Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Waver nummer 14 is verschenen

Geplaatst 24 aug. 2010 10:44 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:45 bijgewerkt ]
Opnieuw is een nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" verschenen. De vierde jaargang van het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" kan zich nog altijd verheugen in een groeiend lezersbereik. Ook deze keer weer vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken. Het accent in nummer 14 ligt enigszins op de dagen rond 4 en 5 mei en het Paasvuur. Het blad staat sinds het eerste verschijnen drie jaar geleden nog altijd garant voor interessante en goede artikelen, die veelal de lezers elk wat wils bieden.

Hoe de Bevrijding werd ervaren in de Strobuurte vertelt het gedicht met een prachtige foto in dit nummer. Verder deze keer een interessant artikel over de "Vriezenveense" oorlogsfotograaf Frits Lamberts, een bijdrage over Rudy Blatt, een strijdbare jood van Jannes Fokke en een uitvoerig artikel over de Vriezenveense markt van Frits Bom en Guus Tijhof.

Sinds enkele nummers zijn ook Vriezenveners in Canada enthousiast geworden om een bijdrage te leveren. Deze keer is Gerhard Engberts (Gerhard van de Breenkboer) uit het Canadese Woodstock, die zijn levensverhaal vertelt en zijn jaren in Vriezenveen breed uitmeet.

Uiteraard de vaste rubrieken "Toen en Nu" met aandacht voor paasvuren toen met schitterende nooit gepubliceerde foto's en het paasvuur nu aan de Bovenlandweg op het Oosteinde. Ook het Vjeanse gedicht van Jo Stegeman-Smelt sluit aan bij de traditie van het paasvuur.

In de rubriek "Jarig" meer historische aandacht voor de jubilerende muziekverenging Soli Deo Gloria uit Westerhaar-Vreizenveensewijk. Interessant is ook de informatie over de kaart Vriezenveen-St. Petersburg. Als gast in dit nummer het Van Deinse Instituut te Enschede, dat binnenkort deel gaat uitmaken van TwentseWelle.

Verder in tweede nummer van 2006 aandacht voor de verzamelaar Bert Folbert, die een mini-expositie heeft ingericht in het museum van zijn verzameling Playmobil. Hoogst interessant voor de jongere lezers.

Leden van de vereniging ontvangen het blad thuis en niet-abonnees kunnen het blad als los nummer kopen in het museum en bij plaatselijke winkels. Trouwens naast het blad heeft de museumwinkel ook andere historische publicaties, waarmee u vast wel iemand kunt verrassen. Voor moederdag is het pas verschenen boek "bleekneusjes-oorlogskinderen" wellicht een prima suggestie.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 9 mei 2006.
Comments