Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Tour de Vjenne 2006 zeer geslaagd!

Geplaatst 24 aug. 2010 11:07 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:08 bijgewerkt ]
Voor de vierde keer op rij werd door de vereniging Oud Vriezenveen een tocht georganiseerd langs cultuur-historisch interessante bezienswaardigheden. Na de thema's van voorgaande jaren, te weten "Boerenland en boerenerf", "Daar bij die molen" en "Kastelen en havezaten" werd dit jaar door de organisatie gekozen voor "kerken, kloosters en kapellen".

De tocht die voor het eerst ook 's middags werd gereden begon op het plein voor de Grote Kerk. De bus reed eerst langs verschillende Vriezenveense kerken voor men in de Pollen uit de bus ging om het interieur van de Pollenkerk maar vooral ook het bijzondere orgel te bekijken en te beluisteren. Hier werd door verschillende organisten een mini-concert gegeven.

Terug in de bus ging het verder over Geesteren, langs de Eeshof, richting Tubbergen. Hier natuurlijk aandacht voor de Protestantse Kerk en de prachtige St. Pancratiusbasiliek met zijn 32 gebrandschilderde ramen en toren van Bentheimer zandsteen. Er werd zoveel mogelijk gereden over landelijke wegen wat vooral in de avonduren mooie plaatjes opleverde.
De tocht voerde verder langs de Kroezeboom met kapel en Mariabeeld en de RK Kerk in Fleringen naar het Stift in Weerselo. Een bijzondere locatie, niet alleen vanwege de koffie met gebak maar zeker ook vanwege het eeuwenoude kerkje. Hier kon men na de koffie heerlijk rondwandelen en de sfeer proeven van lang vervlogen tijden.

Hoogtepunt van de avond was voor velen echter het bezoek aan het klooster Franciscanessen in Denekamp. De ontvangst door de zusters Fernando en Alinde was hier zo hartelijk dat we ze niet snel zullen vergeten. De groep werd in tweeën opgesplitst waarna een rondleiding begon. In het oude gedeelte van het klooster werd verteld over de zusters die hier in 1875 vanuit Duitsland kwamen. Verder kwamen we in de eetzaal, langs de nieuwere gebouwen en op de keurig onderhouden begraafplaats om de rondleiding te eindigen in de kapel waar de zusters dagelijks samenkomen. Een indrukwekkende en leerzame ervaring!

Na het afscheid van de zusters lag er in de bus voor iedereen een tasje klaar met daarin een pakje drinken, het Tourjournaal om alles thuis nog eens na te lezen, een boekje over kerken in het algemeen én een cadeautje van de zusters Franciscanessen in de vorm van een boekenlegger met tekst. Via Tilligte, Ootmarsum, Vasse en Geesteren ging het daarna alweer naar huis. Een ervaring en een gezellige avond rijker!

Voor de organisatoren is de getoonde interesse in het thema van dit jaar en de vele positieve reacties van de deelnemers aan de tour een aanmoediging om volgend jaar weer een Tour de Vjenne te organiseren!

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 7 augustus 2006.
Comments