Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Waver nummer 15 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 10:45 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:46 bijgewerkt ]
Het nieuwe nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" van augustus 2006 is interessant nummer met veel aandacht voor kerken. Inmiddels telt de vereniging 1250 leden/abonnees, die het kwartaalblad thuis ontvangen. Verder is het blad te koop in de boekwinkels en op het museum Oud Vriezenveen. Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken.

De nadruk om nummer 15 ligt op het thema van de Tour de Vjenne 2006, die Oud Vriezenveen dit jaar voor de vierde keer organiseerde. In totaal werden acht cultuurhistorisch tochten gearrangeerd rond het thema "Kerken, kloosters en kapellen". Zo is er aandacht voor de geschiedenis van de Grote kerk in Vriezenveen en de kerk van de Gereformeerde Gemeenten in Nederland in de rubriek Toen en Nu.

Een historische bijdrage van Dr. J. Staalduine heeft als onderwerp de taalperikelen in de Hollandse Kerk in St. Petersburg. Maar daarnaast ook aandacht voor actuele dorpshistorie door Henk Bos met een verhaal over Wäit'n Gärriet en Jennechien.

Het blad bevat verder het verenigingsnieuws van de Vereniging Oud Vriezenveen en het wel en wee van het museum. Ook een vooraankondiging van een nieuwe publicatie dit najaar over "Honderd jaar spoor in Vriezenveen".

Verder een artikel van de hand van dr. J. Bouwhuis over de onlangs overleden prof dr. Hendrik Entjes, die de Vriezenveense taal als onderwerp van zijn proefschrift maakte en als latere directeur van het Nedersaksisch Instituut in Groningen begaan was met dialecten.

Met het gedicht "Ruslöie" van Derk Webbink wordt nog eens de eigenheid van het Vriezenveense dialect benadrukt en de unieke relatie van het dorp Vriezenveen met het Russische St. Petersburg in vervlogen tijden.

Als gast in dit nummer vertelt voorzitter Harm Hoving deze keer over de Heemnoabers 99, een samenwerkingsverband van oudheidkundige verenigingen aan beide zijden van de grens. In de rubriek "Jarig" is het deze keer de jubilerende trimvereniging TUF, die in de schijnwerper wordt gezet.

Tenslotte aandacht voor Maaike Hoek, die met een selectie van haar verzameling "Teckels" de komende drie maanden in het museum is te bekijken. Deze mini-expositie van zomaar een verzamelaar is tijdens de openingsuren van het museum (dagelijks van 10.00-17.00 uur) te bekijken in het Museum Oud Vriezenveen aan het Westeinde.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 7 augustus 2006.
Comments