Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Waver nummer 16 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 10:47 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:47 bijgewerkt ]
Het zestiende nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van november 2006 bevat een breed scala aan artikelen met weer nieuwe schrijvers, die een bijdrage leveren.

De belangstelling om het blad te lezen is nog steeds sterk groeiende, maar ook de interesse om een bijdrage te leveren wordt gelukkig steeds groter. Hoofdredacteur Hans Kobes: "Soms vragen mensen me wel eens wanneer we uitgeput zullen raken voor interessante bijdragen in het blad. Maar de meer dan 600-jarige geschiedenis van Vriezenveen en haar inwoners heeft nog zoveel, dat we kunnen beschrijven. Het lijkt een onuitputtelijke bron en ons blad zal dan ook nog vele jaren vooruit kunnen met alle bijdragen, die we nog "op de plank" hebben liggen."

Inmiddels telt de vereniging 1250 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in de boekwinkels en op het museum Oud Vriezenveen. Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken. Aandacht voor de geschiedenis van Kroon Oil, dat honderd jaar geleden werd opgericht door de Vriezenveners Lion de Haas.

Verder in dit nummer een artikel van Erik Berkhof over zijn roots en een beschrijving van de families Berkhof. Een bijdrage van Prof. Dr. Hermann Niebaum van het Nedersaksisch Instituut over Hendrik Entjes, die veel heeft betekend voor het Vriezenveense dialect. Guus Tijhof schreef een interessant artikel over Hendrik Schipper, die eerst op hoge leeftijd zijn schildertalent ontwikkelde.

Maar daarnaast ook aandacht voor actuele dorpshistorie met informatie over de feestelijke Open Monumentendag en de viering van "Honderd jaar spoor Almelo-Marienberg". In de rubriek Vriezenveners in Canada neemt Henk Kobes (van Pol Beernd) uit Canada ons mee naar zijn jeugdjaren in zijn geboortedorp en vertelt zijn levensverhaal als ondernemer, die aan de wieg stond van Kobes Nurseries.

Het blad bevat verder het Verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum. Met het gedicht "November" van Jo Stegeman-Smelt wordt nog eens de eigenheid van het Vriezenveense dialect benadrukt.

Als gast in dit nummer vertelt voorzitter Jan van Kooij deze keer over het Historisch Informatie Punt in Almelo en de belangstelling voor de Heerlijkheid Almelo en Vriezenveen. In de rubriek "Jarig" is het deze keer de jubilerende tennisvereniging Westerhaar-Vriezenveensewijk, die in de schijnwerper wordt gezet.

Tenslotte aandacht voor Johan Vrielink van de Greftenweg in De Pollen, die met een selectie uit zijn verzameling Tafelaanstekers de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-16.00 uur) te bekijken in het Museum Oud Vriezenveen aan het Westeinde.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 30 november 2006.
Comments