Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Waver 't Vjenne 13 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 10:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:44 bijgewerkt ]
Het dertiende nummer van het historisch kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het blad van de vereniging "Oud Vriezenveen" bevat deze keer weer een gevarieerd aantal historische verhalen. Naast de vaste rubrieken en het verenigingsnieuws veel aandacht voor de tijden van weleer.

Aan de rijke Russische geschiedenis wordt aandacht besteed met een dagboekfragment "Het schot van de Aurora" van Hermine Harmsen-Lang. Deze vrouw van een Rusman beleefde in 1917 het begin van de Revolutie aan de oevers van de Newa. Ook weer aandacht voor "Vriezenveners in Canada" met het verhaal van Gerhard Twilhaar (Gärräd van de Rouls), die in 1952 Vriezenveen verruilde voor Canada.

Een informatief artikel over de herkomst van de Vriezenveners is van de hand van Herman Dasselaar. Hij zoekt in het verhaal naar de overeenkomsten tussen Vriezenveen en Stellingwerven. Interessant is verder een artikel van Jan Harzevoort en Jan Nijhoff over "300 jaar huwelijken in Vriezenveen."

De echte lokale geschiedenis komt aan de orde in een tweetal artikelen. Henk Bos en Jan Smelt schrijven over een ondernemende Vriezenveen familie onder de noemer: "Van Kuuk-n Willem, Kuuk-n Wicher en kuuk-n seksen" en Guus Tijhof doet verhaal over een levende legende bij de Vriezenveense Harmonie onder de titel "Berend van de Buters vertelt…".

Ook deze keer bevat het cultuurhistorisch kwartaalblad "Waver 't Vjenne" van de vereniging Oud Vriezenveen weer een keur aan interessante verhalen en informatie. Leden van de vereniging ontvangen het blad een dezer dagen thuis, maar het is ook te verkrijgen op het Museum Oud Vriezenveen, dagelijks tijdens kantooruren. Geïnteresseerden voor een lidmaatschap kunnen zich melden bij: Vereniging Oud Vriezenveen, telefoon 0546-563476.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 25 maart 2006.
Comments