Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Waver nummer 9 is uit!

Geplaatst 24 aug. 2010 10:39 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:40 bijgewerkt ]
Het nieuwe nummer van het historisch kwartaalblad "Waver 't Vjenne" is uit. Het negende nummer van begin februari staat weer bol van de rijke Vriezenveense historie. Uiteraard maakt de redactie gewag van het 1111de lid B.J. Rohof, dat rond de jaarwisseling kon worden ingeschreven.

In de rubriek "Uit de collectie" vertelt Jan Nijkamp over het handelsboekje van Coster en Winter, die rond 1900 handel dreven in Oost Friesland. Naar aanleiding van haar onderzoek naar de integratie van de Nederlandse kolonie in St. Petersburg (1856-1917) schrijft de onderzoekster Jelena van Wijngaarden-Xiounina een uitvoerig verhaal over haar bevindingen tot nu toe.

Henk Bos behandelt een typisch Vriezenveens onderwerp in het artikel over de bestrating van de dorpsstraat en de Vriezenveense erven. De jarige van dit kwartaal is de Rabobank Noord West Twente, die komend jaar haar honderdjarig bestaan viert. Het gedicht in het Vjeans in dit nummer is van Johanna van Buren uit Hellendoorn, die een Vriezenveense honderdjarige Jantje Steegink-Snijder in 1932 in dichtvorm feliciteert.

Naast het verenigingsnieuws bevat dit negende nummer een interessant verhaal over Meester Nikkels en de school op de Bruinehaar. Verder komen aan bod de voorbereidingen van een CD "Ljaemdig Vjenne" en als gast het Stadmuseum in Almelo. Van de hand van Guus Tijhof een leuk artikel over de busonderneming B.W. Winkel, die in de twintiger jaren van start ging.

De verzamelaar, die tevens een mini-expositie houdt in de komende maanden in het museum is Bennie Kobes. Hij stelt een selectie van zijn verzameling militaire miniaturen ten toon en vertelt daarover in dit nummer. Tenslotte komt in de rubriek "Toen en Nu" nogmaals Bruinehaar in beeld met het dorpshuis/kerk en de verdwenen school.

De redactie is er weer in geslaagd om een interessant nummer te bieden voor de lezers. Wie zich wil abonneren op het blad kan daarvoor contact opnemen met het Museum Oud Vriezenveen tijdens kantooruren/openingsuren: telefoon 0546-563476. "Waver 't Vjenne" mag in elke Vriezenveense huiskamer eigenlijk niet ontbreken. Zij brengt telkens weer de historie van het dorp tot leven.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 11 februari 2005.
Comments