Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Waver 't Vjenne 10 is uit

Geplaatst 24 aug. 2010 10:40 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:40 bijgewerkt ]
Het tiende nummer van het historisch kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het nummer staat deze keer geheel in het teken van de thema's "60 jaar bevrijding" en "100 jaar brand".

Hoewel het dorp Vriezenveen al op 4 april 1945 door de Canadese militairen van de Manitoba Dragoons werd bevrijd, herdenken en vieren we in ons land de bevrijding op 4 en 5 mei. Daarom in dit nummer veel aandacht voor deze historische gebeurtenis en de voorafgaande oorlogsjaren. De mini-expositie in de komende drie maanden is gewijd aan Militaria over de Tweede Wereldoorlog van de Vriezenvener Bert Sluijer. Uit zijn omvangrijke verzameling zijn topstukken te zien in het Museum Oud Vriezenveen tijdens openingsuren.

Een historische ramp, die nog altijd tot de verbeelding spreekt is de Grote Brand van 1905. Deze ramp was voor de vereniging Oud Vriezenveen aanleiding om daarbij stil te staan in de derde week van mei 2005. Over de "Grote Brand" in dit nummer bijdragen over deze ingrijpende historische gebeurtenis in het tweede gedeelte van ons kwartaalblad.

Verder staat de komende weken de presentatie van de CD "Ljaemdig Vjenne", die op 13 mei 2005 plaatsvindt in het Verenigingsgebouw op de agenda en de cultuurhistorische bustochten onder de noemer "Tour de Vjenne". Die tochten staan deze keer in het Jaar van het Kasteel 2005 in het teken van kastelen en buitenplaatsen. Dit nummer geeft genoeg reden tot lezen, maar ook tot een bezoek of deelname aan één van de vele cultuur-historische activiteiten, die in de komende maanden zullen plaatsvinden.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 28 april 2005.
Comments