Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2006‎ > ‎

Mini-expositie over Playmobil (mei t/m jul. 2006)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:55 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:55 bijgewerkt ]
Het Museum Oud Vriezenveen presenteert elk kwartaal zomaar een verzamelaar. Deze keer Bert Folbert met een heel bijzondere verzameling speelgoed: Playmobil. Bert Folbert, geboren 16-6-1968, begon als kind met het Duitse speelgoed Playmobil te spelen. Hij kreeg de eerste “poppetjes” waarschijnlijk met een verjaardag van zijn ouders. Inmiddels is de dertiger een verzamelaar en kenner geworden van het speelgoed uit zijn jeugdjaren. Bert Folbert heeft de ruim dertigjarige geschiedenis van het speelgoedmerk Playmobil helemaal meegemaakt.

Playmobil kwam in 1974 op de Nederlandse markt door toedoen van de Almelose speelgoedimporteur Otto Simon. Op de grootste speelgoedbeurs ter wereld werd het merk gepresenteerd, maar het verkocht slecht. Tot de inkoper van Otto Simon voor fl. 1.000.000 aankocht. Min of meer de redding van Playmobil.

Playmobil is een product uit de Duitse fabriek geobra Brandstätter uit Zirndorf. In 1876 werd het bedrijf opgericht door Andreas Brandstätter, die zich toelegde op de productie van beslag en hang- en sluitwerk. Begin zeventiger jaren schakelde men volledig over op kunststof en zocht men iets totaal nieuws. De productontwikkelaar Hans Beck werd de ‘schepper’ van het beroemde poppetje en het merk Playmobil werd in 1974 gelanceerd. Sinds 1971 was Beck bezig geweest met het ontwikkelen van dit figuurtje uit kunststof, die om daaromheen een realistische wereld creëerde.

Nog even terug naar de Vriezenveense Playmobilverzamelaar Bert Folbert. Na een aantal jaren heeft hij zich gericht op één van de vele thema’s, die het merk maakt. Dat werd voor hem het thema “Western”. Het speelgoedmerk kent daarnaast vele thema’s zoals Bouw, Piraten, Ridders, Reddingsdiensten, Veiligheid, Ruimtevaart en sinds kort Romeinen. Elk jaar brengt het bedrijf uit Zirndorf ongeveer 30 tot 40 nieuwe pakketten uit. Er verschijnt twee keer per jaar een nieuwe catalogus. Deze catalogus is voor kinderen gratis te verkrijgen tijdens de expositie op het museum.

Naast het verzamelen is Bert anderszins besmet met het Playmobilvirus. Hij had de eer om in 2004 tijdens het 30-jarig bestaan van het bedrijf als speciale gast de fabrieken in Zirndorf te mogen bezoeken. Verder maakt hij deel uit van een wereldwijd internetforum van liefhebbers, die met elkaar in gesprek zijn over Playmobil. Ook bezocht hij al eens in Zirndorf het Playmobil Funpark (www.playmobil-funpark.de) , waar op ware grootte een heleboel producten zijn nagebouwd.

Maar op korte termijn kunt u kennismaken met een selectie van de grote verzameling Playmobil van Bert Folbert in het museum Oud Vriezenveen tijdens werkdagen van 10.00 - 17.00 uur voor jong en oud geopend.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 4 mei 2006.
Comments