Hoofdmenu‎ > ‎Nieuws‎ > ‎Nieuws 2005‎ > ‎

Waver nummer 12 is verschenen

Geplaatst 24 aug. 2010 10:43 door Vereniging Oud vriezenveen   [ 24 aug. 2010 10:43 bijgewerkt ]
Opnieuw is een nummer van het cultuurhistorische kwartaalblad "Waver 't Vjenne" verschenen. De derde jaargang van het ledenblad van de vereniging "Oud Vriezenveen" is hiermee afgerond.

Sinds de start in het voorjaar van 2003 mag het blad zich verheugen in een voortdurende groeiende lezerskring. Gelet op de vele interessante artikelen en uitgebreide informatie over de cultuurhistorie van Vriezenveen en omstreken is dat niet zo verwonderlijk.

Het blad staat sinds het eerste verschijnen drie jaar geleden nog altijd garant voor interessante en goede artikelen, die veelal de lezers elk wat wils bieden. Deze keer springen een tweetal artikelen eruit. Een verhalend interview van Guus Tijhof met Jan Webbink en Egbert Slot over de Schipsloot en de Turfschipperij.

En een verhaal van de hand van Jaap Kruidenier over "Rusluie in Baarn", dat gaat over de Vriezenveense familie Harmsen. Sinds het vorige nummer zijn ook Vriezenveners in Canada enthousiast geworden om een bijdrage te leveren. Deze keer is het de familie Dekker uit Palmerston in Ontaria, die hun roots en hun emigratie belichten.

Uiteraard de vaste rubrieken "Toen en Nu" met aandacht voor het pand en de bewoners van Hammerweg 29 in Vriezenveen en de rubriek "Jarig" met historische aandacht voor de Abbink Groep, die op 23 november 1935 in Vriezenveen werd opgericht.

Interessant is ook de informatie over een tweede Leemansmolen, die aan het begin van de vorige eeuw in Almelo stond. Dit naar aanleiding van een boek over Almelose molens van de hand van Hennie Rutgers. Als gast in dit nummer het Twentsch Oorlogsmuseum 40-45, dat door de kinderen Herbert, Sandra en Herma Abbink en hun moeder Trudy Abbink dit voorjaar een doorstart maakte als hommage aan hun vader Henk Abbink. Hij was het die dit museum als zijn levenswerk mag beschouwen, maar door gesloopt door ziekte nu verblijft in het verpleeghuis "Het Meulenbelt" in Almelo.

Verder in dit laatste nummer van het jaar weer aandacht voor de heer G. Prinsen (1912-1993) uit Almelo, die Vriezenveen op creatieve wijze heeft vastgelegd in pentekeningen vlak na de oorlogsjaren. Tenslotte komt ook het Vriezenveense dialect aan bod in een gedicht en de nostalgie van 't Houndergat in een bijdrage van Hennie Runhart-Jansen.

Leden van de vereniging ontvangen het blad binnenkort thuis en niet-abonnees kunnen het blad als los nummer kopen in het museum en bij plaatselijke winkels. Trouwens naast het blad heeft de museumwinkel ook andere historische publicaties in de aanbieding, waarmee u vast wel iemand kunt verrassen.

Nieuwsbericht van de Vereniging Oud Vriezenveen van 15 december 2005.
Comments