Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Tour de Vjenne 2006: Kerken, kloosters en kapellen

Geplaatst 24 aug. 2010 11:05 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:06 bijgewerkt ]
Op woensdagen in de maanden juni en juli organiseert de vereniging Oud Vriezenveen weer een Tour de Vjenne. Het is voor de vierde keer, dat deze cultuurhistorische tochten worden gehouden. Vorige jaren waren deze avondtochten een groot succes. Daarom dit jaar weer een aantal Tours de Vjenne met als thema "Kerken, kloosters en kapellen". De tocht in een luxe touringcar start elke woensdagavond om 18.00 uur vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen. De data voor de avondtochten zijn: 21 en 28 juni, 5, 12, 19 en 26 juli 2006.

Nieuw dit jaar is dat er ook een tweetal tochten in de middaguren worden gemaakt. Het vertrek van de middagtochten is 13.30 uur vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen. De middagtochten staan gepland voor woensdag 19 en 26 juli 2006.

Tijdens de tocht ligt het accent op de cultuurhistorische ontwikkeling van religieus erfgoed in het noordoostelijke deel van Twente en het gebruik nu en de eeuwen door. De bustocht wordt een aantal keren onderbroken voor een kort bezoek aan een kapel, kerk of klooster. De tocht wordt begeleid door vrijwilligers van de vereniging.

De deelnemers maken in de ruim vier uur durende tocht kennis met ons religieus erfgoed in het noordoostelijk deel van Twente. Na de start vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen rijden we langs meerdere Vriezenveense kerken met een kort bezoek aan de Pollenkerk.

Deze kerk is de enige Vriezenveense kerk, die als Rijksmonument geboekt staat. Dat is evenwel niet vanwege het gebouw, maar om het bijzondere (huis)orgel, dat zich in deze kerk bevindt. Tijdens het bezoek zal het orgel ook bespeeld worden door één der vaste organisten van de PKN-gemeente Vriezenveen. Hij of zij zal voor de bezoekers een miniconcert verzorgen.

Daarna gaat de toer via Geesteren, Tubbergen en Fleringen naar Weerselo. Het voormalige Stift in Weerselo is dit jaar de pleisterplaats. Hier staat de koffie met klaar, kan men een bezoekje brengen aan de Stiftskerk of het Stift bekijken en heerlijk rondwandelen door de prachtige omgeving.

Daarna gaat de tocht via Agelo en Rossum naar Noord Deurningen met een bezoek aan het klooster van de Zuster Franciscanessen en de kapel op het complex van de St. Nicolaasstichting. In dit klooster wonen nog ruim honderddertig zusters en men krijgt een goede indruk van het kloosterleven. Tenslotte rijden we via Tilligte, Ootmarsum, Vasse en Geesteren weer terug naar de startplaats op het Tilanusplein in Vriezenveen, waar we naar verwachting rond 10.30 uur aankomen. Voor de middagtochten is de finish gepand rond de klok van 18.00 uur.

Voor de Tour de Vjenne op de woensdagavonden en -middagen 21 en 28 juni, 5, 12, 19 en 26 juli kan men kaarten voor € 15 verkrijgen in de voorverkoop tijdens kantooruren op het museum van de vereniging Oud Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Wanneer men van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met vijftig personen. Met dit initiatief hoopt de vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek. Deelname aan de bustocht is voor jong en oud en men ontvangt tevens een informatief boekje over "De kerk is open" en een Tourjournaal, waarin nog eens de ontwikkeling en beschrijving van de kerken, kapellen en kloosters wordt vastgelegd.

Voor opgave en nadere inlichtingen: Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon 0546-563476.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 1 juni 2006.
Comments