrum komen diverse werkplekken en faciliteiten als een computer en een kopieerapparaat. Naast het archief van de vereniging wordt er de bibliotheek ingericht. Ook zal de ruimte fungeren als uitvalsbasis voor de werkgroepen en commissies.

Als beheerder van het documentatiecentrum is aangesteld Hessel Boonstra, bestuurslid van de vereniging en als documentair informatieverzorger werkzaam bij de gemeente Twenterand. Momenteel is het bestuurslid druk doende met de herinrichting en inventarisatie van het archief.

Met het inrichten van het historisch documentatiecentrum denkt de vereniging op een vernieuwende manier de op schrift gestelde geschiedenis van de gemeente Vriezenveen te kunnen bewaren, uit te breiden, geschiedenis te schrijven en de collectie voor een breed publiek ter beschikking te stellen. Het documentatiecentrum is niet alleen interessant voor genealogen, historici, wetenschappers en journalisten, maar ook voor scholieren en studenten die informatie nodig hebben voor een werkstuk of scriptie. De vereniging denkt het documentatiecentrum nog voor de zomervakantie te hebben ingericht.

De vereniging Oud Vriezenveen blijft vanzelfsprekend geïnteresseerd in authentiek materiaal over de gemeente Vriezenveen: zowel over de gemeente als over het dagelijks leven. Of het nu gaat om foto's, brieven, tekeningen, affiches, krantenknipsels en documenten, de vereniging wil voorkomen dat op het eerste gezicht onbelangrijk geachte originelen verloren gaan. Mocht u over dergelijk materiaal beschikken, neem dan vooral contact op met de beheerder van het museum, Dick Ballast, via tel. 0546-563476 of e-mail vereniging@oudvriezenveen.nl. Kijk voor meer informatie over het historisch documentatiecentrum op www.HistorischMuseumVriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 15 februari 2007.

Portretfoto's bij stamboomgegevens gezocht

Geplaatst 24 aug. 2010 12:09 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:09 bijgewerkt ]

De website www.vriezenveners.nl is op zoek naar portretfoto's van vroegere inwoners van de voormalige gemeente Vriezenveen en de gerelateerde families in het Russische St. Petersburg. De ingezonden foto's moeten de Vriezenveense stamboom een gezicht geven en de gegevens verder 'levend' beschrijven.

Vriezenveners.nl biedt de bezoeker een overzicht van het genealogisch onderzoek in de voormalige gemeente Vriezenveen dat door André Idzinga sinds 1997 wordt verricht. De website bevat niet alleen de gegevens van inwoners uit Vriezenveen, maar ook die van de inwoners van de dorpen Aadorp, Bruinehaar, De Pollen en Westerhaar-Vriezenveensewijk. Het stamboomoverzicht telt momenteel ruim 28.000 Vriezenveense ingezetenen, waarvan de gegevens van levende personen slechts met toestemming online zijn gebracht.

De laatste maanden zijn vele portretfoto's uit het historisch documentatiecentrum van het Historisch Museum Vriezenveen aan de website toegevoegd. Niet alleen foto's van oude Vriezenveense geslachten als Berkhof, Dekker, Jansen en Tijhof, maar ook die van latere inwoners als Boswinkel, De Goeijen en Zandwijk.

De vele foto's komen uit het album 'Photographiën op buitenlandsche paspoorten' en stammen waarschijnlijk uit de jaren twintig. Hierin bevinden zich ook de foto's van Aadorpse geslachten als Bannink en Wuite en van Bruinehaarse geslachten als Greveling, Hendriks en Kerkdijk. Westerhaar toont foto's bij namen als Eggink, Klinkhamer en Veenstra. Ruim de helft van de foto's zijn sinds kort te bekijken op Vriezenveners.nl.

De foto's zijn zoveel mogelijk gekoppeld aan de juiste persoonsgegevens. Toch lukte dat niet altijd en wordt op de website regelmatig de hulp van de bezoeker gevraagd. Bij sommige foto's biedt de familienaam gelukkig nog een aanknopingspunt, maar bij de overige naamloze foto's moet de bezoeker uitkomst bieden. De auteur en de vereniging Oud Vriezenveen hopen dan ook vele reacties te mogen ontvangen.

Eerder waren al de foto's van burgemeesters, gemeenteraadsleden, predikanten, huisartsen, onderwijzers en andere functionarissen te zien. Binnenkort komen ook nog ruim 150 foto's van grafstenen op de begraafplaatsen van Vriezenveen en Bruinehaar online.

Heeft u één of meerdere portretfoto's van vroegere inwoners van Vriezenveen scan ze in en stuur ze, bij voorkeur in oorspronkelijk Jpg-formaat, op naar vereniging@oudvriezenveen.nl. Even een bezoekje brengen aan de beheerder van het Historisch Museum Vriezenveen aan het Westeinde 54 te Vriezenveen en de foto's daar ter plekke te laten inscannen mag natuurlijk ook. U krijgt de foto's dan gelijk weer mee terug naar huis.

De amateur-genealoog en de vereniging Oud Vriezenveen hopen met het initiatief de unieke Vriezenveense geschiedenis nog meer levend te houden en mede een portaal te bieden om daarmee de gedachte aan een dierbare 'levend' te houden.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 16 december 2007.

Ontdekking in het archief

Geplaatst 24 aug. 2010 12:08 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:09 bijgewerkt ]

Van Erik Berkhof uit Amsterdam ontvingen wij het volgende bericht, welke wij u niet willen onthouden: Verschenen in het project 'Van papier naar digitaal' op de website Digitale bronbewerkingen van Nederland en België zijn mijn vondsten van tot nu toe onbekende trouwregistraties uit de periode 1728 tot 1753 te Vriezenveen.

De vondsten zijn afkomstig uit het breukregister van het archief van Huize Almelo. De inschrijvingen betreffen gevallen van te vroege bijslaap waarop een boete stond, te betalen aan de Heer van Almelo. Voor wat betreft de periode 16 juni 1747 tot en met 17 november 1750 is er zelfs een vrij volledige lijst van huwelijken, bijgehouden door de predikant Gerhardus Brouwer die op deze lijst bijhield of er te vroege bijslaap (d.w.z. geslachtsgemeenschap voor het huwelijk) had plaatsgevonden om vervolgens de beboetende instantie hierover te informeren.

De digitale kopieën zijn te vinden via www.onweersberkhof.com en www.oudvriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 3 november 2007.

Vriezenveense bronnen op internet

Geplaatst 24 aug. 2010 12:06 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:07 bijgewerkt ]

Eric Strunk laat ons weten dat hij meewerkt aan het project 'Van Papier naar Digitaal' van Hans den Braber en Herman de Wit, op de website Digitale bronbewerkingen van Nederland en België (www.geneaknowhow.net). Hiervoor zijn de DTB (doop, trouw en begraaf) bronnen van Vriezenveen uit de periode 1681 tot 1816 door hem gefotografeerd en online geplaatst.

De digitale kopieën zijn te vinden via www.oudvriezenveen.nl.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 11 juli 2007.

Tour de Vjenne 2007 over 'Varen waar geen water is'

Geplaatst 24 aug. 2010 11:08 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:08 bijgewerkt ]

Ook in de zomermaanden van 2007 organiseert de vereniging Oud Vriezenveen weer cultuurhistorische bustochten. Onder de noemer Tour de Vjenne wordt er op zes avonden en twee middagen in juni en juli een tocht verreden. Het is dit jaar voor de vijfde keer, dat de historische vereniging deze tocht houdt. Dit jaar staan de cultuurhistorische tochten in het teken van water. Met het thema "Varen waar geen water is" wordt de aandacht gericht op het water en het gebruik ervan in en rondom Vriezenveen in het noordelijke deel van Twente.

De start van de Tour de Vjenne is dit jaar op de Oude Veemarkt aan de voet van de Vriezenveense watertoren. De avondtochten starten elke keer om 18.00 uur en de twee middagtochten om 13.30 uur vanaf de Ole Vjennemaaikt.

Daarna voert de route via Vriezenveensewijk naar de buurtschap De Pollen. Met het Oosteinde van Vriezenveen behoorde De Pollen in vroeger tijden tot een belangrijk centrum van de scheepvaart. Turfschuiten vervoerden vele jaren de turf op de typisch Vriezenveense schuitjes naar vele plaatsen in Twente. Via de Schipsloot en de Aa rijdt men dan de Aa en de Hollander Graven af richting Almelo, waar de Turfkade nog altijd herinnert aan de turfschipperij van lang geleden.

Rondom Almelo vinden we het Overijssels Kanaal en het Twenthekanaal, die nu nog van belang zijn voor de scheepvaart. We maken kennis met het Reggestelsel en het waterproject De Doorbraak van het waterschap Regge & Dinkel en rijden via Ypelo richting Enter.

In het klompen- en zompendorp wordt eerst aan de inwendige mens gedacht, voordat we een kijkje gaan nemen in het zompenmuseum en op de biologische boerderij Het Exoo. Deze biologische boerderij met boerderijwinkel van de familie Busger op Vollenbroek ligt aan de oever van de Regge, halverwege Wierden.

Vandaar wordt er gevaren met de "Regt door Zee", een Enterse zomp, die sinds eind vorige eeuw weer vaart op de Regge. Na het intermezzo in Enter en omgeving gaat de tocht via Wierden naar de startplaats Vriezenveen.

De tochten worden dit jaar gehouden op de woensdagavonden van 20, 27 juni en 4,11,18 en 25 juli en duren ongeveer vier uur. Bij voldoende belangstelling zullen er ook twee middagtochten worden gereden en wel op 27 juni en 4 juli 2007.

Een kaartje voor deelname aan de Tour de Vjenne 2007 "Varen waar geen water is" kost slechts € 16. Aanmelden kan elke dag bij het Historisch Museum Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Ook kan men hier telefonisch kaarten bestellen 0546-563476.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 30 april 2007.

De Vriezenveense eik in Waver 20

Geplaatst 24 aug. 2010 10:50 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:51 bijgewerkt ]

Het twintigste nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van december 2007 bevat een breed scala aan artikelen met weer nieuwe schrijvers.

Deze keer veel aandacht voor jarigen in een beknopte of ruime setting. Een 40-jarige supportersvereniging van DOS '37, de kantoor- en boekhandel J. de Jong, die tachtig jaar bestaat en het echtpaar Albert en Hetty Fikkert, dat samen honderd jaar in de levensmiddelenbranche werkzaam was en hun supermarkt runden. Het verhaal van vader Louis Fikkert sinds 1929 op Salvé 5-500 tot en met dochter Jacqueline in 2007 als ondernemer van de plaatselijke C1000 Fikkert.

Verder een verhaal van Jan Smelt over de Vriezenveense eik en alles wat daar mee samenhangt. Vriezenveen en omstreken blijft een grote bron om over te verhalen en haar geschiedenis zorgt steeds weer voor interessante bijdragen in het blad. Inmiddels telt de vereniging meer dan 1300 leden/ abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen.

Verder in dit nummer een artikel van Jan Nijkamp over de vooroorlogse aandeelhouders van de ijsbaan "Eendracht" aan de Geesterenseweg. En een bijzondere gast is deze keer Freddie Ekkel van de Stichting Klooster Sibculo, die vertelt over het werk van zijn stichting en de toekomstplannen. Daarnaast besteedt het blad aandacht aan het pas verschenen boek "Moderne devoten in monnikspij" over datzelfde klooster.

Guus Tijhof schreef een interessant artikel over Mirthe en haar knuffels en het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum. In de rubriek "Weistättån" een foto van een viertal leraren van de Christelijke Mulo in Vriezenveen uit de vijftiger jaren.

Met het gedicht "Leeuwnad en Geessien" van Herman Abbink wordt de eigenheid van het Vriezenveense dialect benadrukt en worden Leonard Aman en Geesken Snijders gefeliciteerd met hun vijfentwintigjarig huwelijk. Daarnaast vertelt de redactie in het kort het levensverhaal van beiden. Leonard Aman was de eerste melkventer van de coöperatieve zuivelfabriek "Ons Belang" in Vriezenveen. Tenslotte aandacht voor de synagoge in Vriezenveen, een bijdrage uit het dagboek van Mina Roelofsen-Eshuis en weer een serie schitterende foto's uit het archief van wijlen Joop Lamberts.

De verzamelaar, die in het laatste nummer van dit jaar wordt voorgesteld is Rikie Golbach-Bramer, die met een selectie uit haar verzameling "kraagjes" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te zien in het Historisch Museum Vriezenveen.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 december 2007.

Predikantskwestie van 1659 in Waver 19

Geplaatst 24 aug. 2010 10:49 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:50 bijgewerkt ]

Het nieuwe nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van september 2007 is een interessant nummer. Inmiddels telt de vereniging ruim 1400 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in de boekhandel en op het museum Oud Vriezenveen.

Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken. Heel bijzonder is wel de ontknoping van de relatie van het bleekneusje Renata van Heemskerk en haar "Siem" in de oorlogsjaren.

In dit negentiende nummer een uitvoerig artikel van drs. Erik Berkhof over de "Predikantskwestie van 1659". Hij belicht aan de hand van vele documenten de problemen tussen de Vriezenveners en de Heer van Almelo over de benoeming van een nieuwe predikant. Ook in kerkelijke zaken had de graaf Van Rechteren Limpurg een stevige vinger in de pap.

Verder uiteraard de vaste rubrieken zoals "FF Vjeans", en "Jarig" over de Graaf Adolph Frederik Hoeve in de Weitemanslanden. In de serie "Vriezenveen voor vijftig jaar" met uniek fotomateriaal van wijlen Joop Lamberts kan men weer genieten van authentieke, nooit eerder gepubliceerde foto's uit de vijftiger jaren.

Ook in dit nummer weer een aantal fragmenten uit het levensverhaal van Mina Roelofsen-Eshuis. Deze Vriezenveense, geboren in 1899 als Mina Eshuis, vertelt ons deze keer over haar eerste werkdag in de fabriek op 13-jarige leeftijd!

Verder heeft het komende nummer ook aandacht voor dorpshistorie. Door de schenking van een uniek oliepeilglas door de kleinkinderen van Lambert Letteboer een bijdrage over de stopzetting in 1955 van de stoommachines in het ketelhuis van de textielfabriek Jansen & Tilanus.

Het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het Historisch Museum Vriezenveen. Met het gedicht "Feest op 't Vjenne" levert H. van 'n Oandertweggen zijn bijdrage aan dit nummer van het kwartaalblad in onvervalst Vriezenveens dialect.

Als gast in dit nummer vertelt conservator drs. Marion Bouwens over het Internationaal Brandweermuseum in Rijssen. Tenslotte aandacht voor Arjan Tijhof, die met een selectie uit zijn verzameling "singles" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. U kent ze vast wel: die zwarte schijfjes, die je met een bepaald toerental op de grammofoon moest afdraaien. De mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-16.00 uur) te bekijken in het Historisch Museum Vriezenveen op het Westeinde.

Bericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 13 september 2007.

1-10 of 12