Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎

Nieuws 2006

Hieronder vindt u alle nieuwsberichten uit 2006.

Mini-expositie over Playmobil (mei t/m jul. 2006)

Geplaatst 26 aug. 2010 00:55 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 26 aug. 2010 00:55 bijgewerkt ]

Het Museum Oud Vriezenveen presenteert elk kwartaal zomaar een verzamelaar. Deze keer Bert Folbert met een heel bijzondere verzameling speelgoed: Playmobil. Bert Folbert, geboren 16-6-1968, begon als kind met het Duitse speelgoed Playmobil te spelen. Hij kreeg de eerste “poppetjes” waarschijnlijk met een verjaardag van zijn ouders. Inmiddels is de dertiger een verzamelaar en kenner geworden van het speelgoed uit zijn jeugdjaren. Bert Folbert heeft de ruim dertigjarige geschiedenis van het speelgoedmerk Playmobil helemaal meegemaakt.

Playmobil kwam in 1974 op de Nederlandse markt door toedoen van de Almelose speelgoedimporteur Otto Simon. Op de grootste speelgoedbeurs ter wereld werd het merk gepresenteerd, maar het verkocht slecht. Tot de inkoper van Otto Simon voor fl. 1.000.000 aankocht. Min of meer de redding van Playmobil.

Playmobil is een product uit de Duitse fabriek geobra Brandstätter uit Zirndorf. In 1876 werd het bedrijf opgericht door Andreas Brandstätter, die zich toelegde op de productie van beslag en hang- en sluitwerk. Begin zeventiger jaren schakelde men volledig over op kunststof en zocht men iets totaal nieuws. De productontwikkelaar Hans Beck werd de ‘schepper’ van het beroemde poppetje en het merk Playmobil werd in 1974 gelanceerd. Sinds 1971 was Beck bezig geweest met het ontwikkelen van dit figuurtje uit kunststof, die om daaromheen een realistische wereld creëerde.

Nog even terug naar de Vriezenveense Playmobilverzamelaar Bert Folbert. Na een aantal jaren heeft hij zich gericht op één van de vele thema’s, die het merk maakt. Dat werd voor hem het thema “Western”. Het speelgoedmerk kent daarnaast vele thema’s zoals Bouw, Piraten, Ridders, Reddingsdiensten, Veiligheid, Ruimtevaart en sinds kort Romeinen. Elk jaar brengt het bedrijf uit Zirndorf ongeveer 30 tot 40 nieuwe pakketten uit. Er verschijnt twee keer per jaar een nieuwe catalogus. Deze catalogus is voor kinderen gratis te verkrijgen tijdens de expositie op het museum.

Naast het verzamelen is Bert anderszins besmet met het Playmobilvirus. Hij had de eer om in 2004 tijdens het 30-jarig bestaan van het bedrijf als speciale gast de fabrieken in Zirndorf te mogen bezoeken. Verder maakt hij deel uit van een wereldwijd internetforum van liefhebbers, die met elkaar in gesprek zijn over Playmobil. Ook bezocht hij al eens in Zirndorf het Playmobil Funpark (www.playmobil-funpark.de) , waar op ware grootte een heleboel producten zijn nagebouwd.

Maar op korte termijn kunt u kennismaken met een selectie van de grote verzameling Playmobil van Bert Folbert in het museum Oud Vriezenveen tijdens werkdagen van 10.00 - 17.00 uur voor jong en oud geopend.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 4 mei 2006.

Tien dagen lang lopen om in Vriezenveen te komen

Geplaatst 24 aug. 2010 11:54 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:13 bijgewerkt ]

De Twentsche Courant Tubantia - Kitty van Deutekom was achttien jaar oud toen zij in januari 1945 naar het Oosten van het land kwam. ‘Tien dagen lopen, want er was geen eten meer in Rotterdam.’ Zij kwam terecht in Bruchterveld, maar later werd zij ondergebracht bij Gerrit Folbert aan de Almeloseweg in Vriezenveen. ‘Gait’, zegt zij nog steeds dankbaar. Want ondanks de oorlog heeft zij er een geweldig opvangadres aan gehad.

In de aula van Het Noordik werd gistermiddag het eerste exemplaar van het boek Bleekneusjes aan gedeputeerde G. Ranter uitgereikt. Daarin staan onder meer verhalen van toen nog jonge Rotterdammers die in Vriezenveen terecht zijn gekomen om weer aan te sterken in de oorlog. De samenstellers van het boek - Hans Kobes, José Bosch-Höfte en Guus Tijhof van het blad Waver ’t Vjenne - hebben de verhalen gebundeld. De vereniging Oud Vriezenveen heeft het boek met ondersteuning van War Child kunnen uitgeven.

In het boek staan zestien verhalen uit Vriezenveen in de Tweede Wereldoorlog, afgewisseld met teksten van War Child waarin wordt aangetoond dat een oorlog een onuitwisbare indruk op kinderen maakt. ‘Ik ben in de oorlog vanuit Vriezenveen ook nog een keer teruggegaan naar Rotterdam om de mensen daar eten te brengen’, vertelt Kitty.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 22-04-2006.

Boek over ‘bijkomen in Vriezenveen’

Geplaatst 24 aug. 2010 11:52 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:12 bijgewerkt ]

De Twentsche Courant Tubantia - Ieder kind heeft een eigen verhaal. Dat is de ondertiteling van het boek ‘Bleekneusjes oorlogskinderen’, dat uitgegeven wordt door de vereniging Oud Vriezenveen. In het mooi uitgevoerde boekwerkje staan verhalen, opgetekend door zestien Rotterdamse ‘bleekneusjes.’

Zij kwamen in hun jeugd in oorlogstijd naar Vriezenveen om gevoed te worden. Boeiende verhalen over de oorlogswinter, met soms een dramatisch tintje. Het gaat bijvoorbeeld over kinderen die maanden, soms jarenlang uit hun vertrouwde, en door oorlogsgeweld geteisterde wereldje werden gerukt. Zij kwamen naar Vriezenveen om op verhaal te komen.

Hun terugkeer daarna in een vrij Rotterdam was voor de bleekneusjes een kwestie van wennen. Jeannie Kortland- Moerman bijvoorbeeld had er als kind grote moeite mee dat ze terug moest naar het ouderlijk huis. Zij beschrijft hoe haar Vriezenveense pleegvader haar naar de vrachtwagen bracht die haar naar Rotterdam zou brengen. Haar verzet was hevig, maar de pleegvader - eveneens wanhopig vertelde Jeannie - dat haar vader haar weer terug wilde hebben. ‘Ik huilde en riep: maar u bent toch mijn va!’ Schrijnende verhalen. Maar er staan ook vrolijke verhalen in. Avonturen die ver van de oorlog stonden. Avonturen in een mooi plaatsje in Twente, waar het woord honger niet voorkwam.

De samenstellers van het boek zijn José Bosch-Höfte, Guus Tijhof en Hans J. Kobes. José - redactielid van het blad ‘Waver ’t Vjenne’ - is in feite de initiatiefnemer van dit boek. Zij wilde een paar jaar geleden een artikel maken over de bleekneusjes. Ze kreeg contact hierover met Hans Vonk uit Rotterdam, die zijn verhaal graag op papier wilde zetten, evenals zijn zus Tilly, die ook in Vriezenveen was geweest tijdens de oorlog. Als een soort van kettingreactie, waarbij Hans Vonk Radio Rijnmond inschakelde voor een oproep voor lotgenoten, is er in betrekkelijk korte tijd een reünie georganiseerd in mei 2004, waarop veel respons kwam. Het enthousiasme van deze ‘tijdelijke’ Vriezenveners was zo groot, dat José Bosch niet lang hoefde aan te dringen om de verhalen op papier te krijgen, waardoor dit boekje samengesteld kon worden.

Ook opgenomen is een verhaal van radiopresentatrice Letty Kosterman, waarvan een stuk uit haar boek over haar jeugd, genaamd ‘Ver van huis’, gepubliceerd mocht worden. Letty heeft eveneens tijdens de oorlogsjaren een lange periode in Vriezenveen gewoond.

De verhalen in het boek worden afgewisseld met verhalen van oorlogskinderen in deze tijd. ‘Dit boek is tot stand gekomen met medewerking van Warchild’, vertelt Guus Tijhof. ‘We wilden een link leggen tussen de oorlogskinderen toen en nu. Het heden en het verleden. In totaal staan daarover zes verhalen gepubliceerd.’

Netwerken
De lay-out van het boek is mooi: prettig leesbaar en gelardeerd met foto’s uit de oorlogstijd in Vriezenveen. Vele bekende gezichten zijn hierop te zien, met natuurlijk ook de portretten van de kinderen waarom het gaat. Tijhof was verantwoordelijk voor deze fotoserie en daar moest hij heel wat voor ‘netwerken’ om de foto’s te krijgen. ‘Soms belde ik zomaar iemand op om te vragen of hij of zij familie was van die of die. En dat ik graag foto’s wilde hebben. Het lukte altijd. Ik ken heel veel mensen in Vriezenveen en dat is toch wel een voordeel.’

José Bosch is blij dat het project er op zit. ‘We hebben heel wat speurwerk moeten verrichten. En ik heb een hoop typewerk gehad.’ Ze laat een dagboek zien, dat blad voor blad volgeschreven is. ‘Moest allemaal overgetypt worden. We zijn er echt een dik jaar druk mee geweest, alledrie. Maar we zijn dan ook heel tevreden over het resultaat.

We wilden het ook leesbaar maken voor de jeugd, want die hoort de verhalen nauwelijks meer. En dat is natuurlijk heel erg jammer. Het ligt nu vast. Goed leesbare, positieve verhalen. Het gaat over ’t huusie, de avondklok, spanning en sensatie. Een mooi naslagwerk.’

Vandaag komen de ‘Bleekneusjes’ samen in de aula van Het Noordik in Vriezenveen. Het eerste boek wordt overhandigd aan Gert Ranter, gedeputeerde van de provincie Overijssel.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 21-04-2006.

Bleekneusjes paasmaandag op Radio1

Geplaatst 24 aug. 2010 11:51 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:52 bijgewerkt ]

Bleekneusjes, zo werden de Rotterdamse kinderen genoemd die aan het einde van de Tweede Wereldoorlog in Vriezenveen opgevangen werden. In totaal zijn zo'n 200 stadskinderen in het Twentse dorp opgevangen. Het Museum Oud Vriezenveen heeft verhalen van de voormalig bleekneusjes verzameld en gebundeld in een boek. Aanstaande vrijdag wordt het gepresenteerd en in 1opdeMiddag hoort u alvast het verhaal van een van de bleekneusjes.

Het AVRO-radioprogramma 1opdeMiddag wordt maandag 17 april uitgezonden van 14.00 tot 17.00 uur op radio1. Het verhaal van de bleekneusjes zal vanaf 14.31 uur te beluisteren zijn. De presentatie is in handen van Marjolein Uitzinger, die voor de uitzending naar Vriezenveen toog en daar een gesprek had met één van de Rotterdamse bleekneusjes.

De uitzending is maandag ook te beluisteren op internet via portal.omroep.nl. De aankondiging van het radioprogramma is te vinden op www.avro.nl.

Bericht op de website van het radioprogramma 1opdemiddag van 15 april 2006.

Media krijgt lucht van de bleekneusjesbundel

Geplaatst 24 aug. 2010 11:51 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:51 bijgewerkt ]

De persberichten van de Vereniging Oud Vriezenveen over het boek zijn zeer goed ontvangen. Inmiddels hebben de regionale bladen, het AD, Delta FM en de EO zich aangemeld voor de presentatiemiddag in Het Noordik. Het SBS-televisieprogramma 'Hart voor Nederland' komt zelfs met een televisieploeg naar Vriezenveen om opnames te maken.

Ook het boek vindt inmiddels gretig aftrek. Bij voorintekening zijn reeds meer dan 200 exemplaren verkocht. Het boek bevat 96 bladzijden en telt vele illustraties. Het boek zal in fullcolour verschijnen na de presentatie en is te koop op het museum Oud Vriezenveen voor de prijs van € 12,95. Voor leden van de Vereniging Oud Vriezenveen bedraagt de verkoopprijs € 10,=. De museumwinkel is dagelijks geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 17.00 uur (tel. 0546-563476). Ook kan het boek worden besteld door overmaking van € 15,50 op bankrekening 36.88.32.597 van Vereniging Oud Vriezenveen o.v.v. "Bleekneusjes-Oorlogskinderen". U krijgt het boek dan na de presentatie per post thuisgestuurd.

Meer informatie over de bleekneusjes is te vinden op www.oudvriezenveen.nl.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 15 april 2006.

Bleekneusjes en hun gastgezinnen uitgenodigd voor presentatiemiddag

Geplaatst 24 aug. 2010 11:50 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 12:15 bijgewerkt ]

De presentatie van dit unieke boek 'Bleekneusjes/Oorlogskinderen' zal plaatsvinden op vrijdag 21 april 2006 in de aula van de Christelijke Scholengemeenschap 'Het Noordik' aan de Krijgerstraat in Vriezenveen. Daarvoor zijn de bleekneusjes van toen en kinderen van Vriezenveense scholen uitgenodigd.

Het programma is als volgt:

13.00 Ontvangst Rotterdamse bleekneusjes met een lunch
14.00 Ontvangst Vriezenveense gastgezinnen met koffie en krentewegge
14.40 Filmvertoning Rotterdam 1940-1945 met unieke beelden
15.00 Uitreiking eerste exemplaar aan Gert Ranter, gedeputeerde van de provincie Overijssel
15.30 Filmvertoning 'Vriezenveen van Oost naar West in 1948'
16.30 Interview met Letty Kosterman, voormalig presentatrice van het radioprogramma Vroege Vogels en schrijfster van het boek 'Ver van huis', waarin zij schrijft over haar verblijf tijdens de hongerwinter in Vriezenveen
17.00 Afsluiting

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 15 april 2006.

Tour de Vjenne 2006 zeer geslaagd!

Geplaatst 24 aug. 2010 11:07 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:08 bijgewerkt ]

Voor de vierde keer op rij werd door de vereniging Oud Vriezenveen een tocht georganiseerd langs cultuur-historisch interessante bezienswaardigheden. Na de thema's van voorgaande jaren, te weten "Boerenland en boerenerf", "Daar bij die molen" en "Kastelen en havezaten" werd dit jaar door de organisatie gekozen voor "kerken, kloosters en kapellen".

De tocht die voor het eerst ook 's middags werd gereden begon op het plein voor de Grote Kerk. De bus reed eerst langs verschillende Vriezenveense kerken voor men in de Pollen uit de bus ging om het interieur van de Pollenkerk maar vooral ook het bijzondere orgel te bekijken en te beluisteren. Hier werd door verschillende organisten een mini-concert gegeven.

Terug in de bus ging het verder over Geesteren, langs de Eeshof, richting Tubbergen. Hier natuurlijk aandacht voor de Protestantse Kerk en de prachtige St. Pancratiusbasiliek met zijn 32 gebrandschilderde ramen en toren van Bentheimer zandsteen. Er werd zoveel mogelijk gereden over landelijke wegen wat vooral in de avonduren mooie plaatjes opleverde.
De tocht voerde verder langs de Kroezeboom met kapel en Mariabeeld en de RK Kerk in Fleringen naar het Stift in Weerselo. Een bijzondere locatie, niet alleen vanwege de koffie met gebak maar zeker ook vanwege het eeuwenoude kerkje. Hier kon men na de koffie heerlijk rondwandelen en de sfeer proeven van lang vervlogen tijden.

Hoogtepunt van de avond was voor velen echter het bezoek aan het klooster Franciscanessen in Denekamp. De ontvangst door de zusters Fernando en Alinde was hier zo hartelijk dat we ze niet snel zullen vergeten. De groep werd in tweeën opgesplitst waarna een rondleiding begon. In het oude gedeelte van het klooster werd verteld over de zusters die hier in 1875 vanuit Duitsland kwamen. Verder kwamen we in de eetzaal, langs de nieuwere gebouwen en op de keurig onderhouden begraafplaats om de rondleiding te eindigen in de kapel waar de zusters dagelijks samenkomen. Een indrukwekkende en leerzame ervaring!

Na het afscheid van de zusters lag er in de bus voor iedereen een tasje klaar met daarin een pakje drinken, het Tourjournaal om alles thuis nog eens na te lezen, een boekje over kerken in het algemeen én een cadeautje van de zusters Franciscanessen in de vorm van een boekenlegger met tekst. Via Tilligte, Ootmarsum, Vasse en Geesteren ging het daarna alweer naar huis. Een ervaring en een gezellige avond rijker!

Voor de organisatoren is de getoonde interesse in het thema van dit jaar en de vele positieve reacties van de deelnemers aan de tour een aanmoediging om volgend jaar weer een Tour de Vjenne te organiseren!

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 7 augustus 2006.

Spontaan Wilhelmus tijdens eerste ‘Tour de Vjenne’

Geplaatst 24 aug. 2010 11:06 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:07 bijgewerkt ]

De Twentsche Courant Tubantia - Het gezelschap was amper een kwartier op weg toen in De Pollenkerk het Wilhelmus uit volle borst werd meegezongen. De deelnemers aan de eerste ‘Tour de Vjenne’ werden daarbij begeleid door de organist die op het Rijksmonument het volkslied speelde. De Pollenkerk is de eerste stop die de deelnemers aan de historische rondgang per luxe touringcar maken.

De Tour de Vjenne is een rondgang langs kerken, kloosters en kapellen. Het is een activiteit die de historisch vereniging Oud Vriezenveen op het programma heeft staan. Afgelopen woensdag was de eerste rondrit, volgende week woensdag staat er weer zo’n rondgang op het programma. Om 18 uur vertrekt het gezelschap dan weer bij de Grote Kerk in Vriezenveen. Datzelfde gebeurt woensdag 12 juli.

Woensdag 19 juli zijn zelfs twee rondleidingen langs kerken, kloosters en kapellen. Behalve om 18 uur staat er dan ook een excursie om 13.30 uur op het programma. Ook op 26 juli zijn er twee rondleidingen door het genoemde gebied. ‘Het is wel de eerste keer dat wij ’s middags ook iets op het programma hebben staan’, aldus mevrouw Bosch van de organisatie. Belangstellenden kunnen zich voor die rondrit aanmelden.

De rit begon woensdag bij de Grote Kerk in Vriezenveen en vervolgens werd langs de Ontmoetingskerk, de Beth El Kerk, de Synagoge en parochiekerk Sint Antonius Abt gereden. Ook in de gemeente Tubbergen werd langs kerken gereden. In Tubbergen werd verteld over de Sint Pancratiusbasiliek en natuurlijk kwam de bus ook langs de Kroezeboom in Fleringen.

De tweede stop werd gemaakt bij Het Stift in Weerselo. Behalve koffie met gebak, kreeg het gezelschap en hier een rondleiding. Maar de rondleiding in het klooster van de Franciscanessen in Denekamp was het hoogtepunt van deze historische rondgang. Zuster Alinde en zuster Fernando vertelden daar uitgebreid over de historie van het klooster. Via Tilligte en Vasse werd teruggekeerd naar Vriezenveen.

Mensen die willen deelnemen aan de Tour de Vjenne kunnen bij het museum Oud Vriezenveen meer informatie krijgen. Die is telefonisch bereikbaar via nummer 0546 56 34 76.

Artikel uit De Twentsche Courant Tubantia van 23-06-2005.

Tour de Vjenne 2006: Kerken, kloosters en kapellen

Geplaatst 24 aug. 2010 11:05 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 11:06 bijgewerkt ]

Op woensdagen in de maanden juni en juli organiseert de vereniging Oud Vriezenveen weer een Tour de Vjenne. Het is voor de vierde keer, dat deze cultuurhistorische tochten worden gehouden. Vorige jaren waren deze avondtochten een groot succes. Daarom dit jaar weer een aantal Tours de Vjenne met als thema "Kerken, kloosters en kapellen". De tocht in een luxe touringcar start elke woensdagavond om 18.00 uur vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen. De data voor de avondtochten zijn: 21 en 28 juni, 5, 12, 19 en 26 juli 2006.

Nieuw dit jaar is dat er ook een tweetal tochten in de middaguren worden gemaakt. Het vertrek van de middagtochten is 13.30 uur vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen. De middagtochten staan gepland voor woensdag 19 en 26 juli 2006.

Tijdens de tocht ligt het accent op de cultuurhistorische ontwikkeling van religieus erfgoed in het noordoostelijke deel van Twente en het gebruik nu en de eeuwen door. De bustocht wordt een aantal keren onderbroken voor een kort bezoek aan een kapel, kerk of klooster. De tocht wordt begeleid door vrijwilligers van de vereniging.

De deelnemers maken in de ruim vier uur durende tocht kennis met ons religieus erfgoed in het noordoostelijk deel van Twente. Na de start vanaf het Tilanusplein voor de Grote Kerk in Vriezenveen rijden we langs meerdere Vriezenveense kerken met een kort bezoek aan de Pollenkerk.

Deze kerk is de enige Vriezenveense kerk, die als Rijksmonument geboekt staat. Dat is evenwel niet vanwege het gebouw, maar om het bijzondere (huis)orgel, dat zich in deze kerk bevindt. Tijdens het bezoek zal het orgel ook bespeeld worden door één der vaste organisten van de PKN-gemeente Vriezenveen. Hij of zij zal voor de bezoekers een miniconcert verzorgen.

Daarna gaat de toer via Geesteren, Tubbergen en Fleringen naar Weerselo. Het voormalige Stift in Weerselo is dit jaar de pleisterplaats. Hier staat de koffie met klaar, kan men een bezoekje brengen aan de Stiftskerk of het Stift bekijken en heerlijk rondwandelen door de prachtige omgeving.

Daarna gaat de tocht via Agelo en Rossum naar Noord Deurningen met een bezoek aan het klooster van de Zuster Franciscanessen en de kapel op het complex van de St. Nicolaasstichting. In dit klooster wonen nog ruim honderddertig zusters en men krijgt een goede indruk van het kloosterleven. Tenslotte rijden we via Tilligte, Ootmarsum, Vasse en Geesteren weer terug naar de startplaats op het Tilanusplein in Vriezenveen, waar we naar verwachting rond 10.30 uur aankomen. Voor de middagtochten is de finish gepand rond de klok van 18.00 uur.

Voor de Tour de Vjenne op de woensdagavonden en -middagen 21 en 28 juni, 5, 12, 19 en 26 juli kan men kaarten voor € 15 verkrijgen in de voorverkoop tijdens kantooruren op het museum van de vereniging Oud Vriezenveen, Westeinde 54 in Vriezenveen. Wanneer men van te voren inschrijft is men verzekerd van een plaats, want de deelname aan elke tour sluit met vijftig personen. Met dit initiatief hoopt de vereniging Oud Vriezenveen een bijdrage te leveren aan de heemkunde van eigen stee en streek. Deelname aan de bustocht is voor jong en oud en men ontvangt tevens een informatief boekje over "De kerk is open" en een Tourjournaal, waarin nog eens de ontwikkeling en beschrijving van de kerken, kapellen en kloosters wordt vastgelegd.

Voor opgave en nadere inlichtingen: Museum Oud Vriezenveen, Westeinde 54, 7671 CD Vriezenveen, telefoon 0546-563476.

Persbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 1 juni 2006.

Toeristische ondernemers hebben elkaar gevonden

Geplaatst 24 aug. 2010 10:54 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:54 bijgewerkt ]

De Vriezenveense toeristische ondernemers hebben elkaar gevonden in ‘De Twentse Hooilanden‘, een samenwerkingsverband, waarin ze hun activiteiten voor de vakantiegangers - en mogelijk ook voor de inwoners zèlf - willen verstevigen. De samenwerking zal vooral bestaan uit het onderling promoten van elkaars mogelijkheden op toeristisch gebied en het ontwikkelen van nieuwe ideeën, waaraan de ondernemers deel kunnen nemen met als doel om Twenterand nòg aantrekkelijker te maken voor vakantiegangers en passanten. Nog voor de zomervakantie zijn er plannen om een nieuwe fietsroute en zeker 5 bijzondere dagarrangementen voor Vriezenveen e.o. te realiseren.

Tijdens de ledenvergadering van De Twentse Hooilanden, het grotere samenwerkingsverband voor de gehele gemeente Twenterand, op 27 februari 2006 bij Camping De Blekkenhorst in Den Ham zijn diverse werkgroepen geformeerd om dagarrangementen te bedenken. In Den Ham en Vroomshoop zijn meerdere werkgroepen samengesteld om op basis van toeristisch interessante overeenkomsten thematische dagarrangementen te ontwikkelen.

In Vriezenveen is samen met het bestuur van De Twentse Hooilanden op initiatief van Gerda de Bruin van de VVV Vriezenveen en André Idzinga van de Vereniging Oud Vriezenveen de werkgroep ‘De Vriezenveense Hooilanden’ opgestart. Al tijdens de eerste bijeenkomst op 20 maart in het Museum Oud Vriezenveen was de opkomst groot en waren de aanwezigen bijzonder enthousiast. Inmiddels hebben bijna alle ‘toeristische ondernemers’ in Vriezenveen e.o. zich bij de werkgroep en dus De Twentse Hooilanden aangesloten, hetgeen als uniek voor Vriezenveen mag worden beschouwd.

Op maandag 22 mei werd de vierde bijeenkomst georganiseerd en zijn de plannen in amper 9 weken tijd in een vergevorderd stadium beland. Momenteel wordt aan de arrangementen de laatste hand gelegd met als doel nog voor de zomervakantie van start te gaan. De fietsroute en de dagarrangementen helpen de toerist op weg de schitterende natuur, de unieke cultuurhistorie en de vele bijzondere bezienswaardigheden van de streek te ontdekken. De werkgroep hoopt dat het samenwerkingsverband ‘De Twentse Hooilanden‘ het toerisme ten goede zal komen en de belevingswaarde van een vakantie in de gemeente Twenterand zal vergroten.

Persbericht van de VVV Vriezenveen en de Vereniging Oud Vriezenveen van 23 mei 2006.

1-10 of 14